Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

700 millió forintból fiatalodik meg a Kurca

Szentes – A cél, hogy helyreálljon a főcsatorna vízszállító kapacitása, illetve biztosítani szeretnék a keletkező vizek folyamatos levezetését – hangzott el A Kurca vízrendszer rehabilitációja 2. ütem című projekt nyitórendezvényén Szentesen.
Komoly feladat hárult tervezéskor a szakemberekre, hiszen a főcsatorna többcélú felhasználását – öntözés, horgászat, tájképi jelentőség – kellett szem előtt tartani, fogalmazott az Ativizig munkatársa, Priváczkiné Hajdú Zsuzsanna. A Kurca belvízrendszerének teljes területe több mint 1100 négyzetkilométer, a járás minden települését érinti, belátható tehát, hogy minden lakos érdeke a most induló projekt sikere, mutatott rá a szentesi szakaszmérnökség vezetője, Jászné Gyovai Ágnes. A terület belvízérzékenysége nőtt, a Kurca jelentős terhelést kap, sokszor okoz gondot a növénnyel borított felületek elhatalmasodása, mondta.

Szentes egyik büszkesége a Kurca. A projekttől jelentős vízminőség-javulást várnak. Fotó: Králik Emese
Szentes egyik büszkesége a Kurca. A projekttől jelentős vízminőség-javulást várnak. Fotó: Králik Emese


Mindent Szentesről
A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!
– A csatorna vízszállítási kapacitása most 25 százalékos. Szentes fölött egy szűk 3 kilométeres szakaszon teljes, Szegvár fölött 7 kilométeren részleges mederkotrást végzünk, illetve három új vízkormányzó-tiltó műtárgy épül. A feladatokkal év végére végeznie kell a fővállalkozó In-Situ Kft.-nek – ismertette Megyeri Tamás projektmenedzser. A munka teljes összegét uniós és állami pénzből, közel 700 millió forintból finanszírozza az Ativizig. A tervek szerint a rekonstrukció után csökken a környék belvízi kockázata, folyamatossá válik – például jelentős csapadék idején – a keletkező belvizek levezetése, és helyreáll a főcsatorna természethez közeli állapota.

Olvasóink írták

  • 1. HAJDÚKFOKOSA 2013. augusztus 03. 17:02
    „ebbe az országba minden ilyen drága ? miért ??? más országoknál nem kerül az utépiés felujitás hegyek átfurása ennyibe. Jol mondta egy ember a rokát nem el kell kapni lopásnál, hanem leszoktatni rola.. akkor nem kerülne semmi ilyen sokban Honurak)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bringák kiállításra

Beindult az adakozó kedv a Koszta József Múzeum június 22-én nyíló kerékpártörténeti kiállításához. Tovább olvasom