Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

A közösség segít a fogyásban

Szentes - Jelentős túlsúllyal küzdő cukorbetegeknek indítottak életmódváltó programot a rendelőintézetben. A résztvevők személyre szabott étkezési útmutatót kapnak, és heti rendszerességgel tornáznak.
Földesi Irén diabetológus főorvos szerint egyetlen betegség kezelése sem lehet sikeres életmódváltás nélkül. Ezért indították el a programjukat három hónappal ezelőtt. Hetente összehívják a tartós súlyproblémával küzdő cukorbetegeket, akiket ezeken a találkozókon beavatnak a kalóriaszámlálás rejtelmeibe. Mint a főorvosnő mondja, nem ritka, hogy valaki már az összes létező diétát kipróbálta, de ezek a fogyókúrák nem működnek, a bevitt táplálék kalóriatartalmát kell figyelni.

Jelentős túlsúllyal küzdő cukorbetegeknek indítottak életmódváltó programot a szentesi rendelőintézetben.
Jelentős túlsúllyal küzdő cukorbetegeknek indítottak életmódváltó programot a szentesi rendelőintézetben.

A rendelőintézetben ismertetik azokknak az ételeknek a listáját, melyeket kerülni tanácsos, ugyanakkor megismertetik a betegekkel, miket lehet kalóriaszámlálás nélkül is fogyasztani. Utóbbiakhoz tartoznak például a zöldségek, a salátafélék, a tökféleségek, zöldbaba, cukkini, melyekért érdemes kimenni a piacra. A gyümölcsök esetében be kell számítani a kalóriatartalmukat, de egészségesek, így ezek is ajánlottak.

Ezeken a beszélgetéseken általában kiderül: a betegek többnyire egyhangúan táplálkoznak. - Örülünk, ha egyéni ötlettel állnak elő, s fontos, hogy feltehetnek kérdéseket is – mondja a doktornő. - Sokan nem is gondolták, hogy 10 dekagram szalonna 600 kalóriát tartalmaz.
Azonban az étrendi tanácsadás önmagában még nem lenne hatékony, ezért az életmódváltó programban a fizikai aktivitás fokozására is nagy hangsúlyt fektetnek. Ezt is lehet egyénre szabni, éppúgy, mint a táplálkozást, egy 140 kilós ember nyilván nem a futást tanácsolják mozgásként. A program részt vevői hetente szerdai napokon a kórház fürdőjébe járnak egy képzett gyógytornászhoz. Gerinc-és ízületkímélő gyakorlatokat hajtanak végre ezeken a közös tornákon, többnyire fekvő helyzetben, illetve gimnasztikai labda segítségével. A főorvosnő megjegyzi: hatékony a torna, mert a betegek komoly izzadásról szoktak beszámolni. Fontosnak tartja megemlíteni, hogy az asszisztensek, s a gyógytornász önkéntes segíítő munkában, a szabadidejükben foglalkoznak a túlsúlyos betegekkel. A munkájuk a valódi díja az, hogy a legtöbb beteg komolyan veszi az életmódváltást és testsúlycsökkenést ért el, fogalmaz Földesi Irén. Egy betegét említi, aki januárban 106 kilót nyomott, májusban pedig 86-ot. „Csak úgy étkeztem, ahogy mondták" - magyarázta a férfi a 30 kilós fogyást. Van, aki egyedül is képes rá, mások a sorsközösségből merítenek erőt.

A tornán egyszerre tíz főnél többen nem férnek el a fürdő tornatermében, s a klímán is lehetne javítani. Tervezik, hogy a nagy melegben vízi tornával egészítik ki a benti mozgást. Reményeik szerint a program kinövi magát, akár városi szintre is lehet fejleszteni a pályázati lehetőségek függvényében, melyeken a kórház menedzsmentje most dolgozik. Az életmódprogram előpróbája lehetne ez a mostani, mely egyelőre a cukorbetegséggel kapcsolódik össze. Kovács Éva diabétesz szakápolónál lehet jelentkezni a programra a délutáni órákban.

Rendszeres résztvevője a találkozóknak Magyar Jánosné, aki még nem cukorbeteg, de nem is akar az lenni. Szomszédasszonya diabéteszes, és annak családjában is akad cukros, tőlük hallott a programról. 69 éves, és mint mondja, már nagyon oda kell figyelnie. Kövérnek tartotta magát, hiszen szeret finomakat sütni, főzni. Itt viszont megtanulta a kalóriákat számlálni, mindennel ellátják őket, személyre szabottan, s még a nyers és főtt ételekről is kaptak kalóriatáblázatot. Ő úgy érzi, sikerül betartani a szabályokat, s szép lassan fogyásnak indul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nejcserés támadás

Teltház előtt, a Nejcserés támadás című vígjátékkal megkezdődött a Szentesi Nyári Szabadtéri Színházi évad. Tovább olvasom