Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

A kormánynak kellene kifizetnie a tűzoltók túlmunkáját

Szentes - Az uniós csatlakozás óta elmaradt járandóságáért pereskedik több ezer tűzoltó, parancsnokságonként körülbelül százmillió forintot kellene a kormánynak kifizetnie. A jogerős ítélet még hátravan.
A szentesiek, csongrádiak, szegediek és a vásárhelyiek is pereskednek – a makóiak megvárják a történet végét.

2004. május elseje óta a tűzoltók túlmunkájáért többet kellene fizetnie a kormánynak, legalábbis a tűzoltók és az eddigi bírósági ítéletek szerint. A kérdés ma már csak az, hogy a munka törvénykönyve szerinti heti 40, vagy a szolgálati törvényben megfogalmazott heti 48 óra feletti órákért jár a pénz. Arról, hogy többet dolgoznak, nincs vita, hiszen a magyar tűzoltók jó ideig heti 54-56 órát voltak szolgálatban. Egy 2005-ös törvénymódosítás alapján folyamatosan csökkentik a munkaidőt, hogy elérjék a törvény által előírt 48-at. A szolgálatról szóló rendelkezések alapján azonban három évre visszamenőleg kérhetik a túlmunkáért járó elmaradt pénzt.

A szentesiek – hasonlóan az ország több városában szolgáló kollégáikhoz – pert indítottak a pénzért, és számukra másodfokon már megítélte a Csongrád Megyei Munkaügyi Bíróság a heti 40 óra felett ledolgozott idő után járó pénzt. – Ez az ítélet azért is érdekes, mert az ország más taláros testületei csak 48 óra feletti túlszolgálatot ismertek el eddig – mondta el lapunknak Szekeres Csaba ügyvéd.

A szentesieknek másodfokon már megítélték a túlmunkájukért járó összeget. Fotó: Tésik Attila
A szentesieknek másodfokon már megítélték a túlmunkájukért járó összeget.
Fotó: Tésik Attila

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete által megbízott jogi képviselő szerint a 49 fős szentesi csapat esetében ez az összeg bruttó százmillió forint is lehet kamatok nélkül a három esztendőre. Mivel az ország más területein is hasonló perek kezdődtek, a tűzoltók biztosak benne, hogy költségvetési kérdés lesz az ügyük. Kálmán Rajmund, a szentesiek parancsnokhelyettese bízik benne, hogy az Európai Unió jogrendszerét itthon is tiszteletben tartják, ezért kollégái megkapják a járandóságukat.

Csongrádon harmincan várnak a pénzükre. Kacziba Sándor parancsnokhelyettes szerint a szolgálati törvény ebben a kérdésben elég egyértelműen fogalmaz. Az általuk indított perben első fokon a szentesiekhez hasonlóan 40 óra feletti túlmunkáért járó pénzt ítélt meg a bíróság.

A szegediek és a hódmezővásárhelyiek is elkezdték a maguk munkaügyi perét, de később felfüggesztették. Hegedűs László, a vásárhelyiek parancsnoka azt mondta, azért szüneteltetik az eljárást, mert érdemes megvárni a Legfelsőbb Bíróság úgynevezett jogegységi döntését. Ennek fényében kiderülhet, hogy minden tűzoltóra érvényes lesz a döntés: akkor a kormánynak azt végre kell hajtania. Laktanyánként 60, 80, 100 millió forint kifizetése a tét. A munkaügyi perekben forma szerint a felperesek a tűzoltók, az alperesek a parancsnokok, azok munkáltatói az önkormányzatok, ezek viszont a központi költségvetésből érkező normatívát adják fizetésként a tűzoltóknak. A folyamat kezdetén tehát a kormány áll, alperesként a parancsnokok legfeljebb széttárják a karjukat.

A makóiak nem kezdtek pert. Balogh Róbert parancsnokhelyettes lapunk érdeklődésére csak annyit mondott: a csapat kíváncsian várja, hogy mi lesz a történet vége.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holttestet találtak a Kurca folyóban Szentesnél

Szentes - A helyszíni szemle jelenlegi adatai alapján vélhetően öngyilkos lett az a nő, akinek… Tovább olvasom