Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

A bútorfestő legújabb büszkeségei

Szentes - Újabb és újabb minősített tárgyak kerülnek ki Kovács Ivánné népi bútorfestő műhelyéből. Nemrégiben lehetősége nyílt egy lengyelországi népi vásáron is bemutatni szemrevaló termékeit.
Kovács Ivánné szentesi népi bútorfestő első munkája még 2000-ben született meg. Akkoriban férje révén egy íjásztáborban járt, ott ismerkedett meg egy bútorfestő erdélyi lánnyal, s tőle leste el az alapokat. Azóta részben önképzéssel fejleszti tudását, ennek mindenféle formáját kihasználja: Erdélyben mesterektől tanul, múzeumi anyagokat dolgoz fel, magángyűjteményeket látogat, rajzol, fotóz, de olykor bútorfestő táborokban is megfordul.

Újabb és újabb minősített tárgyak kerülnek ki Kovács Ivánné népi bútorfestő műhelyéből.
Újabb és újabb minősített tárgyak kerülnek ki Kovács Ivánné népi bútorfestő műhelyéből.

Mint ahogyan munkáival a zsűrizéseken is érdemes megjelennie. Szegeden a Hagyományok Házának szakértői bírálják a tárgyakat. Kovács Ivánné Pirike a férjével idén hét munkát adott be, s nagy örömükre mindet ki is állították. Kelengyésládája, fali tékája és egy abrosza egyaránt A-minősítést kapott. Utóbbira különösen büszke, mint mondta, az abrosz méltó volt, hogy elvigye zsűriztetni. Mindhárom unokájának megígérte, hogy elkészít számukra egy-egy abroszt a kelengyéslásájába, ez a darab a középső lányának készült. Busa László takácsmester szőtte az alapanyagot, a hímzéséről azt magyarázta Pirike: bordó színnel a szőttesek csíkritmusát idéző, középen horgolással összeresztett, szálán varott és szélszorítással készült, lövéti koszorúsmintával. A zsűri elnöke külön kiemelte a leendő tulajdonos ízlésesen elhelyezett monogramját és az évszámot, mely szépen bele lett szerkesztve a szélmintába.

Ezen kívül borotválkozóstükör és sámli kapott B-minősítést, valamint könyvjelzőket, nyakbavalókat is zsűrizett ajándéktárgyakként fogadtak el. (Az A-minősítésű tárgyak szeptember 7-ig megtekinthetők a szentesi  városi könyvtárban nyílt gyűjteményes tárlatán.)

Kovácsék azonban személyesen nem élvezhették a sikert, ugyanis azokban a napokbn Lengyelországban volt kultúraközvetítő szerepük. A kivételes lehetőségről így beszélt a bútorfestő:a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatását élvező Élő Tiszáért Egyesület kereste meg őket azzal, hogy termékeiket külföldön is minősíteni lehetne. Áprilisban adódott az alkalom, hogy öt főt delegálhattak hazánkból a lengyelországi AGROTRAVEL vásárra. Az öt résztvevő között utazhatott a négynapos fesztiválra Kovács Ivánné a férjével, akinek ügyességi játékai nagy sikert arattak, hiszen nyelvi korlátok nélkül is elszórakozhatott rajtaa közönség. Pirike pedig népművészeti ajándéktárgyakkal mutakozott be Kielcében.
Mint elárulta, meghívást kapott a derekegyházi falunapokra július 14-ére. Majd augusztusban és ősszel még messzebbre is utazik: előbb egy erdélyi családot látogatnak meg féréével, akikkel hét éve tartják a kapcsolatot, azután egy tánccsoporttal Görögországban lépnek fel.

Mint megtudjuk Kovács Ivánnétól, már az ötödik tájegység motívumaival ismerkedik. Háromszékivel kezdte, az udvarhelyszéki stílust is elsajátította, Torocockó bútorfestésével is megismerkedett, azután a hartai motívumokat kedvelte meg, most is ezt műveli. Mivel azonban a Dél-Alföldön él, folyamatosan kutatja a vásárhelyi bútorfestés motívumait is, olyan sikerrel, hogy egy kelengyésládája tavaly A-minősést ért el, több vásárhelyi ládája pedig visszatért a hazájába.

Jelenleg új gondolat foglalkoztatja, mégpedig a templomkazettákban lát fantáziát. Szerinte nagyon szép lehet a nappali a kazettaberakásos menyezettel, mely bele tud simulni egy modern lakásba is.

Olvasóink írták

  • 1. macska125 2012. július 12. 21:02
    „Gratulálunk, tényleg szép munkák! További sikereket kívánunk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eb-re mennek a mazsorettek

Anyagi lehetőségeik korlátozottak, de sikert sikerre halmoznak a nagymágocsi mazsorettek. Tovább olvasom