Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 28°C Még több cikk.

Az ötezer lakosú Szegváron kevés a két doktor

A három szegvári háziorvos közül az egyik elhagyta a falut, a megüresedett helyre keres új doktort az önkormányzat. Eredetileg úgy volt, a jelentkező szegedi orvos július elején munkába áll.
Szórólapokon értesítette az önkormányzat Szegvár lakosait arról, hogy az orvosprobléma megoldódik. Nem így történt. Fotó: Tésik Attila
Az elmúlt hetekben szórólapo- kon értesítette az önkormányzat Szegvár lakosait arról, hogy az orvosprobléma július elsején megoldódik: egy szegedi doktor kezd praktizálni a községben, Tóth István rendelőjében – Tóth doktor korábban elhagyta Szegvárt. A praxisjogról szóló törvény értelmében a vállalkozás jogát értékesíteni fél évig lehetséges, ezután a praxisjog visszaszáll az önkormányzatra – ez történt Szegvár esetében is.
Hónapokig volt ellátatlan a körzet – pontosabban a betegek egy része kártyájával együtt átvándorolt a másik két orvoshoz, aki most egyenként két-kétezer pácienst lát el.

Szenczi Sándorné polgármestertől tudjuk, hogy az orvoskeresés, úgy tűnt, eredményre vezetett, mert egy szegedi doktor jelentkezett a faluban. A képviselő-testület meghallgatta őt, szakmai érveire támaszkodva beszerezte a szükséges eszközöket és felszereléseket, 3,5 millió forint értékben. Az önkormányzat felújíttatta a leendő orvos háromszobás szolgálati lakását, ám szerződést mindeddig nem kötöttek.

A polgármester elmondta, a falu elképzelése szerint amíg megfelelő számú kártya birtokosa nem lesz az új orvos, közalkalmazotti jogviszonyban gyógyítana, s az önkormányzat anyagilag támogatná: pótolná a hiányzó kártyák miatt kieső, a megélhetéshez elegendő összeget. Amikor az egyensúly helyreáll, vállalkozóként is dolgozhat az új orvos – fogalmazott Szencziné. A falu gőzerővel keresi a megnyugtató megoldást, a tárgyalások még nem zárultak le – tette hozzá.
Az önkormányzat által kiadott szórólapok alapján a falu lakói úgy tudták, hogy július elsejétől három orvosuk lesz, ez azonban nem így történt.

Balázs Sándor azt mondta lapunknak, hogy utólag olyan feltételrendszerrel szembesült, amelynek vállalásáról gondolkodnia kell. Azért ment Szegvárra, mert az ottani emberek egészségéről szeretne gondoskodni, a kölcsönös bizalom és elvi támogatás jegyében. A doktor elmondta: szerződéskötés előtt a megállapodás mikéntjéről nem akar beszélni, abban bízik, hogy az egyelőre nyitott kérdésre hamarosan születik válasz.

A jelenleg praktizáló két háziorvos egyike, Pozsik Sándor úgy fogalmazott: elvárja az önkormányzattól, hogy legalább három doktor dolgozzon a faluban. Mint mondta, ő és kolléganője rendkívül leterhelt, az ötezer lelket számláló településen naponta hetven-nyolcvan beteget látnak el – ez pedig hosszú távon nem működik.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az anyatej világnapját ünnepelték a Kurca-partiak

Kilencven kismamát láttak vendégül a védőnők tegnap az anyatej ünnepén Szentesen. Augusztus első… Tovább olvasom