Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

A miniszter is gratulált Bakóék termálkútjához

Szentes - A termálkút fúrására még tavaly kért engedélyt a szentesi Bakó család. Akkor még szó sem volt arról, hogy eltörlik a termálvíz visszasajtolásának kötelezettségét, de hittek abban, hogy nem történhet másképp. Előre menekültek, 80 millió forint hitelt vettek fel.
Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

– Tíz év alatt kitermelhető a termálkút ára, de nem lehet pusztán gazdasági oldalról, hasznot hozó befektetésként tekinteni a beruházásra, mert ha nem vágtunk volna bele, egész egyszerűen tönkremegyünk. Nem is volt más választásunk – reagált érdeklődésünkre Bakó Dániel.

A szentesi Bakó Kertészeti Kft. 34 éves ügyvezetőjét arról faggattuk: miért vágtak bele egy új termálkút fúrásába, amire – feltehetőleg a költségek és az elmúlt évek bizonytalan jogi környezete miatt – évtizedek óta nem volt példa a környéken. A fiatal szakember családja három generáció óta a kertészetből él, az ügyvezető a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségében (Agrya) a termálvíz tagozat elnöke. Szentes külterületén, Szentlászlóban hat 1600 négyzetméteres sátorban termesztenek paprikát. Az Árpád-Agrár Zrt.-től vásároltak meleg vizet, a fűtésre földgázzal is rá kellett segíteni, a költségei azonban télen több millióra rúgtak. Ennek kiváltására, valamint a fejlődés lehetőségének megteremtése miatt vágtak bele a beruházásba.

Az új kút hozama négy hektár fóliasátor fűtésére is elég. Fotó: Králik Emese
Az új kút hozama négy hektár fóliasátor fűtésére is elég.
Fotó: Králik Emese

A miniszter adta át a kutat

A létesítmény korábban elkészült, ünnepélyesen azonban a múlt héten adta át a termálkutat Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. Gratulált a Bakó családnak, és hangsúlyozta, hogy a telep további tíz fő részére nyújt megélhetést. A tárca vezetője úgy fogalmazott: újra van jövőkép a magyar termálvíz hasznosítása előtt.

A kút fúrására még tavaly kértek engedélyt a szakhatóságoktól, pedig akkor még szó sem volt arról, hogy eltörlik a termálvíz visszasajtolásának kötelezettségét. Azonban már akkor erősen hitt abban, hogy így dönt majd a parlament, magyarázta. – Nem történhetett másképp. Termálvíz nélkül megszűnt volna a Dél-Alföldön, illetve Szentesen a több ezer embernek megélhetést adó hajtatott kertészet, de a turizmus és a távhőszolgáltatás is veszélybe került volna – érvelt.

A kút 130 millió forintba került, 50 milliót pályázatból, a többit kölcsönből fizették. Sok pénz, de kénytelenek voltak meglépni, magyarázta. Biztos, ami biztos, tavaly még termelő és – bár utóbbira szerencsére mégsem lesz szükség – visszasajtoló kútra kérték az engedélyt. A használt víz a közeli Termál-tóba folyik, ahol páratlan a madárvilág, a szárnyasokat biztosan nem zavarja a termálvíz, utalt a környezetvédők aggodalmára. A most megépült 1450 méter mély kút pozitív, ami azt jelenti, hogy külső segítség nélkül, saját nyomásából tör a felszínre. A hozama percenként 500 liter, a hőmérséklete 65-70 fok, ami négy hektár fóliasátor fűtésére is elég.

Olvasóink írták

 • 10. _csutak_ 2013. július 31. 23:12
  „@ szabójóska :
  Picit elnézted a nullákat :)
  75.85 * 75.85 méter = egy katasztrális hold = 5754,64 m2
  100 * 100 méter = 1 hektár = 10 000 m2
  Megkérdeztem egy volt vízügyes cimborámat, szerinte folyásirányba menve kell nézni a partot.
  Amúgy valóban érdekes az, hogy megint szembe megyünk az Unió jogával!”
 • 9. szabójóska 2013. július 31. 21:08
  „Mintha a szomszédos strand esetén előbb kellene visszasajtoló kútat csinálni. De biztos én vagyok a hülye mert soha sem tudom megjegyezni, melyik a folyók jobb partja és melyik a bal: folyásirányból kell-e nézni, vagy azzal szemben.”
 • 8. szabójóska 2013. július 31. 16:55
  „2 geza
  1600 négyszögöl egy katasztrális hold föld. 1000x1000m egy hektár. Az öl kb. 1,9 m, azaz egy négyszögöl 1,9x1,9 négyzetméter azaz 3,6-3,7 négyzetméter.Számolgasson.
  Én azért nagyon kíváncsi lettem volna az elfolyatott víz összetételére, függetlenül attól,mikortól kezdődött és ki kezdte.De nem hiszem, hogy ezt pontosan megmérte volna valaki, vagy valaha is számított volna valahol és megtudhatja egy normális halandó.
  6,studyfy. No ez az amit szeretek. Nem kell félni mert minden a természet része:Egyen meszet,az is része a természetnek”
 • 7. falusi01 2013. július 31. 16:16
  „szatyi ! azért 50 millát csak adott az állam bele”
 • 6. studyfy 2013. július 31. 15:07
  „szalmaszal,
  a termál tavat az 1980-as évek elején alakították ki és azóta gyűjti a termál kutak felesleges vizét. Tehát 30 éve. A föld történetében az egy ezred másodpercnyi idő. De az azért megállapítható, hogy a tó menti vízi növények és a természetvédett madarak köszönik szépen,nagyon jól érzik magukat. Nem hallottam semmiféle konkrét negatív természeti katasztrófáról ezzel kapcsolatban. Lehet hogy a természet megoldja a problémát? Elvégre a termál víz is a természet része.”
 • 5. szatyi 2013. július 31. 14:13
  „Nem értem!
  Ha fúratok egy -akármilyen- kutat saját beruházásban, azt miért a miniszter adja át "ünnepélyesen"?
  A közelébe sem engedtem volna!”
 • 4. NP1 2013. július 31. 10:58
  „"A kút fúrására még tavaly kértek engedélyt a szakhatóságoktól, pedig akkor még szó sem volt arról, hogy eltörlik a termálvíz visszasajtolásának kötelezettségét."

  "az ügyvezető a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségében (Agrya) a termálvíz tagozat elnöke." - háááát??? Ez a két információ így együtt kb. olyan mint amikor a vásárhelyi Continental semmit sem tudott a trafikmutyiról.....egyébként pedig idézném az "Új energiák" egyik tavalyi szösszenetét:

  2012. június 05.
  "2015. június 30-ig nem kell visszasajtolni az energiahasznosítás céljából kitermelt termálvizet - döntött a kormány. Az Országgyűlés hamarosan tárgyalja a jogszabálytervezeteket." - de erről tényleg senki sem tudhatott.....ezért hozták le az újságok....”
 • 3. szalmaszal 2013. július 31. 10:30
  „Majd ha a termáltó környéke "rejtélyes módon" elkezd majd szikesedni, és meredeken csökken majd a termésátlag, remélem akkor is az állam segítségét várják majd. Máshol prospektusban hirdetik, hogy az alföldi termálvíz ásványi sókkal telített, itt viszont nem szól senki arról, hogy ezzel a sós vízzel mi történik majd miután kiöntik. Nem véletlenül kell visszasajtolni a fejlett országokban MINDENHOL. Nem arról van szó, hogy elfogyna, hanem arról, hogy a felszínen ennek nincs helye.

  Valaki jól meggazdagszik abból, hogy kvázi ingyen fűti a fóliasátrat, a vizeket, a talajt meg szépen tönkreteszi, amiért az állam álljon helyt később. Ügyes trükközés, és még büszkék is az egészre.”
 • 2. geza 2013. július 31. 08:16
  „Nem vagyok jó a terület mértékegységekben, de hat 1600 m2 az kb 1 hektár. (amin dolgoznak)
  A kinyert víz ami "négy hektár fóliasátor" fűtésére elég.
  Gyakorlatilag ez pazarlás ugye? 3 hektár fűtésre alkalmas víz megy a "szemétbe"”
 • 1. Secem 2013. július 31. 06:44
  „Meglepő hogy azt állítják hogy nem kell visszasajtolni a vizet, mert EU-e előirás, de lehet hogy Szentes nem az EU része?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kóbor kutyák tépték szét a kecskéket

A nagytőkeiek szerint a közelükben dobják ki a megunt egykori kedvenceket, amelyek éhesek és elvadulnak. Tovább olvasom