Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

A napórának lételeme a napfény

Szentes - Egyesek napórát szereltetnek fel a kertjükbe, míg mások napóra találkozókra járnak. Mi pedig a saját szentesi napóránk után kutattunk. A város e művészi közkincse a hétköznapokhoz, a városképhez tartozik, ahogy az épület is, amihez rögzítették.
Van Szentesen egy óra, amelynek akadozó működését senki nem veszi zokon, ugyanis lételeme a napfény. Több cikk, régi dokumentum is foglalkozik az épülettel, amelyen ékeskedik, de arról nem szól a fáma, mikor került a napóra a tiszti klub falára.

A napórának lételeme a napfény - GALÉRIA

Egy kis történelem

A napóra az emberiség első időmérő eszköze. Az asszír, föníciai, egyiptomi népek körében különösen nagyjelentőséggel bírt, hiszen hazájukból nézve az ég az év legnagyobb részében felhőtlen volt. Az időmérő csillagászati eszköz is egyben, a Föld napi forgását és a Nap körüli éves keringését is tükrözi egy adott helyen. A XIX. század közepéig napórával ellenőrizték a pontatlanabb mechanikus órák járását. Ez az időmérő viszont nem tud versenyezni a mai pontos mechanikus órákkal.

 
A város védelme alatt álló eklektikus stílusú épület az egykori báró Harruckern (ma Ady Endre) utcába épült özvegy Batik Sándorné telkére 1904-ben. Tervezői és kivitelezői Buday János és Kruzslicz Péter szentesi építőmesterek voltak. Építése március végén kezdődött, és szeptember közepén már átadták. A csendőr szárnyparancsnokság számára építették, melyet 1952. április 1-től a Fegyveres Erők Klubja használt. Az elmúlt évtizedekben több neve is volt a klubnak, de a köztudatban egyszerűen tiszti klub néven él a mai napig. Tűzfalára ráférne egy kiadós felújítás, márcsak a napóra miatt is, hiszen patinát kölcsönöz az őt viselő épületnek - művészeti alkotásnak tekinthető. A lemállott vakolat ront az összképen, de ez ne szegje kedvünket, egyszer álljunk meg megcsodálni ezt az egyedi időmérőt!

A szentesi napóra árnyékvető pólosz napóra, vagyis árnyékvető pálcájának iránya a Föld forgás tengelyével párhuzamos. A szentesi az új napórák körébe tartozik, akárcsak az ópusztaszeri és a nagymágocsi. Régebbinek számít Szeged- Alsóvároson kettő és a Füvészkert napórája. Tápén az iskola udvarán, Hódmezővásárhelyen a Bethlen Gábor Református Gimnáziumban található egy- egy példány.

A napórának lételeme a napfény - GALÉRIA

Arról nincs adatunk, mikor került a falra a napóra, de Untermüller Ernő papír- és könyvkereskedő 1913-ban színes képeslapot adott ki az épületről, melyen a napóra még nem szerepel. Az épületet ugyanabból a szögből mi is lefotóztuk, az időmérő egy része jól látható a képen - tehát valószínűleg a napóra 1913 után kapott helyet az épületen.

Sikk, ha van otthon is

Léteznek kifejezetten a napóra készítésre specializálódott cégek. Akár interneten is megrendelhetjük saját kerti napóránkat méret, fajta, dekoráció, szín és anyag szerint. Az egyéni igényeknek figyelembe véve, a szükséges számításokat elvégezve heteken belül magunkénak tudhatjuk saját időmérőnket, de akár kölcsönözhetünk is. A pontos földrajzi hely, egy számítógépes program és egy tájoló segítségével az óhajtott napóra vázrajzát is megkapjuk - így már otthon is elkészíthetünk saját napóránkat.

Akik a napórák miatt találkoznak

Míg a laikus többség sokszor közönnyel elsiet egy-egy művészi kivitelezésű napóra mellett, vannak, akik szakértelemmel kutatják a legősibb időmérőket is. A Magyar Csillagászati Egyesület Napóra Szakcsoportja több mint 10 éve működik. Tagjai a napórákat tervezik, szerkesztik készítik, kivitelezik, kutatják, fényképezik. Összegyűjtik a hazai összes napóra leírását, mindegyik példány számot is kap. Rendszeresen szerveznek napóra találkozókat Nagykanizsán, Kecskeméten, Pécsett, Egerben, ahol szakelőadók előadásaiból szerezhetnek új ismereteket az érdeklődők a csillagászat és a napóra témaköreiből.

Időegyenlet

Az órák egységesen a kiegyenlített középidő, zónaidő szerint járnak, míg a napóra a valóságos helyi időt mutatja. Ezért ha a zónaidőt szeretnénk megtudni a napóra segítségével, akkor a leolvasott időértékhez, időszakonként változó számú percet kell hozzáadnunk vagy abból levonnunk. Ez az időegyenlet, amelyet a csillagászati évkönyvek nagy pontossággal az év minden egyes napjára megadnak tökéletesen megfelel az idő kiszámításához. A napórán mért időhöz hozzáadjuk az előjelet figyelembe véve az időegyenlet szerinti percet, akkor megkapjuk a helyi középidőt. A középidőt még át kell számítani zónaidőre, amely azonos a zóna közepén lévő délkör helyi középidejével. Magyarországon a Közép-európai időt használjuk, amely zóna közepe Greenwichtől keletre 15° szögtávolságban van. Az ország egész területe ettől a zónaközéptől keletre fekszik a 16. és a 23. keleti délkörök között. Ezeken a helyeken a valódi helyi idő megelőzi a zónaidőt. Minden 1° délkörkülönbség 4 perc időkülönbségnek felel meg. Budapest 4°-kal van keletebbre a zónaközépnél.

Olvasóink írták

  • 1. d.imi 2012. november 20. 23:34
    „Ez a napóra egész pontosan 1984 tavaszán került oda .A szakaszparancsnokommal és két katona társammal készítettük.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bemutatkozott a KatonaSuli

Önvédelmet és katonai alapismereteket tanítanak a diákoknak a Zsoldosban. Tovább olvasom