Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

A Himnuszhoz kötődő emléktárgyak kiállítása Szentesen

Szentes - Január 22-én, a Magyar Kultúra Napján, a Kölcsey Ferenc által írott Himnusz születésnapján nyílik kiállítás Nagy Ádám gyűjteményéből a szentesi Koszta József Múzeumban 16 órakor.
Nagy Ádám, a Móra Ferenc Múzeum pénztörténésze szenvedélyes kutatója és gyűjtője a Himnuszhoz köthető emléktárgyaknak, dokumentumoknak. A tekintélyes numizmatikus 1960 óta elkötelezettje nemzeti költeményünknek. Január 22-én, 16 órakor a Kölcsey Ferenc által írott Himnusz születésnapján nyílik kiállítás Nagy Ádám gyűjteményéből a szentesi Koszta József Múzeumban (volt megyeháza, Kossuth tér 1.).

A tárlaton számos könyv, kiadvány, legalább harminc érme, hanglemezek, borítók, kották, bélyegek sokasága idézi meg a Himnusz világát. Látható lesz a megyei múzeum szentesi kiállítóhelyén rendezett bemutatón például a Csúcs Ferenc által 1943-ben készített „Isten áldd a magyart" feliratú Kölcsey-érme, mely a szakértők szerint az egyik legjobb Himnusz-relikvia, de kiállításra kerül az a gipszminta is, ami alapján kiöntötték a Himnusz megzenésítőjének, Erkel Ferencnek emlékére legyártatott aranyérméket.

Egykori hanglemezen a Himnusz.

A tárlat kapcsán Nagy Ádám a következő érdekes tényekre is rávilágít: a magyar himnuszt eddig közel 30 nyelvre fordították le; az 50-es években Rákosi Mátyás Illyés Gyulával szeretett volna új nemzeti verset írattatni, de a költőfejedelem nem vállalta a feladatot; Kölcsey művét először a közelmúltban, 1989 őszén vették a hatóságok jogszabályi védelem alá, azáltal, hogy az új alkotmányszöveg része lett a Himnuszra való utalás.

A kiállítás nem csak a hivatalos nemzeti költeményről emlékezik meg, hanem a Széchenyi-himnuszról vagy például a Ferenc József tiszteletére írott himnuszversről is információkat kaphatnak az érdeklődők.

Nagy Ádám szerint érdemes lenne egyfajta mozgalmat indítani annak érdekében, hogy el lehessen oszlatni azt a tévhitet, miszerint a Himnusz pesszimista hangulatú. A Móra-múzeum pénztörténésze úgy látja, Kölcsey költeménye emelkedett, Erkel Ferenc zenéje pedig valójában lendületes kellene hogy legyen, hiszen az eredeti kotta szerint a dallam a verbunkosra épül. A muzeológus bízik benne, hogy e gondolatokat a mostani szentesi tárlattal is erősíteni tudja.

Nagy Ádám immáron nyugdíjas gyűjtőként továbbra is folytatja a Himnusz történetének és tárgyi emlékeinek kutatását; s abban reménykedik, megvalósítható célja, hogy a nemzeti költeményünkről szóló kiállítást Csongrád megye minden településére elvigye.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mega-botrány: nyolc hónap Szegváron

Szegvár - A regionális közigazgatási hivatalhoz fordult Hegyi László, miután a szegvári önkormányzat nem engedte meg neki, hogy megnyissa a Mega Klubot. Tovább olvasom