Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 24°C Még több cikk.

A beiskolázási körzethatárokról vitáznak Szentesen

Szentes - Kell-e néhány hónapra beiskolázási körzethatárt módosítani? Az erről szóló beadványt, amelyet a legutóbbi ülésén elvetett a képviselő-testület, márciusban újra tárgyalják.
Ha a saját érdekeit nézi a város, nincs más lehetősége, mint az iskolai körzethatár módosítása, erősítette meg feltevésünket Szentes alpolgármestere a februári, elutasító eredményt hozó képviselő-testületi szavazás után. Egy, lapunkban már idézett tanulmány és a Szűcs Lajos jegyezte előterjesztés is rávilágít arra, a szentesi iskolákban aránytalan a rossz szociális hátterű gyerekek eloszlása. A város eleshet azoktól a támogatásoktól, amelyekre csak akkor pályázhat, ha az általa fenntartott intézményekben közel azonos százalékban tanulnak a hátrányos, illetve a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek. Utóbbiak közül ősztől a Deákban 4, a Klauzálban 13 beiratkozó volna, míg a Kosztában egy sem.

Szentesen újra napirenden lesz, hogy melyik gyerek hová járjon isko-
Szentesen újra napirenden lesz, hogy melyik gyerek hová járjon iskolába.
A szerző felvétele

A problémát úgy szeretnék megoldani, hogy módosítják a jelenleg érvényes körzethatárokat, így az idén tavasszal beiratkozó, rosszabb körülmények között élő leendő elsősök száma közel azonos lenne a három önkormányzati iskolában. Már amennyiben igennel szavaznak a városatyák márciusban. Chomiak Waldemar fideszes városatya például azért utasította el az ötletet, mert a gyerekeknek akár 4–5 kilométert kellene gyalogolniuk a kijelölt iskoláig. – Nem életszerű a módosítás, korlátozza a szülőket – reagált. – Az érintett családok gyermekeinek sokszor kerékpárjuk sincs, hogyan érjenek be időben az iskolába? Másrészt úgy vélem: nem kell a kérdéssel foglalkozni, hiszen pár hónap múlva állami kézbe kerülnek az intézmények.

– Nem tehetek mást: ismét benyújtom az előterjesztést – fogalmazott Szűcs Lajos. – A márciusi ülésig egyeztetek az érintett szülőkkel, de ha kell, az iskolaigazgatókkal is. Magam is évtizedekig tanítottam, megértem a tiltakozó képviselőket és pedagógusokat: nem szeretnék, hogy a problémás gyerekek lerontsák a tanórák légkörét. Azok az osztályok viszont könnyebben boldogulnának, ahol a jelenlegi 4–5 helyett esetleg csak két olyan diák tanulna, akire több figyelmet kell fordítani.

Egyelőre bizonytalan, hogy a módosítás meghozza-e a várt eredményt, hiszen a városi beiskolázású két egyházi iskola, valamint a szabad intézményválasztás is befolyásolja majd az eredményeket. Minden gyereknek joga van ahhoz, hogy nyugodt körülmények között tanuljon, hangoztatja az egyik oldal. A másik nézőpont szerint viszont a diákoknak meg kell adni a lehetőséget, hogy integrálódhassanak – az önkormányzatnak pedig meg kell találnia az arany középutat.

Olvasóink írták

 • 5. tothmariaaa 2012. március 18. 08:03
  „Aztán majd ne lepődjünkmeg, ha úgy járunkmint tavaly, hogy nem sikerültmindenkit belekénysezríteni olyan dologba,amihez nemfűlött a foga :DDDD”
 • 4. Power 2012. március 14. 21:05
  „"A város eleshet azoktól a támogatásoktól"
  Van akinek a pénz a legfontosabb, másoknak a gyermekei.”
 • 3. csillogás 2012. március 14. 12:16
  „1-2 úri gyereknek is derogál tanulni, sőt, közli a tanárral, hogy csituljon el, mert többe volt az ő mobilja, mint a tanárnéni fizetése. Szóval ennyit erről.
  A másik: Van, aki igen is akar tanulni, 10 hátrányos helyzetű gyerekből 3, az én időmben is volt olyan, aki mellett én éreztem magam síknak, és ma orvos. Tehát vannak kivételek.”
 • 2. picipest 2012. március 13. 20:30
  „Miért kényszerítik azokat a szülőket és gyerekeiket azokba az iskolákba, amelyek tele vannak hátrányos helyzetű, vagy roma gyerekekkel?? Miért baj az, hogy valaki jó helyen szeretné tudni a gyerekét, ahol tudja, sokat tanulnak majd és nagy lesz az elvárás? Miért vigyék lentebb egyes iskolák a színvonalat, csak azért, mert 4-5 olyan gyereket erőltetnek be, aki nem tudja tartani a lépést??Nekik pontosan jó lenne az a suli, ahol lassabban haladnak, kevésbé terhelik le őket. Való igaz, aki jobb képességű, az nem tud úgy haladni, mint a többi.Amúgy a Klauzál az önkormányzati iskolák közül a legjobban felszerelt, felújított, a sok hátrányos helyzetű gyereknek örülnie kellene , hogy ilyen körülmények között tanulhat. De sokuk egész egyszerűen NEM AKAR tanulni.”
 • 1. makospite 2012. március 13. 18:36
  „Járjon el Szentes vezetése úgy, ahogy eddig tette: Zárja be az iskolákat! Megszűnik a leírt probléma, és ami a legfontosabb: lesz megtakarítás a költségvetésben, amiből olyan klasszul megvalósítható és kifizetődő projekteket lehet beindítani, mint pl. a Petőfi ötcsillagos luxushotellé építése a Pendolával.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Légfegyverrel lőttek Szentesen

Az 1848-as Forradalom és Szabadságharc tiszteletére a szentesi Szabadidős Sportklub a Legrand lövészklubbal közösen Légfegyveres lövészversenyt rendezett. Tovább olvasom