Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

80 arzénszűrőkancsó Csongrád megyében

Csongrád megye - Arzénmentesítő ivóvízkancsókat oszt a Magyar Vöröskereszt 24 településen. Az akciót 4 millióval támogatja egy házi víztisztító-berendezéseket forgalmazó cég.
Makón, Mindszenten, Szegváron és Domaszéken is 20-20 arzénszűrőkancsót osztanak szét a Magyar Vöröskereszt akciója nyomán. A készülékekből Hajdú-Bihar, Békés, Csongrád, Bács-Kiskun, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében összesen 24 településre jut. A jótékonysági szervezet sajtóirodája érdeklődésünkre azt írta, a figyelemfölhívó kampányukba beválasztott helységek esetében a lélekszám és az ivóvíz minősége döntött, valamint az, hogy önkénteseik segítségével felmérhessék a program eredményét.

A Magyar Vöröskereszt úgy számol, Magyarországon 300 településen több mint 800 ezer ember iszik, főz és öntöz olyan csapvízzel, amelynek arzéntartalma meghaladja az unióban előírt határértéket, a 10 mikrogrammot literenként. 2009-re föl kellett volna szerelni azokat a tisztítókat, amelyekkel elérhető ez a minőség. A kormány és az unió által támogatott minőségjavító program most indul, és még eltart néhány évig, mire mindenütt szabványos víz folyik a csapból.

Az arzénról addig is sokat fognak vitázni: Kiss Csaba eperjesi polgármester és háziorvos nemrég lapunknak azt mondta, az ő eperjesi páciensei között nem volt több daganatos beteg, mint a nagytőkeiek és árpádhalmiak között, pedig a közelmúltig nagyon eltérő arzéntartalmú vizet ittak. A tisztiorvosi szolgálat azonban úgy érvel, azért lenne fontos kiiktatni az arzént az egészségre káros veszélyforrások közül, mert még marad így is jó néhány kivédhetetlen ártalom.

A mostani vöröskeresztes akció arra a lehetőségre hívja föl a figyelmet, hogy a nagy beruházásokig a háztartások maguk is szűrhetnék a csapvizet. Az ArzénStop programot  4 millió forinttal támogató cég, a BWT Hungária Kft. házi ivóvízszűrő-berendezéseket forgalmaz. A kft. és az ArzénStop program kommunikációját szervező cég az Európai Bizottság honlapján publikált tanulmányra hivatkozik, amely szerint már 40 mikrogrammos arzéntartalmú ivóvíz „hosszú távú fogyasztása esetén is nagy az esély a bőrrák kialakulására",  és a kis dózisokban való hosszú távú fogyasztása hozzájárulhat a szív- és keringési megbetegedésekhez, cukorbajhoz. Igaz, hozzáteszi: ezeket a betegségeket az egészségtelen életmód – dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás – is előidézheti.

Olvasóink írták

  • 1. majdénmegmondom 2012. október 11. 22:53
    „föl vagy fel .....hívta? ..valaki ?!?!?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A városházán fogadták a Szentesen pályakezdő diplomásokat

Szentesen, a polgármesteri hivatalban a város vezetői fogadták a közszolgálatban idén pályakezdő… Tovább olvasom