Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

A mozigépész nem unja a filmeket

Szentes – Idén szeptemberben lesz 100 éves a szentesi mozi. Kis Nándor, mozigépész, már 23 éve cseréli a tekercseket. Ő szedi a közönségtől a jegyeket vetítés előtt, majd a meredek lépcsőn felsétál a kulisszák mögé és indítja a filmet. Szentes legnagyobb tévéjén délután fél 6-os és este 8 órai kezdésű filmekre válthatnak jegyet, az Őze Lajos Filmszínházban.
Már gyerekkorában a műszaki dolgok érdekelték Kis Nándort, a szentesi mozi gépészét. Általános asztalos szakmát végzett, majd a MÁV-nál is dolgozott 16 évig. Az akkori állomásfőnöke volt a mozigépész Nagytőkén. Ott csapta meg a filmszalag illata. Hódmezővásárhelyen végezte el a mozigépész tanfolyamot, gyakorlatát a jelenleg is működő szentesi Őze Lajos filmszínházban végezte, ahol ma is dolgozik.

Kis Nándor: Nem muszájból, nem kényszerből, hanem igazi szakmai szeretetből vagyok ma is mozigépész.
Kis Nándor: Nem muszájból, nem kényszerből, hanem igazi szakmai szeretetből vagyok ma is mozigépész.

Minden filmet végignéz, mégsincs kedvence. Azokat szereti, amelyek elgondolkodtatják. Ma is hálás a szentesi közönségnek, mert ha jó filmet vetítenek a moziban, eljönnek. Inkább a gyengécske alkotásokat okolja a gyér látogatottság miatt. Ennek ellenére úgy érzi, igenis van igény a vetítésekre. Egy precíz, nagy odafigyelést igénylő munkának tartja ezt a szakmát. Fénytantól kezdve, a fizikán át a technikáig vezetett az út, amíg mozigépész vált belőle.

- Sokan gondolják azt, hogy ez egy monoton munka. Ez nem így van, hiszen minden nap más. Vetítés közben is történhet olyan technikai malőr, amit azonnal meg kell oldani úgy, hogy a néző semmit ne vegyen észre – magyarázza.

– Szerencsés embernek mondhatom magam. Jó főnökeim voltak, vannak, úgy érzem, megbecsülnek. Sajnos már csak ketten vagyunk, a pénztáros és én, mint mozigépész. Eddigi életpályám alatt, ez a harmadik munkahelyem. Annak idején nem volt divat pályát elhagyni, de ezt a választást soha nem bántam meg. Nem muszájból teszem, nem kényszerből, hanem igazi szakmai szeretetből – mondja Kis Nándor, akit a nézőtérről hátrapillantva leshetünk meg felnézve a kis ablakra, ahol a gondtalan kikapcsolódásunkra vigyáz.

Olvasóink írták

 • 4. Krampampuli 2012. március 01. 20:36
  „Szép szakma...”
 • 3. sandorhaz 2012. március 01. 17:42
  „Gratulálok Kis Nándor úrnak, és kívánom hogy az Őze Lajos filmszínház is megélje a 100. születésnapját ! Bizony akit a pergőfilm illata megcsapott, az szívvel, lélekkel csinálja ezt a szakmát. Ez bizony nem csak egy szakma ez hívatássá is válhat. Legyenek még sokáig hűséges társai a MEO 5-ösök, és kívánom hogy soha nefogyjon el a néző közönsége sem ! Jó egészséget és további sok örömöt a munkájához.
  Kívánja ezt, egykori kolléga aki még a szegedi Korzóban, Fáklyában, a Belvárosiban, és a liget kertmozijában is hasonló élményeket szerzett e szakmában.”
 • 2. dömdödöm 2012. március 01. 14:41
  „sok sikert a bácsink...és sok jó filmet nekünk:)”
 • 1. csillogás 2012. március 01. 11:27
  „Nándor úr egyébként nagyon kedves, segítőkész ember! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

In memoriam Kováts Levente (1938-2012)

Megrendülten állunk a hír hallatán: elment közülünk iskolánk egyik alapító tanára, volt kollégánk: Kováts Levente - emlékeznek a szentesi Koszta József Általános Iskola dolgozói. Tovább olvasom