Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

A Fehérkereszt beintett a Négy Mancsnak

Szentes - Elzárkózik a Négy Manccsal való együttműködéstől a Fehérkereszt Állatvédő Liga. A 19 éve működő magyar szervezet szerint az osztrák alapítványnak nem most, hanem tavaly kellett volna keresnie a kapcsolatot a hazai szervezetekkel. Nem tette. Elindított egy rossz kampányt libamájügyben – és ezzel azt érte el, hogy a tájékozatlan többség most minden állatvédőre haragszik.
Találkozóra hívja a Négy Mancs a magyar állatvédő szervezeteket. Marcus Miller, az osztrák alapítvány vezető munkatársa márciusban elküldött egy körlevelet, amely arról szól, hogy a gépi liba- és kacsatömés megszüntetéséért indított kampányuk Magyarországon sokak figyelmét az alapítványra terelte, de „a kialakult helyzet – ami az egyes magyarországi médiumok egyoldalú beszámolóinak is köszönhető – nem az állatok érdekeit szolgálja". Miller szerint össze kell fogniuk az állatvédőknek. Levelét nem a nyilvánosságnak szánta. Több címzett azonban továbbküldte a híres magyar áruk – így például a libamáj – piaci pozícióit védő Hungarikum Szövetséghez. Innen Szondy Réka, a sajtókapcsolatok felelőse továbbította hozzánk a küldeményt, azzal a megjegyzéssel, hogy a Négy Mancs a jelek szerint továbbra is 150 ezer ember megélhetését veszélyezteti.

Ez vélemény. Az azonban biztos, hogy az egyik legidősebb, 19 éve alapított magyar szervezet, a Fehérkereszt Állatvédő Liga nem fog együttműködni a Négy Manccsal. Szilágyi István ökológus, pedagógus, a liga kurátora azt mondja, a Négy Mancsnak nem most kellene kapcsolatot keresnie a magyar állatvédőkkel. Azelőtt kellett volna kikérni a helyiek véleményét, hogy belefog a libamájkampányba egy olyan országban, ahol sokan élnek mezőgazdaságból, ráadásul ezeknek az embereknek mindig bizonytalan volt a kenyerük. A rosszul sikerült akció óta a többi állatvédőnek is magyarázkodnia kell, a Fehérkereszt is leszögezte, nincs köze a Négy Mancshoz. Tényleg van mit tenni a nagyüzemekben tartott állatok jólétéért – de nem így, hanem az állatorvosokkal, hatóságokkal közösen.

A liga honlapján közzétett nyilatkozat szerint az osztrák alapítványnak egyébként sincs jogalapja arra, hogy a magyar állatvédelmi előírások megváltoztatását kezdeményezze, és „az állatvédelemnek nem az a feladata, hogy kerékbe törje a nemzetgazdaság fontos ágazatait".

Olvasóink írták

 • 5. dragboyz 2009. április 11. 12:35
  „felszámolni a 4 mancsot!
  Van annyi állatvédő bizé, hogy azok is elegen vannak. Nem mondom, hogy nem kell, de nem kell több!”
 • 4. Power 2009. április 10. 12:53
  „Bajnaiék a Hungeritet is "lenyelik"?
  Persze csak akkor, ha megfelelő állami támogatást kap a Hungerit.”
 • 3. irdatlanbácsi 2009. április 09. 23:50
  „A tetves anyját a 4 mancsnak! Egy normális állatvédő szervezet se paktál le vele. Egy ostoba és agresszív kampánnyal sok családot tettek tönkre, nem beszélve a magyar libamáj nemzetközi megítéléséről! Sok év mire ugyanarra a szintre jut a libamáj eladás mint az utóbbi években volt.”
 • 2. dragboyz 2009. április 09. 10:43
  „Így is van”
 • 1. hajjahajja 2009. április 08. 18:47
  „A fehérkeresztnek van esze:)
  Támogatom is őket:o)
  A négymancs meg elkotródhat!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autótolvaj-bandát számoltak fel Szentesen

Szentes - Autótolvaj bandát füleltek le a nyomozók Szentesen. A háromfős brancs legalább 12 kocsit… Tovább olvasom