Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

A látogatók rendezték a kiállítást

A szentesi paprikatermesztő, Szabó Csaba szabad idejében meghökkentő műveket hoz létre. Most a városi galériában mutathatta be új munkáit. Megnyitóbeszédet Grecsó Krisztián író mondott, a kiállítást ezúttal a látogatók rendezték be.
A kertészlegény művei anarchikus légkört teremtettek a városi galériában. Fotó: Vidovics Ferenc
Kapjon valamit a nagyérdemű! – a cselekvés élményét adta meg Szabó Csaba azoknak, akik ellátogattak főtéri kiállításának megnyitójára. A galéria ajtajában tolongtak a barátok és a kíváncsiak, körülbelül kétszázan gyűltek össze a halott kígyók és békák tisztelőjének ünnepére. A vernisszázs formabontó lett. A művek előbb arccal a fal felé sorakoztatva várakoztak, hogy a közönség alkotó kedvű tagjai láthatóvá emeljék, vagyis felakasszák azokat. Az önkéntesek percek alatt végeztek a feladattal, egyik kép belóg a másik elé, de itt éppen ez volt a lényeg.

Az anarchikus állapot utáni megnyugvásban Grecsó Krisztián író méltatta kortársa nagyszerűségét. Szerinte Szabó Csaba, mint autonóm kertészlegény, olyan intuíciós érzékkel bír, hogy az jószerével szédítő – elkapja az öröklét ígérete előtti lélegzetvételnyi tétovázást. A halottaiból kereszt által feltámasztott hüllők mementói mindig mellbevágják még a magas ingerküszöb mentén létező közönséget is. A fiatal alkotóra újra kíváncsiak voltak budapesti, szegedi és tokaji barátai, a társaság most is kapott újat és „szabócsabásat". Legkedvesebb legutóbbi műve a döglött és preparált kígyóból formált alma szögek közé zárva, melynek címe: Évára várva.

Kiállításmegnyitókon furcsaságok akadhatnak, ez így természetes. Bese Botond bőrdudaszólója után a drámaisoknak olykor sikerült megtörni versmondással a nyüzsgést, mely lassan és biztosan növekedett a galériában. Messzi földről érkezettek szerint ennyien még Pesten sem jelennek meg egy vernisszázson, a művházigazgató Kruzslicz Pali szerint viszont Szentesen minden kiállítás legalább ilyen sikeres. Szabó Csaba még napok múlva is a nehezen palástolt elégedettség hangulatában rótta a belvárosi utcákat: bár magát bánatkertésznek mondja, most nagyon örül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rúzsa Magdi varázsolt

Rúzsa Magdolna és a Seress fivérek koncertjére megtelt pénteken este a szentesi sportcsarnok. Bár a… Tovább olvasom