Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

A kimondott szó hazudhat - az írás soha

Szentes - Egy grafológus előtt nincs titok, de senkit nem elemez, ha nem az illető maga kérte. K. Horváthné Szabó Edit szerint a kétévesek személyiségéről is sokat elárul a firkálmányuk.
A Zsoldos-középiskolában tanított magyart és történelmet K. Horváthné Szabó Edit, amikor felfigyelt rá: egy-egy diák írásképe időnként megváltozik.

– Nagyon érdekelt ez a tudomány, ezért elvégeztem Szegeden egy hat fél éves grafológusképzést. Rájöttem, mivel az íráselemzés a pszichológia segédtudománya, ez kulcs lehet a személyiség megértéséhez – mesélte a ma már nyugdíjas tanárnő. – Nagyon hasznos, hiszen jobban megismerhetjük általa az embereket. Igaz, olyan személyiségjegyek is nyilvánvalóvá válnak, amelyekkel az illető nem szívesen szembesül.

Többféle előzetes információ kell a szakembernek, mielőtt munkához lát. Tudni kell, hogy a mintát adó személy hány éves, milyen nemű, szemüveges-e, esetleg szed-e valamilyen gyógyszert. Egy jegy nem jegy – hallottuk a grafológuskörökben vallott általános alapelvet. Az elemzéshez levélszerű formátum kell dátummal, aláírással.

– Először a teljes írásképet nézem meg, így haladok „a nagytól a kicsiig". Ehhez a munkához szeretet és intuíció kell. Meg türelem, hiszen egy alapos elemzéshez akár 8–10 órára is szükség lehet – folytatta Edit. – Szentesen nagy az érdeklődés a tudományág iránt, 3 csoportnak tartok szakköri foglalkozásokat.

Edit évente két előadást szokott tartani. A tulajdonságainknak megvan a felismerhető írásjegye, legutóbb az elhallgatás és a kegyes hazugság tetten érhető jeleit ismertette. Legközelebb azt mutatja be, bizonyos betűk alakítása miként árulja el, ha valaki Münchausen báró méltó vetélytársa.

– A még írni nem tudó kisgyerekek firkálása is sokatmondó. Akár már kétéves koruk táján látható a vonalaikból, hogy nyugodt, vagy agresszióra hajlamos ember lesz-e belőlük – hallottuk a szakembertől.

Olvasóink írták

 • 2. Gábor_mester 2011. augusztus 09. 14:24
  „Kedves klj_54, valszeg az írott KIS g-re gondolsz, mert annak kialakítása szokta az amatőr grafológusok szerint az ösztönéletet, és így a szexualitáshoz való viszonyt jelezni. Ha figyeltél volna a cikkben igen-igen kivonatosan megfogalmazottakra, akkor azt is tudnád: "egy jel - nem jel", az igazi grafológusok a jeleket összességükben értékelik. Így az sem marad rejtve előttük, ha manipulálni próbálod a kézírásod, és így a vizsgálat eredményét. (Önmagában a szár széle-hossza nem sokat jelent... Térelmélet, ha tényleg tanultad.)”
 • 1. klj_54 2011. július 17. 09:42
  „Szeretem a beképzelt nagyképű grafológusokat:)
  Párukat bevittem már az erdőbe, mert akkora szára van az írott G betűmnek, hogy láttára megdobban a szívük!
  Pedig csak tudom, mit és hogyan lehet úgy manipulálni a kézíráson, hogy a grafológust megetesse.
  Ezt egyébként (grafológia) én is tanultam, innen az ismeret.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megőrizték a régi ízeket: Szalva Péter fajtáit fogják szaporítani az ipari parkban is

Szentes - A legendás hírű Szalva Péter biológus, nemesítő által létrehozott zöldség- és… Tovább olvasom