Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

A felújítás idejére elbúcsúztak a színházuktól a szentesiek

Szentes - Végleg legördült a függöny a szentesi Tóth József Színházteremben, ahol a következő előadás csak 2011-ben lesz. Az már biztos, hogy az Anconai szerelmesek című darabot mutatják majd be szegedi színművészek, akik ezzel a komédiával búcsúztak Thália szentesi otthonától.
A színháztermet is magába foglaló Petőfi Szálló felújíttatására vállalkozott fővárosi Pendola-cégcsoport vezetőjét, Zsohár Árpádot annyira meghatotta a légkör az utolsó bemutatón, hogy eldöntötte: a színház korhű helyreállítása után a szezont ugyanezzel a darabbal nyitják, és díjtalanul nézhetik meg azok, akik megőrzik a mostani bérletüket vagy belépőjegyüket.

A Petőfi Szálló épületében lévő Tóth József Színházterem előcsarnokában már hozzákezdtek a felesleges építészeti elemek eltávolításához a szakiparosok. Ezzel elkezdődött a több milliárd forintos rekonstrukció, amelyre a fővárosi Pendola-csoport vállalkozott. A cég tulajdonosa, Zsohár Árpád is jelen volt a feleségével a színház májusi, évadzáró előadásán, ahol a mostani függöny utoljára gördült le. A Pendola vezetője lapunknak elmondta: teljesen lenyűgözte őt a nézőkből és színészekből áradó ragaszkodás Thália otthonához, amelyet a kultúra szentélyének tekintenek. A publikum felállva tapsolt az előadás végén, amely nemcsak a szereplőknek szólt, hanem egyfajta búcsú volt a színházteremtől. Az egyik színész, Rácz Tibor még a függönyt is megcsókolta az Anconai szerelmesek című zenés komédia végén. Zsohár Árpád szerint a művészeket is meghatotta a történet, miszerint végleg elköszöntek a szentesiek attól a miliőtől, amelyet évtizedeken keresztül megszoktak. Ezért gondolt egy nagyot és merészet a Pendola igazgatója: a rekonstrukció befejezése után, a tervek szerint 2011-ben ugyanezzel a darabbal nyitják a szezont. Vagyis ott folytatják, ahol a minap abbahagyták. A színházszerető közönséget pedig azzal akarja jutalmazni Zsohár, hogy díjtalanul vehet részt a felújított teátrum Anconai szerelmesek című nyitó előadásán. Ehhez csak azt kéri: a nézők őrizzék meg mostani bérletüket és belépőjegyüket, amely érvényes lesz a bemutatóra.

Az évadzáró előadás után a Tóth József Színházterem előcsarnokában megkezdődött a korhű helyreállítás előkészítése. Fotó: Tésik Attila
Az évadzáró előadás után a Tóth József Színházterem előcsarnokában megkezdődött a korhű helyreállítás előkészítése. Fotó: Tésik Attila

A következő időszakban az egész színházat „kicsomagolják", ami azt jelenti: a korhű helyreállítás érdekében lebontják az épületegyüttes elkészülte után hozzáépített falakat, kibontják az eredeti pilléreket. Zsohár Árpád azt is elmondta, hogy mobil nézőteret terveznek, így akár 350-500 személy befogadására is alkalmas lesz a teátrum. Ezzel valójában cáfolta azt a városban terjedő hírt, miszerint csak 220 néző fér majd el a felújított teremben a jelenlegi 500 helyett. Így a jövőben is bemutathatnak majd nagyszínházi darabokat, nem csak pódium előadásokat. A rekonstrukció befejezése után – a várossal kötött megállapodás szerint – a Pendola évente 30 napon ingyen bocsátja az önkormányzat rendelkezésére a Tóth József Színháztermet. A független helyhatósági képviselőnek, Ollai Istvánnénak pedig megígérte Zsohár Árpád: ő is ott rendezheti meg a hagyományos jótékonysági gálaműsorait.

Változik a műsorpolitika

A színházterem felújításának idejére átalakítják a műsorpolitikát a polgármesteri hivatal művelődési irodavezetőjének tájékoztatása szerint. Mihály Béláné elmondta: kamara- és pódiumdarabokat terveznek a közönségnek a volt megyeháza dísztermében. Az épület udvarán a jövőben is tartanak nyári színházi előadásokat. A gyerekeknek szánt programoknak pedig a Móricz Zsigmond Művelődési Ház ad helyet. Hozzátette: a pódiumbemutatókra a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola hangversenyterme is alkalmas lehet.

Olvasóink írták

  • 1. kőműves 2008. június 03. 21:13
    „Poénból a kedves képviselőasszonyt is be lehetne falazni. Az örök jótékonykodóról ígyminden elóadás alkalmával meg lehetne emlékezni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cseuz László New Yorkban

Szentes - Szombaton megérkezett New Yorkba, képet azonban utoljára Lisszabonból tudott küldeni szerkesztőségünknek Cseuz László. Tovább olvasom