Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

A kémia megszállottja

Szentes - Horvát József, a Kiss Bálint Református Általános Iskola kémia-fizika szakos tanára kapta meg a Magyar Kémia Oktatásért-díjat.
A Richter Gedeon Alapítvány a Magyar Kémia Oktatásért Alapítvány kuratóriuma 1999 óta ítéli oda a rangos elismerést azoknak a kémiatanároknak, akik kiemelkedő szakmai munkásságukkal és elhivatottságukkal hozzájárultak a jövő nemzedékének magas szintű szakképzéséhez, felkarolják és tudásukkal támogatják a tehetséges diákokat. A tanár úr hétfőn vette át az elismerést és a mellé járó 400 ezer forintos díjat családja jelenlétében, a Magyar Tudományos Akadémián. Eddig mindösszesen két Csongrád megyei pedagógus vehette át a díjat, az egyikük Balogh Terézia, a Koszta József Általános Iskola pedagógusa 2001-ben.

Horvát József, a szentesi Kiss Bálint Református Általános Iskola kémia-fizika szakos tanára kapta meg a Magyar Kémia Oktatásért-díjat.
Horvát József, a szentesi Kiss Bálint Református Általános Iskola kémia-fizika szakos tanára kapta meg a Magyar Kémia Oktatásért-díjat.

Horvát József tanítványai évek óta a legjobbak között szerepelnek a legrangosabb kémiaversenyeken: a Hevesy György Kémiaversenyen, a Curie Emlékversenyen, a Református Középiskolák Országos Kémiaversenyén, a Melegh István Kémiaversenyen. A tanár úr – jelenleg a gimnáziumban tanító – felesége révén ismerte meg Szentest.
– Jugoszláviában születtem, Vörösmarton. A középiskolát Pélmonostoron végeztem, ahol később, a szegedi József Attila Tudományegyetem elvégzése után nyolc évig tanítottam kémia- és fizikatanárként. Már középiskolában elhatároztam, hogy fizika-kémia szakos tanár leszek. Szegedre ösztöndíjasként jutottam el, a Horvátországi Magyarok Szövetségén keresztül. A feleségemmel az egyetemen ismerkedtem meg, a diploma megszerzése előtt egy évvel házasodtunk össze.
– Az egyetem után én visszamentem tanítani, a feleségem Szentesen helyezkedett el, hetente jártam át hozzá. Majd jött a háború és jöttem én is 1991-ben. Úgy gondoltam, hogy pár hét után visszamehetek majd Horvátországba, de nem így történt.

Szinte mindent elölről kellett kezdeniük. Az akkor még Hámán Kató Általános Iskolában dolgozott napközivezetőként egy évig, ahová az akkori igazgató, Lóczi Jánosné Marika vette fel. Ezt követően Nagymágocsra költöztek, ahol szolgálati lakást is kaptak a pedagógusi állás mellé. A Kiss Bálint Református Általános Iskolában 1996 szeptembere óta a tanít kémiát, fizikát és matematikát.
Mint mondja, a kémia megszállottja, maximalista.

– Az első megyei versenyt 1995-ben nyerte meg egy nagymágocsi diákom, aki akkor még nem, de egy év múlva bejutott az országos döntőbe is. Szentesre kerülve két év kellett a felkészítésre, és 1998 óta minden évben eljut tanulóm országos versenyre. Azóta az összes feladatlapot eltettem, ma is azokból készülünk – mondja Horvát József. – Minden délután egy óra telik az iskolában versenyfelkészítéssel, pénteken kémia szakkört tartok. Rengeteg munkával lehet bejutni egy-egy országos versenyre. Minden évfolyamban van tehetséges gyerek, azonban ha nem akarja, akkor nem erőltetem a plusz órákat. Persze anyagi feltétele is van a versenyzésnek, alkalmanként 2-3 ezer forint a jelentkezés díja, az utazást az iskola fizeti. Tavaly 20-30 diák jelentkezett a hetedikesek közül kémia szakkörre. Aki akar és tud, az megmarad. A Horvát tanár úr évente két-három alkalommal látványos kémiai kísérleti bemutatót szervez az alsóbb évfolyamok számára, hogy kedvet kapjanak a kémiatanuláshoz. A délutáni felkészítő órákat a szabadidejében tartja, plusz pénzt csak a szakkörért kap, de nem panaszkodik. Azt fájlalja, hogy kevés a tanóra.

– Kémiából és fizikából szinte felére csökkent a kötelező óraszám az elmúlt évek alatt, és ez nem változik az új oktatási törvényben sem. Növelni kellene a természettudományi órák számát – teszi hozzá.
A családra térve büszkén sorolja három felnőtt lányát. - A két nagyobb közgazdászként végzett, mindketten Szentesen dolgoznak. A kicsi első éves a Szegedi Tudományegyetemen, kémiát tanul, de lebeszélem arról, hogy kémia tanár legyen – mosolyog keserűen. Nincs anyagilag megbecsülve a pedagógusi pálya, egy családban két tanár nagyon hátrányos helyzetet jelent.

Horváth Józsefet már több többször javasolta az iskola vezetése a Magyar Kémia Oktatásért- díjra. - Ez a legmagasabb elismerés, amit eddig kaptam. Nagy meglepetés ért az átadón, mert a köszöntőt egy jelenlegi tanítványom, Páli Petra írta és mondta el. Petra több, országos kémia és matematika versenyen szerepelt eredményesen. Az ünnepségen az egész családom jelen volt. Már vasárnap megérkeztünk Budapestre, a szállást és az utazást is a gyógyszergyártó biztosította. A díjátadón Kubik Anna és az Operaház művészei adtak műsort.

A beszélgetést egy Gorkij idézettel fejezi be Horváth József:
„A kémia csodálatos tudomány, benne van elrejtve az emberiség boldogsága." Hetedikben én indítom el a kémia szakon a gyereket, de bármi lehet belőle. Ha nem kémikus lesz valaki, nem baj. A lényeg, hogy boldog legyen.

Olvasóink írták

  • 1. spenotvirag 2012. október 28. 09:07
    „Gratulálok Tanár úr! És köszönöm azt 3 év kémiát annak idején, ami közel 20 éve megalapozta az ´éhséget´ és kíváncsiságot, hogy a mai napig tanulom és használom.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új termálkút Szentesen

Új termál-kutat 30 éve nem fúrtak a térségben. Szentesen a Bakó Kertészet az első, amely belevágott a százmilliós fejlesztésbe. Tovább olvasom