Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

A Fidesz összefogást sürget a szentesi iskolák ügyében

Szentes - A Fidesz választókerületi elnöke szerint a Horváth Mihály Gimnáziumban rendnek kell lenni, és közösséget kell építeni. Halmai László türelmet kér az újonnan megválasztott igazgatóknak.
A tüntetés után először szerdán válaszolt a sajtó kérdéseire Halmai László, aki a polgári oldal megyei képviselőjeként azoknak a pályázóknak szavazott bizalmat, akiket a tantestületek nem támogattak. Lapunknak elmondta: személyesen is meghallgatta a jelölteket, a Horváth Mihály Gimnázium esetében az egyik pályázó azt mondta neki, az iskolában rendet kell tenni, ezért őt támogatta. Szerinte a szülők fegyelmet és szakszerű tanítást várnak el a pedagógusoktól. Az iskolának el kell érnie az ötven évvel ezelőtti státusát – amikor az ország legjobb tíz gimnáziumában volt – úgy, hogy a drámatagozat értékei megmaradnak.

Halmai László
Halmai László

Most a megyei 9. helyet foglalja el. Kíváncsiak voltunk arra, vajon mi a lehet a megoldás akkor, ha a fenntartóhoz lojális igazgató nem élvezi a kollégák bizalmát és a diákok tiszteletét. Az elnök közölte: a frissen megbízott igazgatót szisztematikusan, a suttogó propaganda legaljasabb eszköztárával, a tények elhallgatása mellett, inkorrekt részinformációk alapján igyekeznek lejáratni a tanári kar és a diákság előtt. A kormány esetében szokás 100 nap türelmi időt adni, Magyar Lászlóné egy percet sem kapott. Kijelentette: az igazgatónő tiszta. Beszélt arról, akkor jó egy közösség, ha egy irányba húz, fel kell készülni a demográfiai és piaci kihívásokra. Sajnálatos hiányosságként említette, hogy nincs egy karizmatikus személyiség, aki összefogná a tanári kart. A városban sokan úgy vélik, éppen egy karizmatikus személyt – Keserű Imrét – távolítanak el. Halmai cáfolta feltételezésünket, mely szerint a korábban közte és Keserű között kialakult konfliktushelyzet vezetett volna idáig.

Konfliktushelyzet nem volt – mondta –, azonban elgondolkodtató, tulajdonképpen ki viszi be az iskolába a pártpolitikát. Azt hozzátette, a drámatanár és az ő kereszténydemokrata világnézete köszönő viszonyban sincs egymással. A város fiskális politika mentén döntött, amikor leadta a középiskoláit a megyének, egy esztendő múlva azonban lehetősége lesz visszavenni.

Halmai elismeri Dongó munkáját

A Zsoldos-szakközépiskola leköszönő igazgatóját, Dongó Lászlót – fideszes önkormányzati képviselőt – nagyra becsüli Halmai László. A Fidesz választókerületi elnöke jelölte Dongót a Csongrád megye Közoktatásáért díjra. A szakképzésben tízéves távlatokban gondolkodik, ezért a nyugdíjas korú Dongó pályázatát nem tudta támogatni.

Horváth Ilona: Külső ember kell!

Horváth Ilona nyugalmazott gimnáziumi tanárnő, a Fidesz tagja is szólt szerdán a sajtótájékoztatón. Szerinte az elmúlt évtizedekben a belülről választott igazgatók jobbító törekvései megbuktak a tantestület akaratán. Szerinte ami az elmúlt hetekben történt, nem pedagógushoz méltó viselkedés.

Olvasóink írták

100 hozzászólás
 • 100. közöd? 2008. július 03. 11:03
  „Kedves Tas!
  Nem érted: az ülődemonstrációra nem toboroztunk diákokat. Jó volna, ha nem kéne többször leírnom, de úgy tűnik, egyesek jobban tudják mit csinálunk, mint mi magunk. AZ ELMÉLETEDET IGAZÍTSD A TÉNYEKHEZ S NE FORDÍTVA!
  Továbbá: a diákok megismerhették a pályázatokat (a DÖK is véleményezi azokat). Joguk van tudni, mi zajlik körülöttük.”
 • 99. Váltás 2008. július 03. 00:13
  „Ezt a halmait már rég el kellett volna tűntetni a közéletből, mert csak ártani képes! Rosszindulatú barom!!”
 • 98. Hmvh.-Szentes 2008. július 02. 13:49
  „Lázár Jánostól,Hmvh.fideszes polgármesterétől kérdezték:
  "Boka: Bizonyosan hallott a szentesi középiskolás tanárok tüntetéséről. Ön szerint helyesen járt-e el a Megyei Önkormányzat, hogy szembe ment a tanárokkal, illetve iskolákkal. Ön mit tett volna?

  Lázár János: Nem így döntöttem volna. Szerintem megegyezésre kell jutni. A fenntartó érdekeinek is érvényesülnie kell, ahogy az iskolák érdekeinek is. Szerintem hibák sorozatát követte el a megyei önkormányzat. A vásárhelyi Klauzál iskola a jó példa. A tantestület fele az egyik jelöltet akarta, a fele a másikat. Az önkormányzat döntött, az egyikük igazgató lett, a másik helyettes. Ha a fenntartó veszi a fáradságot, hogy beszélgessen, meggyőzze a pedagógusokat, nagyon jó kompromisszum köthető."”
 • 97. konszenzus 2008. július 02. 07:49
  „Halmai Úr!
  Most lenne szükség M E D I Á C I Ó-ra,s nem MEDITÁCIÓRA,ahogyan az ön által kijelölt pályázó tévesen írta a pályázat 16.oldalán./A pályázatot a szakértőnek talán javítani kellett volna!Vagy Horváth Ilona tanárnőnek/.
  Kívánom,hogy sikerüljön konszenzusra jutni a tantestületekkel!
  A GYERMEKEK érdekében!!!!!!”
 • 96. villám 2008. július 01. 20:11
  „Az egyik beteg, a másik lemond ugyanazon a reggelen. Érdekes véletlen...
  Ha fenyegették a Zsoldos kinevezett igazgatóját, az viszont nagyon rossz hír. Nem európai módszer, és nagyon rosszat tesz az iskoláikért nevüket, arcukat vállalva küzdő tantestületeknek.”
 • 95. cdr 2008. július 01. 17:31
  „Az egyik beteg, a másikat megfenyegették! Olvass!
  http://www.delmagyar.hu/szentes_hirek/nem_jottek_el_az_igazgatok/2062526/”
 • 94. villám 2008. július 01. 16:29
  „Rendnek kell lenni és közösséget kell építeni, egyirányba kell húzni - mondja Halmai úr. Egyetértek.
  A gimnázium dolgozói egyirányba húznak, amint azt az elmúlt hetek is bizonyították. Szakértő igazgatót akarunk, aki rendet tart. Ugyanígy a Zsoldos tantestülete is.
  Ehelyett kineveztek két csongrádi ismeretlent. Az új igazgató ma 11 órára összehívta a gimi tantestületét, majd nem jelent meg az iskolában. Senki nem tud semmit.
  Híre jött, hogy a Zsoldos új igazgatója ma reggel lemondott.
  Most aztán jó nagy rendet csinált a megyei önkormányzat.
  Köszönjük, Halmai úr!”
 • 93. uhum 2008. június 30. 22:53
  „Milyen diakok mentek tuntetni? Streberek? Vagy akinek a szuloje streber? Amikor en voltam diak, pont nem erdekelt ki volt az igazgato mert jo tanaraim voltak.”
 • 92. kritika 2008. június 30. 14:01
  „EÉppen elég ha a tanár a saját magatartásával utal arra, hogy most éppen demonstrálni kell tenni a diáknak.”
 • 91. Tas 2008. június 30. 11:48
  „Ha "lázongani" lehet, a kamasz rögtön kapható rá...
  Ha túlzottan "bensőséges" a viszony tanár és diák között, akkor hihetetlen, hogy ne "szólja el" valaki tanár magát.
  És elég, ha egy elkezdte a toborzást az ülődemonstrációra, utána ment minden magától.”
 • 90. közöd? 2008. június 30. 11:03
  „Többen alábecsülik a tizenéveseket. A diákokat nem vontuk be. Jöttek maguktól. Én nem szóltam a demonstrációról egyetlen tanítványomnak sem. Az a baj, hogy ezekről a fiatalokról azt feltételezik egyesek, hogy magatehetetlen, manipulált idióták, akik azt csinálják, amit a tanáraik mondanak nekik. Hány esetet, soroljak, amikor pusztán sportból épp az ellenkezőjét teszik?!”
 • 89. Be happy!Turbo nélkül! 2008. június 30. 05:58
  „Turbo-ka!
  A stílusváltásaid,a mondandód szerint az általad írtakat neked kellene megtanulnod!Törvényesen tegyél a tanárok ellen ,ne szócsépléssel,dumaszinten.Van rá lehetőséged!Rajta!
  Tudom,te igazat beszélsz!!!!!!!
  A te igazságodról.”
 • 88. Turbo 2008. június 29. 21:40
  „Be happy!
  "Két alapelvet tarts mindig készenlétben: először, csak azt tedd, amit a királyi és törvényalkotó értelem az emberek javára tenned sugalmaz; másodszor, változtasd meg véleményedet, ha olyan valakire akadsz, aki a helyes útra terel és eltántorít balhiedelmedtől. Ennek a nézetváltozásnak az oka azonban mindig az igazságosnak, a közhasznúnak bizonyos valószínűsége legyen, s egyedül ez vezessen, nem pedig az, hogy valami kellemesnek vagy dicsőségszerzőnek látszott."
  Don´t worry!”
 • 87. Be happy!Turbo nélkül. 2008. június 29. 20:40
  „Cikkcakk!
  Ne törődj Turbókával! Lehetősége van arra, hogy törvényesen tegyen a tanárok ellen.Pert indíthat,ombudsmanhoz fordulhat!Tegye meg! Talán a gerincének is jót tenne! Nyugodtan írkálhat a saját gyerekének is!Ezen a fórumon keresztül is.KIT ÉRDEKEL!
  /Külön kiemelném tőle:"az igazat mondom"......említését,amihez "no comment"./”
 • 86. Turbo 2008. június 29. 20:21
  „Cikkcakk!
  Tizenéves diákokat könnyű egy tanárnak a saját oldalára állítani. Otthon is azt hallja a gyerek, hogy halgass a tanáraidra, szüleidre, stb.
  Próbált volna felhívni előtte, mint szülőt, hogy mit szólok hozzá, hát megnézhette volna magát a tisztelt pedagógus. A saját gyerekével demonstráljon!
  Gusztustalan és gerinctelen munkát csináltak, remélem tanulnak belőle a szülők.”
 • 85. cikkcakk 2008. június 29. 19:34
  „81. hozzászólás Turbo 2008.06.29 17:59
  Bocsánat, ha te nem értetted!
  Újra, bővebben: a gyerekeknek is van erkölcsi tartásuk.
  (A többivel szédítsd csak magad tovább!)”
 • 84. triatlonos 2008. június 29. 19:10
  „Egy vezető legfontosabb tevékenysége a DÖNTÉS! Mivel az kinevezettek még ilyet nem tettek, nincs miről beszélni!
  Azt gondolom, hogy transzparensekkel kivonulni a Kossuth térre sokkal egyszerűbb, mint a Tantaestületi Értekezleten "levinni hídba" az új dirit, mondjuk úgy triatlonos módra.
  A szentesi kötődésem során egy nemzetközi pályázaton a Borosban bemutattam az akkori főnökömet: álldott jó ember, nem tud nemet mondani, igent sem, legtöbbször majd "visszatérünk rá"! Mindenki tudta, hogy miről van szó!
  A kb. 1300 hozzászólás közben visszakereshető, hogy HMG kinevezést boritékoltam, de a Dongó ügy engem is meglepett, mert csak 70 %-ban voltam biztos az esetben, mert ismertem a DÖNTÉSI MECHANIZMUST!
  Számomra rendkivül szimpatikus a 29-ek csapata, csak rossz taktikával játszanak, finomabban kell, és nem szabad támadási felületet hagyni, Ők pedig mennek az első sorba golyófogónak.”
 • 83. Turbo 2008. június 29. 18:13
  „Pláne!
  Nem mocskolódok, az igazat mondom! Nem is zavarna, hacsak az "arcukat" vállalták volna! A gerinctelenség netovábbja, hogy a diákokat is bevonták!”
 • 82. pláne 2008. június 29. 18:04
  „Turbo! Veled ellentétben, aki név és arc nélkül mocskolódsz, a demonstrálók (tanárok, diákok, szimpatizánsok) arccal vállalták a véleményüket. Ne csak olvass, nézz is!! (ha már nem voltál ott)”
 • 81. Turbo 2008. június 29. 17:59
  „Cikkcakk!
  Olvass és értelmezz! A demonstárló pedagógusok gerictelenek, nincs erkölcsi tartásuk, mert a diákok mögé bújtak!”
100 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem szállítható házhoz a tej Nagymágocson

Nagymágocs - Egy félreértés miatt kezdtek aláírásokat gyűjteni a nagymágocsiak: azt szerették volna,… Tovább olvasom