Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

A héten eldől, ki lesz az igazgató

Szentes - A gimnáziumba a jelenlegi igazgatót, a Zsoldos-szakközépiskolában a helyettest látnák szívesen a tanárok a vezetői székben. A miniszter a héten dönt.
Péntekig kell döntést hozni Balog Zoltán emberierőforrás-miniszternek arról, hogy a második alkalommal kiírt, a középiskolák vezetéséért zajló pályázaton melyik intézményben kit talál alkalmasnak. Szentesen két intézményben alakult ki verseny: a Horváth Mihály gimnáziumban és a Zsoldos-szakközépiskolában indulnak ketten a posztért.

Az év elején egyetlen induló volt, a jelenlegi igazgató, H. Szabó Réka, akit a tantestületnek mindössze harmada szeretett volna akkor ismét vezetőként látni. A minisztérium – hasonlóan több megyéhez – időközben új pályázatot írt ki, ekkor az intézmény egyik pedagógusa, Tóth Tamás is benyújtotta jelentkezését. A gimnázium tanárai az eltelt időben átgondolhatták korábbi döntésüket, hiszen a nemrégiben az internetre felkerült véleményezés szerint már több mint háromnegyedük szavazott úgy, hogy mégis a jelenlegi igazgatót látnák szívesen az iskola élén. Igaz – tekintettel arra, hogy néhányan mindkét jelöltre igennel szavaztak –, Tóth Tamás is kapott 50 százalékot. A szülői és a diákönkormányzat, valamint a pedagógus szakszervezet pedig egybehangzóan állítja: mindkét jelölt szimpatikus, és bármelyikükkel együtt tudnának dolgozni.

A gyáralapító Zsoldos család nevét viselő szakközépiskolában az első felhívásra és most is ketten jelentkeztek: a jelenlegi igazgató, Pintér Etelka, illetve a helyettese, Bimbóné Piti Éva. Ellentétben a gimnáziummal a szakképzőben az új jelölt felé billen a mérleg nyelve: a szavazás szerint a nevelőtestület közel 80 százaléka inkább változást szeretne, Pintér Etelka törekvéseivel harmaduk ért egyet.

Olvasóink írták

 • 13. tzs_szeged 2012. július 19. 16:30
  „"Elég a jó fellépés, a szimpatikus szereplés, a jó beszédkészség, ami által legközelebb már egy országos szintű rendezvényen találja magát az alkalmas ember"

  Hát igen, lehet, hogy Hoffmann Rózsa is így építette karrierjét. Látjuk, hogy mennyire alkalmas.

  "Ma is van (ha jól tudom) még szőregi származású személy is az oktatási minisztériumban. Az egész ország lefedéséhez elegendő 100 ember. A többi pesti ezer éves kapcsolatokkal. "

  Komolytalan elképzeléseid vannak.”
 • 12. studyfy 2012. július 18. 16:28
  „v.imre, akkor arra felelj, minek a pályázat? Amit írtál az mind arról vall, hogy nagyon nem ismered a képzési rendszert, az intézmények és vezetőinek kapcsolat rendszerét. A feltett kérdésemre nagyon várom válaszodat!”
 • 11. v.imre 2012. július 18. 14:49
  „10.studyfy 2012.07.18. 12:47

  Nézd, nagyon sok pedagógus, stb. életében maximum csak a tantestületi ülések szintjéig jut el. Akik a tantestület megbízásából eljutnak a következő szintre, azok már a megyei szinten találják magukat. A megyei küldöttek ülésein már általában részt vesznek az országos főhatóságok küldöttei. Elég a jó fellépés, a szimpatikus szereplés, a jó beszédkészség, ami által legközelebb már egy országos szintű rendezvényen találja magát az alkalmas ember. Nyilvánvaló, mint történt Szentesen is, könnyen léphet előre az a személy, akit kollégái arra alkalmasnak találtak. Nincs ebben semmi különleges, sem kézi vezérlés. Sok szerencsét a jelölteknek.”
 • 10. studyfy 2012. július 18. 12:47
  „v.imre, "úgy szedett össze régen is, ma is a minisztérium megyénként 4-5 embert, akik a kölcsönös ismeretség alapján megbízhatóak". No itt a baj. A pályázat akkor minek? Ja, hogy akkor nem megy a kézi vezérlés? Sógor-koma, jó barát? Én is jártam a minisztériumokat évekig , ismertem ill. ismerem a viszonyokat, sajnos.”
 • 9. v.imre 2012. július 18. 09:48
  „8.studyfy 2012.07.17. 17:33

  Nem vagyok naív. Az országban 19 megye van, ahonnan úgy szedett össze régen is, ma is a minisztérium megyénként 4-5 embert, akik a kölcsönös ismeretség alapján megbízhatóak, alkalmasak voltak. Így volt, van mindenkor 1-1 ember a szegedi egyetemről, az OPI helyi hálózatából. Tudod, mennyire kicsi a megye? Aki itt számít, azok alkalmanként elfértek egy szobában. Ma is van (ha jól tudom) még szőregi származású személy is az oktatási minisztériumban. Az egész ország lefedéséhez elegendő 100 ember. A többi pesti ezer éves kapcsolatokkal. Ez a rendszer egy test, egy szövet, egy kerigési rendszerrel.”
 • 8. studyfy 2012. július 17. 17:33
  „v.imre, öreg fejjel ne legyél már naiv! Konkrétan, szerinted a minisztérium vezetéséből személyesen ki ismeri Bimbóné Piti Évát vagy Tóth Tamást? A szakmai munkájukat, tevékenységüket egyáltalán személyiségüket? Megsúgom: senki. Ugyanez vonatkozik az ország többi iskoláinak közel több száz pályázóiról. Ne hogy azt akard bebizonyítani, hogy megalapozottabb döntés születik a minisztérium egyik irodájában, mint esetleg Szegeden vagy Szentesen, ahol ismerik a pályázókat. Fent csak a "zászlót" ismerik, amit esetleg lobogtatnak a pályázók.”
 • 7. bánki 2012. július 17. 15:38
  „Ne legyen ,,kiválasztott, meleg és libsi-bibsi - ennyi !”
 • 6. v.imre 2012. július 17. 11:27
  „5.pirosmedence 2012.07.17. 10:44

  "...És az osztályvezető átlátja, tudja, tájékozott? ..." Persze, hogy jobban tudják, ismerik az országot, mint a miniszter. A szakmai felépítmény rendszer jóvoltából, ahol a partnerek ismerik egymást. Nagyon kicsi az ország ahhoz, hogy ez ne így legyen. Magam évtizedekkel ezelőtt kéthetente fordultam meg a minisztériumban innen Szegedről az ügyeket intézni, egy-egy pecsétért csak. Akkoriban a minisztériumban kb. 200 ember kezében volt az ország teljes oktatás rendszere. Nem hülye gyerekek az ott dolgozók, alkalmazottak. A miniszterek jöttek-mentek akkor is, nem az ő dolguk dönteni egy szentesi gimnáziumi igazgató alkalmasságáról.”
 • 5. pirosmedence 2012. július 17. 10:44
  „v.imre! És az osztályvezető átlátja, tudja, tájékozott? Most nem 2 szentesi, hanem az ég tudja, hány (100-200?) iskola sorsáról kell dönteni! És csak itt kb. 1500 gyerek, kb. 150 pedagógus és még ezen kívül csomó ember sorsáról, jövőjéről van szó, mert egyáltalán nem mindegy, ki az igazgató!”
 • 4. dződvok 2012. július 17. 10:34
  „Lemaradtam egy körrel? Fanyalgok? Dehogy! Csupán kérdezek!
  Mit kell érteni a pártatlanság alatt?
  Amúgymeg....aki lop, az csal stb....Pali megtette, el is kellett távolítani, ennek nyomán nehogy már H.Sz.R. alkalmas legyen....
  Zsoldos: egy táborból valók között mi dönt? Pártatlanság milyen fokon?
  Na ezeket tessék megmagyarázni, mert butácska lévén nem férnek a fejembe. :)”
 • 3. v.imre 2012. július 17. 10:19
  „2.dződvok 2012.07.17. 09:32

  De láthatod, a jelölők mindkét pályázót alkalmasnak találják! Mit fanyalogsz előre? A minisztérium dönt. Elhiheti az olvasó, hogy nem a miniszter forog most álmatlanul az ágyában, hanem az illetékes főosztály vezetői. Akik meglehet, már vagy 15 éve dolgoznak ugyanott.”
 • 2. dződvok 2012. július 17. 09:32
  „1. pirosmedence: Pártatlanság?”
 • 1. pirosmedence 2012. július 17. 08:45
  „Balog miniszter ott Pesten feltehetően a tények alapos ismerete és tanulmányozása után igazságosan, körültekintően és nyugodt lelkiismerettel fog dönteni - minden bizonnyal jól ismeri mindkét iskolát, a jelölteket, a kialakult helyzetet és messzemenően figyelembe fogja venni a tantestület és, a diákság és a szülők véleményét! Nem irigylem, nem könnyű a döntés, sokat fog tipródni, esetleg álmatlan éjszakája is lesz - de bízzunk benne, hogy a bölcsesség, a pártatlanság és a megfontoltság győzedelmeskedni fog!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öntözőrendszert adtak át Fábiánsebestyénben

Eddig több mint 610 millió forintot fordítottak az öntözés fejlesztésére, nemrégiben pedig újabb állomásához érkezett a Kinizsi 2000 Mezőgazdasági Zrt. a fejlesztések terén. Tovább olvasom