Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

A magyar filmes Batmannel is dolgozott

Szentes - Hét éve forgatta első nagyjátékfilmjét Lengyel Andor, s jelenleg a másodikat készíti – pontosabban hét filmterven is dolgozik egyszerre.
A filmes pályával kacérkodó szentesi középiskolások a moziünnep keretében szervezett rendhagyó filmes órán ámulattal hallgatták az egykor a Horváth Mihály Gimnáziumba járó diákot, aki ma már sokat foglalkoztatott szakember.

– A filmeket igazából a rendezőasszisztens készíti, hiszen ő valósítja meg a gyakorlatban, amit a film rendezője kér. Pályám elején Szabó István rendezőasszisztense voltam a Napfény íze című nagyszabású filmben. Minden rendezőtől mást lehet tanulni: Szabónak óriási tekintélye volt, csak intett, s az asszisztens már tudta, mit csináljon – mondta Andor. – Furcsa volt azt megélni, amikor a Mária és Jézus című filmben dolgoztam, hogy Jézus anyját az a svéd színésznő alakította, aki akkoriban a Star Wars első részében, a Baljós árnyakban Anakin Skywalker anyját játszotta: egyik gyermeknek se ismerjük az apját. Ráadásul a filmben Jézust a később Batmanként híressé váló Christian Bale játszotta. Róla mindenki azt mondta, figyeljük meg, mekkora sztár lesz, mi pedig nem értettük, ugyan miért lenne az – emlékezett vissza a fiatalember.

Lengyel Andor Christian Bale-lel is dolgozott.
Lengyel Andor Christian Bale-lel is dolgozott.

2005-ben elkészült első, és eleddig egyetlen nagyjátékfilmje, a Fej vagy írás, melyet maga is elkísért a szentesi moziba. Vagyis rendezőként érkezett vissza oda, ahol az álmodozás kezdődött. – Imádtam gyerekként itt lenni – mesélte érdeklődésünkre. – Folyamatosan fenn ültem a kakasülőn, megkértem a mozis néniket, hogy ha nincs ott tűzoltó, hadd üljek már oda, hiszen onnan látni legjobban a filmeket. Mint ahogy mindig bejöttem az igazgatónőhöz is posztereket kérni, amiket ki is raktam a szobám falára. A gimnáziumba már azzal a szándékkal mentem, hogy filmrendező leszek, ezt ugyanis már 8 évesen kitaláltam magamnak.
– Nem művészember vagyok, sokkal inkább tisztességes közönségfilmeket, de nem sekélyes alkotásokat szeretnék készíteni. Azt jól csinálni a világon a legnehezebb.

Bár néhány éve egy nemzetközi filmes iskola Magyarországra kihelyezett tanfolyamát is elvégezte, ahol hollywood-i profiktól tanulhatott, bevallása szerint külföldi munkákat nem, jó kapcsolatokat azonban hozott számára a kurzus, például állandó operatőrét ott ismerte meg. Fiatalabb korában nagyon ambicionálta, hogy külföldre menjen tanulni. Azonban elárulta, nem volt meg a lehetősége és talán a bátorsága sem, hogy eljusson a Los Angeles-i UCLA-ra, a híres filmes egyetemre, pedig érettségi idején még ez volt az álma. Ma már úgy van vele, jó filmeket rendezni itthon is lehet, Amerikában pedig rengetegen akarnak filmezni. – Én maradtam, a filmek pedig ide jöttek – utalt arra, hogy egyre több külföldi produkciót forgatnak hazánkban. De a mai diákoknak felhívta a figyelmét: ha jól tanulnak, ösztöndíjjal kijuthatnak Amerikába.

Egyetért abban, hogy a filmezés nem jelent kiszámítható megélhetést, de az is igaz, ma nagyon sok bizonytalan szakma van a világon. Viszont mindig jön valami munka, így a rendező folyton rendezhet: videoklipeket, belső használatú filmeket, imidzs-filmeket, reklámokat készít Andor is, miközben hét készülő film sorsát egyengeti. Néhány éve még úgy gondolta, meg lehet élni idehaza pusztán játékfilm-készítésből is. A klipek és reklámok forgatását nagyszerű tanulási útnak tartja a játékfilmhez. A videoklip azért hasznos, mert kevés pénzből kell kreatív dolgot összehozni, a reklámnál meg van kötve az alkotó keze, ám rendelkezésére áll a pénz és a technika. Forgatott már a Supernem zenekarnak, de például az Edda azon klipjét is ő jegyzi, amiben gyerekek szerepelnek, felváltva a zenészekkel.

A hét filmterv különböző stádiumokban van, s köztük akad szentesi vonatkozású is. – A Kisvárosi komédia munkacímet viselő alkotásnak Cserna-Szabó Andrással, a szintén szentesi származású szerzővel írtuk a forgatókönyvét. Erre próbálunk most pénzt szerezni, s van rá esély, hogy hamarosan meg is tudjuk valósítani – mondta a rendező. Andor a komolyabb költségvetésű filmekről továbbra sem tett le, most például saját ötletből zombi-mozit tervez, mellette azonban, ha majd egyszer kész lesz, felkérésre ifjúsági Zánka-filmet is láthatunk tőle. Ebben a pakliban szerinte benne van a nagy közönségfilm ígérete is, amit már régóta szeretne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terítéken Nagyhegy közbiztonsága

Sok érdeklődő és önkormányzati képviselők jelenlétében tartott tegnap lakossági fogadóórát a Szentesi Rendőrkapitányság Nagyhegy városrész közbiztonságáról. Tovább olvasom