Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

A lángosra mindig vevők vagyunk

Szentes - Öt lángossütő üzemel jelenleg a városban, s látszatra egyre jobban kiéleződik a verseny a hagyományos magyar étel és a gombamód szaporodó pékségek között, de a lángos köszöni, jól van.
A legrégebben lángossütéssel foglalkozó helybeli vállalkozó azt mondja, árat nem tud emelni, mert bár drágábbak lettek az alapanyagok, ezt nem a vevővel akarja lenyeletni.

A lángosra mindig vevők vagyunk - GALÉRIA

Összehasonlíthatatlan illat hívogatja az embert egy-egy lángososbódé közelében. A lágy kelt tésztából készülő, sült lepény a magyar konyha hagyományos reggeli étele. Azonban az utóbbi években vetélytársat kapott: az egymás után nyíló pékségek kínálatát. 12 pékséget számoltunk össze a városban, melyekhez még hozzájönnek a nagy áruházláncok polcain a saját sütésű termékeik is. Több pékség már kora reggel várja a vevőket, de van nonstop nyitva tartó is köztük, így a munkába siető emberek előtt egyre több alternatíva áll, hogy reggelijüket beszerezzék. Pellei Csaba jelenleg három lángosost üzemeltet a városban. Négyet vezetett, de a kíséri üzletet januártól már nem nyitja ki, úgy tervezi, átalakítja fagyizóvá.

A korábban válogatott vízilabdázóként ismert Csaba egy 18 éve működő családi válalkozást vett át édesanyjától 2001-ben, amikor hazatért külföldről. Azonos recept alapján készítik a lángost, az egyik üzletben a vevő szeme láttára történik a gyúrás, sütés, mint egy látványpékségben.
Csaba elmondta, az utóbbi években 20-25 százalékkal esett vissza a forgalma, ami egyrészt a nehezedő gazdasági helyzet miatt alakult így, de a pékségek miatt is megoszlik a vevőkör. ­ Nem panaszkodom, próbálok lépést tartani, s optimista vagyok a lángost illetően, mert még mindig szeretik az emberek, csak hát már sok másból is választhatnak – fogalmazott Pellei Csaba.

A lángosra mindig vevők vagyunk - GALÉRIA

Elmondta, próbálkozott már hoszabb nyitva tartással, valamint más feltétekkel, de ettől nem lett több vevő, legfeljebb másfajta lángost ettek, két emberért nincs értelme kapros-túrósat bevezetni. A vállalkozó a város három, egymástól viszonylag távol eső pontján működtet lángosüzletet, hogy a lakosok mindenhol hozzájuthassanak. Tizenegy alkalmazottja volt, most a megmaradt három sütödében heten dolgoznak. Úgy gondolja, Szentes nem tud ennyi lángossütőt eltartani, de a lángos nem fog eltűnni a városból, a tipikus magyar reggeli étel jövője nem forog veszélyben, hiszen gyorsan elkészül, laktató, és még mindig olcsónak számít. Bár az alapanyagok többe kerülnek, ő tartja a tavalyi árakat hiszen, mint fogalmazott, ezt neki kell lenyelnie, nem lehet beépíteni a lángos árába.

Olvasóink írták

  • 12. szkata40 2013. január 23. 06:10
    „11.tothmariaaa gyere át Csongrádra!”
  • 11. tothmariaaa 2013. január 22. 13:19
    „Teljesen igaza van annak, aki a lángos méretét firtatja. A bdös életben nem láttammég ekkora lángost szentesen :D
    A feltétről meg ne is beszéljünk .”
  • 10. éljenszentes 2013. január 18. 15:05
    „Talán nem a liszt árát kellene elemezni, hanem az olaj, a feltét, a munkabér, stb. és a rezsi árát. Ha a liszt ingyen lenne, akkor sem lehetne olcsóbban kihozni a lángost. Persze lehet otthon is sütögetni, ha valaki szereti az olajszagú lakást.”
  • 9. vespa50 2013. január 18. 12:18
    „A 160 ft-os lisztből biztos nem jön ki 14 db,örülj,ha 5 db fánk,mivel a sikértartalma olyan "sukár".
    Tudom,végig lett kísérletezve a liszt paletta....”
  • 8. csonakos 2013. január 18. 11:39
    „7. KamuNeni 2013.01.18. 09:52
    14 darab az a tíz!”
  • 7. KamuNeni 2013. január 18. 09:52
    „Aranybanya mert egy kilo lisztbol kb 10 langos jon ki.”
  • 6. vespa50 2013. január 18. 07:10
    „3-nak.
    1972-ben mennyi volt az ÁFA,az szja,meg pl. a helyi iparűzési adó?
    Gondolkodj,mielőtt hülyeséget írsz.”
  • 5. szkata40 2013. január 18. 06:11
    „--Jozsoci! Ha aranybánya akkor ki lehet próbálni önállóan csinálni. --”
  • 4. szkata40 2013. január 18. 06:07
    „T.maflaromeo81!Nem jártál még Csongrádon a Picinél Széchenyi úton és nyáron a Körösön?”
  • 3. Jozsoci 2013. január 17. 22:27
    „A 70-es években 4,60 volt egy kiló liszt és 1,20 egy lángos. Tehát 25 dkg liszt áráért lehetett egy lángost. Most 160,- Ft 1 kiló liszt, és 200 Ft egy lángos. Tehát most 1,25 kiló liszt áráért adnak egy sima lángost. Ezt magyarázzák meg!
    Volt módomban lángossütőben dolgozni, én tudom, hogy aranybánya!”
  • 2. maflaromeo81 2013. január 17. 16:36
    „Én szentesi vagyok,néha napján veszek is lángost,mikor hol,de ekkora lángosokat,mint amik a képeket vannak,soha nem láttam.De szerintem más sem!Főleg nem a vasút melletti sütödénél,ott olyan kicsit adnak,hogy csak na!”
  • 1. csonakos 2013. január 17. 15:45
    „Hát, nem biztos, hogy igaza van azzal a kapros túróssal! Szegeden a Mars téri nagycsarnokban, gombás Ágival szemben sorban állnak az emberek a kapros túrósért és egyéb nyalánkságokért! A sós sütit meg nem győzi sütni! A lángos kiváló! Az ár elfogadható! Hétvégente ha bemegyek a Marsra egy túrós (diétás) biztos lecsúszik még ha várnom kell rá akkor is!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

6000 jegy a szentesi véradóknak

Szentes és Csongrád környéke az országos átlag fölött teljesít a véradások tekintetében. Tovább olvasom