Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 4°C Még több cikk.

A kiszáradt fát a lakosoknak kell pótolni

Szentes - Hét korhadt fát akart kivágni egy szentesi nő. Kettőre engedélyt kapott, ötre még nem. Egyelőre nem is bánja: drága volna a helyi szabályoknak megfelelően pótolni a régieket.
Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

Mindig, minden szabályhoz ragaszkodni kell, vagy időnként el lehet térni az előírásoktól? – tudakolta Bujdosó Tamás önkormányzati képviselő nemrég a testületi ülésen. Egy Temető utcai lakos ügyében interpellált, aki szabályosan szeretné kivágni az elöregedett fáit, de a költséget, amellyel ez jár, nem bírja a pénztárcája.

– Nem érdemes becsületesnek lenni – kezdte történetét a végkövetkeztetéssel Gémes Lajosné. – Felmentem a polgármesteri hivatalba, megkértem, hogy jöjjenek ki, mert a házunk előtt néhány fának elkorhadt az alja, balesetveszélyesek, ki szeretném vágni. Az ügyemet 3 ezer forintos illetékbélyeg ellenében iktatták. Kis idő múlva kaptam egy határozatot, hogy csak kettőt vághatok ki, ezeket az egységes városkép érdekében gömbakáccal kell pótolni. Gondoltam, semmi probléma, ha egy gyümölcsfa 1500 forinttól már kapható, a gömbakác ennél biztos jóval olcsóbb. Majdnem hanyatt estem a faiskolában, amikor azt láttam: darabonként hatezer alatt biztos nem úszom meg – idézte fel a történetet. Megvásárolta a két növényt, ezeket áprilisig ki kell ültetnie, a gondoknak ezzel azonban csak egy része oldódott meg. A ház előtt további öt elöregedett növény is megérett az eltávolításra, Gémes Lajosné szerint korhadtak, billegnek.

30 ezerbe kerülne, ha ezeket a fákat is kicserélnék – mutatta a panaszos fia, Barna József. Fotó: Králik Emese
30 ezerbe kerülne, ha ezeket a fákat is kicserélnék – mutatta a panaszos fia, Barna József. Fotó: Králik Emese

– Nem tudom, hogyan tovább. Ha erre az ötre is engedélyt kérek, annak 30 ezer forint volna a pótlása. Ha már kötelezővé tesznek egy fajtát, legalább adnák ingyen, vagy nagy kedvezménnyel – mondta. Jó volna, ha a város nem ragaszkodna ilyen szigorúan a szabályokhoz, fűzte hozzá a fia, Barna József.

– Az engedély nélküli fakivágást senkinek nem ajánlom közterületen, mert az vagyon elleni bűncselekmény. Egy kormányrendelet előírja, hogy a települések belterületén, a közterületen lévő fás szárú növény kivágását csak akkor szabad engedélyezni, ha egyúttal a pótlási kötelezettséget is előírják – reagált a városháza műszaki osztályának vezetője, Czirok Jánosné. A fasorokban keletkezett hiányt az ott jellemző fajtával kell pótolni, a Temető utcában például egy néhány éve lezajlott fásítás folytatásaként gömbakáccal. Valóban jelent anyagi megterhelést a kivágott fák pótlása, az irodavezető szerint azonban ezt valamelyest csökkentheti, hogy a kivágott fákat általában tüzelőként hasznosítják.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az orvosok nem akarnak Szentessel szerződni

Bárki pályázhat a szentesi orvosi ügyelet ellátására, döntött nemrég a város vezetése. Hogy a jelenlegi közreműködő, a mentőszolgálat is az aspiránsok között lesz-e, a feltételektől függ. Tovább olvasom