Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

A Kurca új főutca lehetne

Szentes - Kishajó, kikötő és vízi színpad a Kurcán, amin végig lehetne csónakázni. Megszépített, kidekorált hidak, evezős versenypálya. El tudják ezt képzelni? Kastnerné Józsa Erzsébet megtette. A Horváth Mihály Gimnázium nyugalmazott tanárnője leírta, miként lehetne vonzóbbá és nyüzsgőbbé tenni vízpartjainkat.
Legyen a Kurca egy új főutca! címet viseli az a nem rég íródott tanulmány, amelyben Kastnerné Józsa Erzsébet felvázolja, mennyire felfedezetlenek és kiaknázatlanok a szentesi vízpartok. A gimnázium nyugalmazott tanárát földrajz szakosként mindig is foglalkoztatták a természetes vizek, és különösen a Kurca. – 2011-ben az Együtt Szentesért Egyesület tagjaként egyike voltam azoknak, akik kigondolták és megszervezték a mi kis folyónk történelmét bemutató konferenciát és kiállítást, aminek nagy sikere volt. Akkor az is megfogalmazódott bennem, hogy ezt folytatni kell, beszélni kell arról, mivel tehetnénk még vonzóbbá és látogatottabbá a Kurcát. A város szépen rendbe hozta a partokat és megtisztította a vizet, most a vízi út kialakítása lehetne a cél. Más országban az ilyen természeti adottságokat kihasználják, Szentesen is élni kellene a lehetőséggel. Ezért is vetettem papírra ötleteimet – mondta lapunknak a tanárnő.

A Kurca új főutca lehetne.
A Kurca új főutca lehetne.

Szerinte alig van város az országban, mely olyan szerencsés lenne, mint Szentes, hogy egy hajózható kis „folyó"szeli ketté, vagy inkább fűzi egybe fontos részeit. A vízi út tehát adott, jelenleg azonban nem lehet hajózni, még csónakázni sem, csak bizonyos szakaszokon. Kastnerné úgy véli, itt az ideje, hogy ebben változás történjen.

„Számos lehetőség van uniós források igénybevételére, amelyek lehetővé tennék a vízi utak több szakaszban történő felszabadítását, a hidak felújítását, dekorálását. Hídjaink jelenleg nem praktikusak és csúnyák. A város területén lévő hidakat pártfogásába venné egy-egy közösség, megpróbálhatnánk újból virággal díszíteni őket, ahogy ezt szerte a világon teszik a helyi lakosok es a turisták örömére."- írja a tanárnő a tanulmányban. Fontosnak tartja a város egyéb területeinek fejlesztését is, de sorrendiségében úgy látja, első helyre kellene kerülnie a közösségi, sport és turisztikai szempontból központi jelentőséggel bíró Kurcának.

De ennél konkrétabb elképzelésekkel is előrukkol. Felveti például, hogy csónak- és kishajó kikötő létesülhetne a strandnál, mégpedig az üdülőházak mögötti szakaszon, az úgynevezett Koncz-örvénynél, amit a Vecseri-fok felöl könnyen meg lehetne közelíteni, és parkolási lehetőség is van. Bővíthetnék az öblöt, a kikötőhöz pedig teraszos halsütő hely, kávézó tartozna. Még arra is gondolt, hogy a fedett uszoda építés földmunkáival össze lehetne kötni a kutatóhoz vezető híd átalakítását, esetleg áthelyezését.

A mostaninál sokkal nyüzsgőbb vízparti életet képzel el a szerző, aki szerint a parthoz rögzítve akár egy régi hajót is állomásoztathatnának a Kurcán, ami étteremként is üzemelhetne. Ez télen sem kerülne veszélybe. Egy vízi színpadnak ugyancsak lenne létjogosultsága. Az ifjúsági ház mindezt azzal egészíthetné ki, hogy arra némi átalakítással egy újabb szintet emelnének, ahol youth hostel jellegű szállót rendeznének be. Emellett teraszos kávézó és egy játszótér fogadhatná az odaérkezőket. Kastnerné szerint arról sem szabadna megfeledkezni, hogy a kajak-kenu a kiemelten támogatott sportágak közé tartozik, ezért a Kurca bizonyos szakaszát – például az idősotthon és a Kishát utca közötti egyenest – alkalmassá kellenne tenni versenyek lebonyolítására. A tanulmány foglalkozik tavainkkal is. A tanárnő szerint örömteli, hogy mára a Gerecz-tóhoz és a termáltóhoz is vezet kerékpárút, de a vízpartokon hiányoznak a pihenőhelyek, a padok, egy-két asztal, ahol kicsit elidőzhetnének a kirándulók. Ugyancsak felfedezetlen és kiaknázatlan a Zsoldos-tavak környéke – egy hasonló vásárhelyi bányatavon vízisípálya működik.

– Az írásom első példányát Szirbik Imre polgármesternek mutattam meg, hiszen évek óta tapasztalom, mekkora gondolt fordít a város a fejlesztésekre. Bízom benne, hogy a döntéshozók is felismerik a vizeinkben rejlő lehetőségeket. Szívesen részt vennék a fejlesztési terv részleteinek kialakításában, és a pályázati lehetőségek feltérképezésében, ha erre igény mutatkozna. A közeljövőben egy fórum is sokat lendítene az ügyön. Ott az érintett civil szervezetek, szakemberek és az önkormányzat képviselői közösen kibeszélhetnék az ötleteket – tette hozzá Kastnerné Józsa Erzsébet.

Olvasóink írták

 • 5. tisza2 2013. március 22. 17:45
  „Mégcsak az kéne, hogy a mi kis nyüzsgő, semmire, főleg az élővilágra tekintettel nem lévő világunk betegye a lábát. Agyament ötlet!!!
  Bizony eléggé fontosak a madarak, meg minden, ami körülöttünk van és amit élővilágnak hívunk.Bármilyen furcsa is ebben a mobilos, sokszor élettelenül praktikus világban.”
 • 4. boros56 2013. március 20. 22:01
  „Pesszimisták vagytok. Nem tudjátok, hogy a kapitalizmusban a kínálat határozza meg a keresletet. Persze, hogy konganak az éttermek az ürességtől, mert nincs köztük egy normális sem. Egy bajt azért sejtek. ez az elképzelt nagy nyüzsgés zavarni fogja a madarak költő és eletterét és máris fuccs az egész. Látsd a Tisza árterét, egy mólót sem lehet letenni, mert zavarja a madarakat. Más nem, nem ám! Csak a móló.
  Zsibbadt agyak majd itt is ki fognak valamit találni.”
 • 3. makospite 2013. március 20. 17:39
  „Hamarabb kész lehet, mint a Petőfi...z”
 • 2. balihoho 2013. március 20. 14:06
  „Nem vagyok szentesi, de szép az ötlet. A megvalósulás azonban, nem csak pénz kérdés, hanem átlag életszínvonal kérdése is. És mint tudjuk, nem éppen emelkedő az átlag életszínvonal, hanem sajnos, a kormány dilettáns politikája miatt, csökkenő.”
 • 1. nie 2013. március 20. 10:59
  „Az ötlet nem rossz, sőt egészen jó. Sajnos a valóság-álmodik a nyomor. Csónakázás egyszer már csődöt mondott, az éttermek konganak az ürességtől, még egy? egy szép kerthelyiség valóban elkélne, ha vannak vendégek benne, az evezős edzések folynak, a sétány tisztasága kérdéses lenne, eddig is az volt, az ötlethez gratulálok, de maradjunk két lábbal a földön.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Álvevők jelentkeznek az ingatlanhirdetésekre

Kockázatokkal jár ha az ember maga akar túladni lakóingatlanán. Többször előfordul, hogy álvevő-jelöltek érdeklődnek, a vételből nem lesz semmi. Tovább olvasom