Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

A körzet változott, a probléma maradt

Szentes - Nincs meg a várt hatása a módosított beiskolázási körzethatároknak Szentesen. A hátrányos helyzetű gyermekek aránya nem változott, a szülők ragaszkodnak a választott intézményhez. A testület májusban dönt.
Egyelőre kétséges: meghozza-e a kívánt eredményt a nemrég második nekifutásra elfogadott iskolai körzethatár-módosítás. Megírtuk: Szentesen három önkormányzati iskola maradt, itt kellene arányosan elosztani a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeket, a módosítás is ennek jegyében történt. Tavaly két iskola szűnt meg egyszerre, akkor a városvezetés hangsúlyozta: a döntéstől a takarékosságon túl azt is várják, hogy a megmaradt intézményekben éveken át 2-2 elsős osztályt indíthatnak majd.

A leendő elsősöket a múlt héten íratták be a szülők, akik – hasonlóan az elmúlt évekhez – a Koszta-iskolát preferálták: 72 nagycsoportos szeretne szeptembertől ott tanulni. Az, hogy a korábban ígért kettővel szemben indulhat-e harmadik elsős osztály, a képviselő-testület döntésétől függ, tájékoztatott a téma felelőse, Szűcs Lajosalpolgármester.

– A Deákba 42, a Klauzálba pedig 38 gyermek jelentkezett. Ezekben az intézményekben biztosan elindulhat két-két osztály – persze nem mindegy, hogy hány fővel. Ezzel nem is lenne probléma, de jelenleg úgy tűnik, a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek megfelelő eloszlási aránya nem teljesül. Az előbbi intézménybe kilenc, utóbbiba pedig két ilyen tanuló jelentkezett – részletezte az alpolgármester.

A szomszédos nevelőintézet jelentősen befolyásolja a Deákot, hiszen az ott lakóknak ez a körzete, tette hozzá. A májusi testületi ülésig több egyeztetést kell majd folytatni ezekben a kérdésekben, a végső verdiktet a testület hozza meg. Információink szerint a szülők ragaszkodnak a választott iskolához, és volt, aki úgy nyilatkozott: vagy a kiszemelt intézményben vagy inkább másik településre járatja a gyermekét.

Olvasóink írták

 • 6. tothmariaaa 2012. április 23. 19:29
  „Illetve még valami.Nem tudom a te olvasatodban mit jelent az értelmesen eltöltött idő.
  A gyerekek felszállnak a buszra, és az úton beszélgetnek egymással és a kísérő tanárral a gondjaikról, észrevételeikről, és persze az őket érdeklő dolgokról.Beszélgetnek.Szerintem ez elég hasznos dolog a mai világban.
  De az is lehet, hogy igazad van, és buszozás helyett 10 perccel többet nézhetnék a tévét, vagy hasonló.Ugyanis a gyerekek reggel nem tanulnak ám iskola előtt :D
  Vagy esetleg arra gondolsz, hogy reggel fél 8kor benyalhatnának indulóra 10 oldalt a Révai nagy lexikonból?”
 • 5. tothmariaaa 2012. április 23. 19:03
  „Az utazás 25 perc oda, ugyanannyi vissza, ha pl. az én gyerekem a Deákba járna, 20 perc lenne oda és ugyanannyi vissza. Mindössze 10 percről beszélünk a normális, kultúrált, nyugodt körülmények érdekében :) Veszélyt pont annyit rejt, mint amennyit az az út, amit egyébként is bárhová megtesz .Tehát ez nem kérdés :)
  Nem feltétlen bezárni kell egy iskolát, ha nincs jelentkező, hanem a városvezetésnek elgondolkodni, hogy vajon miért nincs? Miért nem akarják a szülők abba az intézménybe hordani a gyerekeiket?
  Gondolkodni kellene....”
 • 4. jtozso 2012. április 23. 13:24
  „tothmariaaa
  Ha csak az utazással elfecsérelt időt nézem a gyerekek szempontjából,már nem igaz a jó döntés,az utazással eltöltött idő alatt a gyerek értelmesebb dolgokat is csinálhatna ,és még mennyi veszélyt rejt maga az utaztatás,baleset stb.
  Az is igaz,hogy a szülőnek joga van iskolát választani,de mi van akkor,ha az egyik iskolába többszörös lenne a túljelentkezés a másikba meg nem tudnának kellő létszám miatt osztályt,vagy osztályokat indítani.
  Akkor szerinted az egyik iskolát be kellene zárni?(jönne a tiltakozás!)A másikat meg bővíteni kellene?”
 • 3. Power 2012. április 21. 22:22
  „"a téma felelőse, Szűcs Lajosalpolgármester"
  Szabad-e széllel szemben .......? Helyi feudális viszonyokra nem lehet építkezni. Ismét a kecskére bízták a káposztát.”
 • 2. tothmariaaa 2012. április 21. 09:19
  „Mert iskolát nem íróasztalmögül választ az ember :)
  Mi, páran, a múlt évben,komoly döntést hoztunk azzal, hogy más településre vittük a gyermekieinket.
  Az idő már igazolta, hogy a lehető legjobb döntést hoztuk a gyermekeink érdekében :)
  Az iskola rendkívül befogadó, a tanárok, tanítók rendkívül kedvesek, a gyerekek megszerették,
  elfogadták az új helyzetet.
  Még mindíg nem fizetünk a buszért ( a híresztelésekkel szemben) , és jövőre sem fogunk , sőt , nem kell hajnal 4-kor kelniük a gyerekeknek :D :)))
  Sokan azt mondják, felelőtlenség volt amit tettünk, szerintem , többünk szerint, gyermekeink szerint a legjobb döntés volt ?”
 • 1. makospite 2012. április 21. 08:18
  „A végső verdikt a szülőké és nem a képviselőké! Tavaly bebizonyosodott, hogy erőszakkal nem lehet fenntartói akaratot keresztülvinni. Fábiánsebestyén és Csongrád idén is befogadja majd a szentesi gyerekeket, ha ismét ostoba képviselői döntés születik.
  Válaszolja már meg valaki őszintén azt a kérdést, hogy miért választanak így a szülők! A Kosztában miből van több, kevesebb, jobb, rosszabb, szebb vagy csúnyább, mint a másik két intézményben?
  Érdekelne a két egyházi iskolába jelentkezők, és az oda felvett halmozottan hátrányos helyzetűek száma is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Búvárok a Tisza-parton

A szentesi Tisza-parton már nem számít különleges esetnek, ha a városban tevékenykedő műszaki ezred katonái a folyónál gyakorlatoznak. Tovább olvasom