Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

A Nagyhegy nem a béke szigete

Szentes - Amióta bekamerázták a várost, Szentesen minden betörő a Nagyhegy környékén próbálkozik, mondták a Hajnal utcaiak. Elfogyott a türelmük: gyakoribb rendőri jelenlétet, kamerát, biztonságot akarnak.
– Régen kint hagytuk éjszakára az autót a ház előtt, volt, hogy le se zártuk. Ez a világ már megszűnt, inkább nappal is beállunk, és mindig, mindent kulcsra zárunk – hallottuk egy ad hoc lakossági fórumon. A szentesi Hajnal utcából azért fordultak szerkesztőségünkhöz, hogy elmondják: oda a biztonságérzetük, mert hosszú ideje bűnözők portyáznak Nagyhegy városrésznek ezen a környékén. A nevüket nem szerették volna nyomtatásban látni, van már így is elég bajuk, mondták. Áradt belőlük a panasz.

– Szinte naponta előfordul, hogy lassan, lépésben végigmegy egy-egy autó, benne néhány férfival, és alaposan megnéznek minden házat, portát. Volt már, hogy sikerült felírni a rendszámot, de sokra nem megyünk vele. Ön szerint történne valami, ha feljelentést tennénk? – tették fel a költői kérdést. Egymás szavába vágva mesélték a történeteket az utca végén lévő panzióról, ahol védelmi pénz szedésével próbálkoztak, és ahová többször is betörtek: gázpalacktól a tűzhelyig mindent vittek. Egy alkalommal a tulajdonos tetten ért egy elkövetőt. – Rendőrt hívott, a tolvaj meg épphogy csak bele nem röhögött az egyenruhások arcába. Még azt is kérdezte, ha már úgyis a város felé mennek, nem vinnék-e be – mérgelődtek a lakók.

– Itt lakom, ezért hozzám fordulnak. Nem mintha nem érzékelném én magam is a bajt. Amióta a várost bekamerázták, a Hajnal utca tranzitút lett a bűnözők számára, egy olyan pont, ahol feltűnés nélkül besurranhatnak Szentesre – foglalta össze a képviselő-testület jobbikos tagja, Szabó Zoltán.

– Hónapok óta nem pihenem ki magam normálisan. Nappal dolgozom, éjjel meg őrzöm kint a tanyát, mert korábban láttam, hogy megállnak előtte, mustrálják az állatokat, és mutogatnak befelé – folytatta egy középkorú férfi. Egy idősebb a napokban zavart ki valakit az udvarról az éjszaka közepén, egy asszony telefonhívásokról számolt be, amelyekkel szerintük azt akarják ellenőrizni: otthon van-e a tulajdonos.

– Nem mondhatnám, hogy őszinte a mosolyunk, amikor meghalljuk a sokszor hangoztatott szlogent: Szentes a béke szigete. Hát itt a Nagyhegyen nem az. Majdnem minden házból tűnt már el valami: eladható fémtárgyak, öntözőcsövek, építési anyag, benzin, gázolaj. A bűnügyi statisztika persze jobb képet mutat a valóságnál, hiszen az emberek annyira kiábrándultak, hogy be sem jelentik az ügyet a rendőrségen. Lenyelik, hogy megrövidítették őket, és kész – vette át ismét a szót Szabó Zoltán. Szerinte a nagyhegyiek a saját bőrükön érzik, hogy alapvetően magával az egész rendszerrel van baj. Ha a rendőrségnek joga lenne keményebben fellépni, ha a büntetések elrettentő erejűek lennének, ha a zálogházas és a fémfelvásárló nem merné átvenni a kétes eredetű holmit... Csupa feltételes mód, amelyre egyelőre helyben szeretnének megoldást a saját nyugalmuk érdekében.

– Nem véletlenül kértem többször: ide is szereljenek fel egy kamerát. Nem akarunk egy élhetetlen környéken lakni, csírájában szeretnénk elfojtani a dolgot – mondta a képviselő.
– A családunk, a megélhetésünk, az életünk van ezekben a tanyákban. Nem szeretnénk, ha egyszer önbíráskodásba torkollna egy tettenérés, de már nagyon elkeseredettek vagyunk – panaszolták a helybeliek.

Nőtt a betörések száma. Jelentősen nőtt az elmúlt időszakban a színesfémlopások, illetve a tanyabetörések száma Szentesen, áll a helyi rendőrkapitány legutóbbi, a testületi ülésre benyújtott leiratában, ezért két újabb térfigyelő kamerát szeretnének kihelyeztetni a város utcáira. A Hajnal utca egyelőre nincs a listán. Úgy tudjuk: a be sem jelentett esetekkel együtt a valóságban még rosszabb képet mutatna a statisztika.

Olvasóink írták

  • 1. sz27 2012. szeptember 10. 16:17
    „A RENDŐRÖKET A KISTELEPÜLÉSEKRÖL FELSÖB UTASITÁSRA ÁTVEZÉNYELTÉK NAGYHIBA !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Így épült mobil híd a Tiszán

Az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred a Duna-2012 cseh-magyar közös hídépítő kiképzésre készül. Tovább olvasom