Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

A harmadik legkeményebb sportban próbáltuk ki magunkat: squashoztunk

Szentes – A Zumba és a spinning után egy újabb sportban próbáltuk ki magunkat Szentesen: fallabdáztunk.
- Nekünk minden szerdán este 8 órától van bérelt helyünk a „dühöngőben" – magyarázza egy srác, aki rendszeresen jár fallabdázni a Bástya Vendégház squash termébe. Azt mondja: itt kiütögetheti, kiizzadhatja, kifuthatja magából a napi stresszt. A játékosok általában párban érkeznek, de az is előfordul, hogy hárman.

Úgy döntöttünk, kipróbáljuk ezt a sportot is - a másnapi izomlázra előre felkészítettek bennünket. Amíg várjuk a fallabda-oktatót, Lupsa Krisztát, nyújtás közben a teremben squashozókat figyeljük. Ki gondolná, de hangos sport a fallabda: a játékszer csattanó hangja, a kiáltások, az örömé, vagy éppen a csalódottságé, az ütő falhoz koppanása. Ami ennél is szembetűnőbb: mindenki nagyon élvezi a játékot. Oktatónknak eláruljuk, soha nem próbáltuk még ezt a sportot, szerinte ez akár még előnyünkre is válhat. Ha korábban teniszeztünk, az sem előny, mert a fallabdások más technikát tanulnak – tudjuk meg.

A squash rengeteg izmot megmozgat, másnap készülhetünk az izomlázra.
A squash rengeteg izmot megmozgat, másnap készülhetünk az izomlázra.

20 éve Magyarországon

Magyarországon a fallabda csak 20 éve honosodott meg, de manapság egyre közkedveltebb az amatőrök körében is. Egyre több squash pálya épül, már szinte minden vidéki városban találunk. A fallabda a teniszben használatoshoz hasonló ütőkkel és gumilabdával, erre a célra kialakított teremben játszott sportág. Általában két játékos játssza, de páros mérkőzések esetén négyen vannak a pályán. A pálya 9,75 m hosszú és 6,4 m széles. 

 
Az óra az ütőfogással kezdődik. – Már látom, a csukló tartása az, amit csiszolnunk kell – magyarázza az oktató. A cél, hogy akkorát üssünk a labdába, hogy az üvegfalat érje visszafelé, de az első órán nem jártunk sikerrel, pedig nagyon akartuk. Kriszta azzal biztat bennünket, hogy a technika csiszolásával majd előbb-utóbb sikerülni fog. Az üvegfalon keresztül persze bárki láthatja a bénázásunkat, mi azzal nyugtatjuk magunkat, hogy senki sem születik squash ütővel a kezében.

Már az óra felénél érezzük a combunkban és a csuklónkban, hogy az izmaink, az izületeink bizony sajogni fognak. Lelkesedésünk azonban nem lankad, tovább püföljük a labdát. Rohanunk minden labdáért, igyekszünk figyelni a másik játékost, a labdát, megpróbáljuk jól beosztani az erőnket. Izgalmas edzés volt, jövünk mi még fallabdázni! Megígérjük, hogy addig is otthon gyakorlunk a tükör előtt.

Olvasóink írták

 • 6. huncujka 2012. február 09. 13:47
  „Tényleg kemény sport még ha nem is tűnik annak, én is próbáltam. A spinninget is, de valamit biztos rosszul csináltam mert utána 2hétig ülni is alig tudtam, olyan izomlázam volt :)”
 • 5. kilo 2012. február 08. 22:53
  „4: nálam a zumba meg a spinning verte ki a biztit...”
 • 4. helsinkirokker 2012. február 08. 17:47
  „Ennek a sportnak (squash) a nehézségi foka elég összetett, nem hasonlítható a triatlonhoz. Egyrészt fejben nagyon ott kell lenni, koncentrálni, mert nagyon gyors a labda, ha el akarod érni szüntelenül nézned kell, tudni kell hol lesz a következő pillanatban. És mozogni, menni is kell érte, ehhez kezdősebesség és kondi is kell. Aztán meg, azonos pályán mozogsz az ellenféllel és vigyáznod kell rá is, a legkisebb figyelem kihagyás pontvesztéssel vagy sérüléssel járhat. Aztán, megfelelő ellenféllel egy hosszabb labdamenet alatt gyorsan 200-as pulzust lehet elérni, ami aztán visszaesik egy gyengébb labdamenet alatt. Aztán megint vissza 200... és így tovább, és ez mellett kell maximálisan koncentrálni, pontosakat ütni - és nem utolsó sorban játszani, KÜZDENI, megverni az ellenfelet. Szóval nem több, nem kevesebb hanem más, mint a triatlon. Kemény sport valóban.”
 • 3. ráérő 2012. február 08. 15:31
  „Szőnyi Ferenc triatlon világbajnokunk eredménye pedig a sakkozok,pokerezők és szemkörzök közé sorolandó.?
  " 72 km úszás 3600 km bringa 880 km futás 20 nap alatt 46 ÉVESEN !"

  Tette mindezt ugy hogy a nevét itt-ott sem emlitik meg...
  Ja hogy ez nem sznobok látvány sportja?
  Nálam viszont az év sportoloja bármelyik teniszező helyett.”
 • 2. Krampampuli 2012. február 08. 13:04
  „1. jaja! Igazad van. Vagy toljanak pár széria snatch-t vagy swinget... :D”
 • 1. kilo 2012. február 08. 12:59
  „Azt azért nem hinném, hogy a zumba meg a spinning a legkeményebbek...
  Mondjuk a sífutás, országúti bringa, hosszútávfutás, triatlon, azok inkább.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csernobil öröksége: a Zóna

Szerda este 7 órától láthatja a közönség az Őze Lajos Filmszínházban a szentesi származású operatőr, Maczelka Márk közreműködésével létrejött Csernobil öröksége: a Zóna című filmet. Tovább olvasom