Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

A kanadai metropoliszban állított ki a szentesi orvos

Szentes - Harminc híres angol, ír és francia politikus karikatúraszobrát mutatta be Montrealban Csíky László. A világhírű szentesi alkotó munkáival, köztük Barack Obama humoros portréjával zajos sikert aratott a kanadai metropoliszban.
Csíky László szentesi szobrászművész alkotásait nyár elején az interneten fedezte fel Josef Gora, az egyik neves montreali galéria tulajdonosa, aki nem sokat teketóriázott, meghívta kiállítónak az alföldi orvost. Csíky háromhetes tárlata nagy sikert aratott, ami nem csoda, a montrealiak által is ismert angol, ír és francia hírességek portréit, s néhány más jellegű szobrát láthatták.

A legnagyobb sikert az akkor még csak elnökjelölt Barack Obama karikatúraszobra aratta, de a tárlatlátogatók – köztük a kiállítás megnyitóján részt vevő Vastagh Pál kanadai magyar nagykövet is – jót nevettek, amikor meglátták Nicolas Sarkozy francia elnök, Gerald Tremblay montreali polgármester, Tony Blair, Charles de Gaulle és Margaret Thatcher portréit. Az alkotó sikert aratott komoly szobraival is, így a drámaíró G. B. Shaw, Samuel Beckett, vagy éppen a költő Yeats portréin is ámult a nagyérdemű. A Kanadában megjelenő Magyar Krónika mellett több helyi médium is felfigyelt a kiállításra, alkotójuk egyéni látásmódja miatt.

Csíky László Obamával. Fotó: DV/DM
Csíky László Obamával.
Fotó: DV/DM

Csíky László azt mondja, bár 50 éves korában karikatúraszobrászként kezdte, s így lett világszerte ismert, azóta megtanult szobrászkodni is.

– Tiszteletre méltó emberek röhögtek hangosan a szobrok láttán, s azonnal azt szerették volna, ha alkotásaimat Torontóban és a többi észak-amerikai nagyvárosban is bemutatom. Sőt Obamával New Yorkba is meghívtak. Itthoni kötelezettségeim miatt azonban nem maradhattam tovább – tette hozzá.

Csíky sikerei

A világ számos országában mutatta már be szobrait a szentesi alkotó, így többek közt Kínában, a Dél-Afrikai Köztársaságban, Malajziában, Franciaországban, Olaszországban és Svédországban. Dubaiban az első karikatúra világkiállításon különdíjat nyert, 2003-ban Guinness-rekordkísérletként 19 perc 20 másodperc alatt készítette el Winston Churchill szobrát. Számtalan élő és történelmi személyiséget formázott már meg, többek közt Orbán Viktort, Gyurcsány Ferencet, Torgyán Józsefet, Jelcint, Putyint, Abraham Lincolnt, Georges W. Busht, Szent-Györgyi Albertet, II. János Pált, Kertész Imrét és Makovecz Imrét is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkészült a Seres testvérek első lemeze és videoklipje

Szentes - Elkészült a Seres fivérek fémjelezte Favor együttes első nagy CD-je és a hozzá tartozó… Tovább olvasom