Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

A körzeti megbízott adományokat gyűjt Erdélybe

Szentes - Erdélyben vezeti le a hétköznapok feszültségeit a szegvári Kapás Tamás körzeti megbízott rendőr. Nem kirándulni megy a székelyekhez, hanem szegvári, szentesi, csongrádi barátai, ismerősei adományait összegyűjtve, autója utánfutóját megpakolva a Hargita megyei Felsősófalvi Remény Napköziotthonba szállítja a rakományt. Az új adományozókat cserébe az átadás megörökített pillanatairól készült felvétellel ajándékozza meg.
Rendőr, gépjármű vezető oktató és adománygyűjtő a szegvári Kapás Tamás, aki 2010 óta rendszeresen szállít húsz erdélyi magyar kisgyereknek: ruhát, játékot, cipőt, tartós élelmiszert, zöldségeket.

Évekkel ezelőtt Tamás első erdélyi kirándulásakor barátságok születtek az ottaniakkal, azóta évente három alkalommal saját költségén gyűjti össze és viszi el a Szent Ferenc Alapítvány égisze alatt működő napközi otthonnak az adományokat néhány barátjával együtt. Mostanra már szervezetten bonyolítja útjait: az ottani nevelőnővel előre egyeztetve szedi össze a rakományt: pünkösdi útjára mosogatószert, tisztálkodási szereket, tartós élelmiszert, füzeteket, színes ceruzákat, zsírkrétákat gyűjt majd, zöldségekre pedig mindig igény van. Tamás magánemberként szervezi a gyűjtést, egy-egy útja 70-80 ezer forintjába kerül.

Kapás Tamás adományokat gyűjt Erdélybe.
Kapás Tamás adományokat gyűjt Erdélybe.

Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

 
- Pénzt soha nem fogadok el, viszont minden átadásról készül egy kis film, amit dvd-n meg is kapnak az új adományozók. Ezzel egyrészt megmutatom, hová került a gyerekek kinőtt ruhája, megunt játéka, másrészt, úgy gondolom, örömet is szerzek nekik. Már jóideje gyűjtöttem a sófalviaknak, amikor megtudtam, hogy Böjte Csabához tartozik ez az otthon is. A közeli parajdi Szent Borbála Napköziotthonba is „besegítünk", de ők kicsit jobban állnak, így mi a sófalviakra koncentrálunk - meséli Tamás, aki nem akarja nevesíteni segítőit, egyszerűen „Szegvárért Barátiak Társaságának" nevezi magukat.

A gyerekek nagyon hálásak az adományokért.
A gyerekek nagyon hálásak az adományokért.

- Elképzelni is nehéz, hogyan lehet megélni havi 20 leiből egy kisgyereknek, ugyanis havonta ennyi jut fejenként az élelmezésükre az otthonban, ahol tanulnak, esznek, játszanak, de estére hazamennek. Egy almáért annyira hálásak, hogy kicsordul a szemükből a könny. Ott nincs finnyáskodás, egyszer egy kisgyerek az evés közben leesett kenyerét gyorsan felkapta, keresztet vetett rá, megcsókolta, és vígan ette tovább - idézi fel az elmondása szerint szerény körülmények között felnőtt 36 éves Tamás, aki otthon azt látta, a kevésből is adni kell annak, akinek még kevesebb van. Az adakozó kedv a lelki harmóniát is meghozza, és állítja, hasznosabbnak érzi így magát. Arról nem is beszélve, hogy a maximum 14 éves gyerekek minden alkalommal énekszóval, gitározással hálálják meg a sok ajándékot. Felemelő pillanat, ahogyan örülnek a sok ételnek, játéknak, ruhának.

A Hargita megyei Felsősófalvi Remény Napköziotthon.

Kapás Tamás tervezi, hogy egy kis fóliasátrat is felállítanak az otthon udvarára, így a gyerekek tudnak kertészkedni, termelni - ehhez már vitt is nekik vetőmagot. A szentesiek, csongrádiak, szegváriak mindig tudják, mikor megyek, vagy onnan mikor jön Szegvárra ismerős, akivel lehet küldeni a gyerekeknek zöldséget, játékot. A nevemből adódó email-címem (kaptam1@freemail.hu) is a rászoruló gyerek ujjongó mondatát idézi: „Kaptam egy játékot, pulóvert, nadrágot…"

Olvasóink írták

 • 19. radic 2013. március 13. 14:47
  „18. howatowabb 2013.03.08. 13:49

  "ÉÉÉrtem! Tehát a véleménynek megfogható tartalommal kell bírni."

  Én ilyet nem írtam. Én azt írtam, hogy ha a vélemény mögött nincsen semmi hasznos tudás, vagy tett, akkor a vélemény önmagában semmi jelentőséggel nem bír. Vagyis lehet a vélemény megfogható tartalom nélkül, csak így nincsen alapja.

  "Tudom, nem éééérted, mert csapongok."

  :) A rendezetlenül leírt rendezetlen gondolatokon nincs mit érteni. Ez nem az én "fogyatékosságom". Bármely (jó értelemben vett) vitában csak a fegyelmezett, összeszedett gondolatoknak van helye. Írásban ráadásul mindezt még körültekintőbben kell megtenni, hiszen csak így nyílik lehetőség a gondolatok pontos átadására. Ha más nem érti a kuszaságodat, annak csakis egyetlen oka van: te magad.

  "A véleményem ugyanaz. TÉNYEKET TARTALMAZ!"

  10 sornyi hozzászólásban egyetlen tényt sem voltál képes leírni. A személyeskedés, az alaptalan sértegetés pedig nem számít annak.

  "Hosszú napokig kitartok!"

  Ennek örülök, én ugyanis nem mindig érek rá azonnal reagálni. :)”
 • 18. howatowabb 2013. március 08. 13:49
  „"A vélemény önmagában semmit sem ér, ha nincsen mögötte valódi tartalom. " ÉÉÉrtem! Tehát a véleménynek megfogható tartalommal kell bírni. Végy egy értelmező szótár nevű kiadványt, nézd meg a szavak jelentéseit. Aztán vegyél elő általános iskolai, harmadik osztályos nyelvtan tankönyvet, olvasgasd! Vannak benne nagyon érdekes dolgok. Gondolati kifejezésekről, és kézzel fogható dolgokról. Van még olyan, mint: szövegértési gyakorlatok. No, az van egész felső szintig, de abból is kezdjed a kisiskolásoknak valókkal, mert tudod, rend a lelke mindennek, és a folyamatosan való felépítés. Aztán majd beszélgetünk. Érdemben. :)
  Tudom, nem éééérted, mert csapongok. Ha én igen, akkor Grecsó Krisztiántól nem olvass semmit, neked magas lesz!
  Kedves! Én tudok írni, te meg nyilván nem tudsz olvasni, vagy értelmezni. Nem baj ez, van ezzel így veled még sok hasonló. De tudod, a szél és a lyuk esetét! Honnan fúj a milyen szél! No, majd várom a reagálásod, engem nem hergelsz fel. Hosszú napokig kitartok! A véleményem ugyanaz. TÉNYEKET TARTALMAZ!”
 • 17. radic 2013. március 08. 12:01
  „15. howatowabb 2013.03.07. 21:15

  "Te nagyon okos ember vagy!"

  Így van. :)

  "Kérlek olvasd már el a cikket, még egyszer. Aztán értelmezd! Aztán szé- pen, las-san a hozzászólásokat."

  Megtettem. Te viszont csak nem akarod megérteni mi a baj, de sebaj, leírom még egyszer.
  Nem az a baj, hogy valakinek más a véleménye. Az a baj, hogy a hozzászólók egy része hisztizve hurrog itt, hogy miért így csinálja ez a jóember, amit csinál és megkérdőjelezik a ténykedését. A vélemény önmagában semmit sem ér, ha nincsen mögötte valódi tartalom. Ez jelen esetben az lenne, hogy a "más véleményűek" úgy jótékonykodnak, ahogyan azt megfogalmazzák a hozzászólásaikban. De mivel erről szó sincsen, így ez a "más vélemény" legfeljebb alsó kategóriás megmondóemberek hisztije lehet.
  Továbbra is fenntartom azon állításomat, miszerint másik ember tevékenységét vagy el kell fogadni, vagy jobban kell csinálni. A szájkarate meg nem mérvadó.

  Még egy megjegyzés kifejezetten neked címezve, minden rossz szándék nélkül. A hozzászólásaid csapongóak, a mondataid kuszák. Próbáld meg a gondolataidat kerekebben, rendezettebben megfogalmazni, így ugyanis nehezen vehetőek komolyan.”
 • 16. radic 2013. március 08. 11:47
  „14. roxper 2013.03.07. 20:38

  "Neked sem sok közöd van a hazai eü-höz,"

  Annyi közöm van hozzá, hogy az én befizetéseimből (is) tartják fönn.

  " a fizetős románok, szerbek előrébb vannak a rangsorban, mint a TB-t fizető magyarok!"

  De nem azért, mert külföldiek, hanem mert kifizetik az eljárást és nem kell megvárniuk, míg a tb finanszírozási rendszerében sorra kerülnek. Ha külön kicsengeted az eljárás díját, akkor téged is előre vesznek. Ez nem hovatartozás kérdése, tehát ezen felesleges rugózni.”
 • 15. howatowabb 2013. március 07. 21:15
  „radic!
  Te nagyon okos ember vagy! Kérlek olvasd már el a cikket, még egyszer. Aztán értelmezd! Aztán szé- pen, las-san a hozzászólásokat. Aztán írd majd meg nekem, nekünk, hogy ki rinyál? No, és mit kell megoldani?
  Az, pedig, hogy ordas nagy csúsztatás, tudood, az elsőbbség! No, a te agymosásod, amin keresztül estél, az az ordas,de nagy. Meg a butaságod és a struccpolitikád.
  És ne haragudj, de, ha valamiről nincs pontos tudomásod, akkor ne fik...zz itt mindenkit, akinek más (érdekes egyféle) véleménye van, mint neked, attól még nem leszel okosabb, sem intelligensebb. Lentebb tényeket írtam, olvass utána. Pssszt!”
 • 14. roxper 2013. március 07. 20:38
  „12.
  Neked sem sok közöd van a hazai eü-höz, a fizetős románok, szerbek előrébb vannak a rangsorban, mint a TB-t fizető magyarok!”
 • 13. radic 2013. március 07. 18:05
  „11. állatbarát3 2013.03.07. 13:48

  Nem a pozitív, vagy a negatív véleménnyel van a probléma. Alapvetően az olyanok okoskodásával van a probléma, akik mindig megmondják, hogy másoknak mit hogyan kellene csinálni, de saját maguk természetesen elfelejtenek jó példával elöl járni.”
 • 12. radic 2013. március 07. 17:52
  „10. Dytte 2013.03.07. 12:38

  "Nem tudom ahhoz mit szólnál, vagy mi lenne a véleményed, ha a gyerekedet viszed a szegedi Klinika Idegsebészetére és Te MRI vizsgálatra 2 hónap múlva kapnál időpontot a határon túlról átruccanó pedig azonnal érted?"

  Ennek a jótékonykodáshoz semmi köze. Az meg, hogy valakit csak azért vizsgálnának előbb, mert határon túli, egy ordas nagy csúsztatás.

  "Te rinyálnál-e?"

  Nem rinyálnék. Az sosem old meg semmit sem. Én megoldanám a problémámat.

  "Segített nekik rendben, de miért ver körülötte ekkora palávert, vagy nem Ő teszi ezt. Tegye úgy, hogy max. a környezet tud róla és Ő az oké! Ha valaki magát fényezi az büdös."

  A pozitív példát szokás kiemelni. Max a te kis gyűlölködő világodban szégyen az ilyesmi.”
 • 11. állatbarát3 2013. március 07. 13:48
  „8. radic
  Teljesen mindegy, hogy poz. vagy neg véleményem van egy cikkről, ez a kis rovat azért van, hogy leírhassam a véleményem, ez nem a magam, magunk lejáratása.”
 • 10. Dytte 2013. március 07. 12:38
  „Kedves radic!
  Nem tudom ahhoz mit szólnál, vagy mi lenne a véleményed, ha a gyerekedet viszed a szegedi Klinika Idegsebészetére és Te MRI vizsgálatra 2 hónap múlva kapnál időpontot a határon túlról átruccanó pedig azonnal érted? azonnal mehet és megcsinálják a vizsgálatot neki. Te rinyálnál-e? Segített nekik rendben, de miért ver körülötte ekkora palávert, vagy nem Ő teszi ezt. Tegye úgy, hogy max. a környezet tud róla és Ő az oké! Ha valaki magát fényezi az büdös.”
 • 9. roxper 2013. március 06. 19:33
  „Igazad van Dytte, pont ezt akartam leírni.
  Ez kb olyan, mint amikor összegyűlt 1-2 millió dollár a cunami áldozatoknak és el is lett nekik küldve, de a kolontáriak vajon mennyi felajánlást kaptak a világ bármely részéről?”
 • 8. radic 2013. március 06. 18:58
  „Jellemző, hogy az ilyen cikkeknél egyből megjelennek a hápogók és rinyálnak egy sort arról, hogy nem így kéne, hanem amúgy. Ha nem tetszik nektek az úriember tevékenysége, akkor a következő két választási lehetőség lenne illendő:
  - csináljátok úgy, ahogyan szerintetek neki kellene
  - ha meg nem csináltok semmit sem, akkor maradjatok csöndben.
  Egy biztos:
  A fikázással csak saját magatokat járatjátok le!”
 • 7. howatowabb 2013. március 06. 14:51
  „Tök jó! Innen a déli területről már alaposan el vannak látva a román területen élő gyerekek! Hurrá! Meg sziporka, és télifagyi! Ugyanis, aki nem tudná, a hetedik évfolyam tanulói szinte mind oda utaztak, osztálykirándulás céljábul, állambácsi kedvességéből, kötelezően "pályázati" úton. Mártírkodtak, meg koszorúztak, meg minden istenes helyet pátosszal telve néztek, ééérdekelte is őket, de nagyon! Ruhaadomány, műszaki adomány, adomány adomány...
  Meg szavazati jog. Meg magyar állampolgárság. Meg ingyenes orvosi ellátás (időpont kérése nélkül!, Mert jujuj! Magyar, haza is kell mennie!). Meg gyes. Meg családi pótlék. Meg munkanélküli járadék. Meg a f...om! Ja! És még szavazni is fog, mert de tudja, mi kell ide! Vidd barátom az adományt, de ajánlom figyelmedbe, Magyarország, országhatáron belül, pl: Békés megye, B.A.Z megye, akár Csongrád megye...területeit. Itt is élnek, nem csak gyerekek, EMBEREK! Van, aki éhezik, nincs hol laknia, gondozásban él, betegséggel küzd. Talán elkélne itthon is, nem csak kint. Vagy inkább hallgattál volna, és csendben, hang nélkül. Úgy szebb is tán. Az pedig, hogy már a csapból is a megsegítésre váró román területen élő magyar gyerek folyik, nekem igencsak bicskanyitogató, amikor lassan vendég leszek a hazámban. Én ezt gondolom, nyugodtan lehet fúúújolni!”
 • 6. öregszem 2013. március 06. 14:06
  „Úgy gondolom minden gyereken kellene segíteni, a "mieinken" is meg a "szomszédén" is. 1-es és 3-as kommentelőtől kérdezném:Ők hány éhező gyereken segítettek, segítenek??? Vagy csak véleményük van? Én részemről megemelem a nem létező kalapom a fiatal ember előtt!Jó, hogy vannak ilyen emberek kishazánkban.”
 • 5. állatbarát3 2013. március 06. 14:01
  „1, 3!
  Igen maximálisan igazatok van, nekem is rögtön ez jutott az eszembe, sőt még az útiköltséget is hasznosítani tudná, ha ezt itthon osztaná szét.
  Félreértés ne essék, nem vagyok gyermekellenes, de ez a tevékenység számomra érthetetlen, mivel Mo-on is lenne ennek helye.”
 • 4. délvidéki 2013. március 06. 10:33
  „Szó sem volt arról hogy "szomszéd gyermekekről"gondoskodna.Egy nagy család vagyunk!Öröm volt olvasni ezeket a sorokat.Köszönet ezért és további kitartást ehhez a nemes cselekedethez.”
 • 3. ossian33 2013. március 06. 10:29
  „Szép dolog, dícséretes, de a magyar nélkülöző gyerekekkel ki törődik? Úgy gondolom, előbb a saját portánkon kéne rendet rakni.”
 • 2. partizánok 2013. március 06. 10:00
  „Le a kalappal Tamás előtt!
  Nagyon jó tudni, hogy Magyarországon ilyen nagyszerű emberek is vannak.
  Remélem,hogy nagyon sok, csak nem tudunk róluk.
  Csak így tovább!”
 • 1. Dytte 2013. március 06. 09:52
  „Dicséretre méltó, hogy segít azokon akik rászorulnak, csak azt nem értem, hogy miért nem a saját környezetében teszi ezt? A településen ahol él nincsenek éhező gyerekek? Vagy az nem lenne akkora hír, ha azokon segítene? Egy szülő is először a saját gyerekeiről gondoskodik, nem a szomszéd gyerekeiről.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eredményes tűzoltók

Szolnokon nemrég rendezték meg az V. Katasztrófavédelmi Ergométeres Országos Bajnokságot. Tovább olvasom