Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

A NAV is vizsgálja a zöldséges céget

Szentes - A NAV mostanában kétszer vizsgálta azt a zöldségkereskedő céget, amely a napokban be nem jelentett dolgozókkal és bizonytalan eredetű áruval bukott le Szentesen. 3 milliós büntetésre számíthatnak. Sok mindenkinek tartoznak, néha a nevük és a székhelyük is változik.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei, adóellenőrei, valamint a Csongrád megyei Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatóság munkatársai közérdekű bejelentés alapján váratlan ellenőrzést tartottak egy dél-alföldi gazdálkodónál. A felmerült gyanút hosszas egyeztetés, adatgyűjtés és a hatóságok közötti információcsere előzte meg, amelyből kiderült, hogy az egyébként budapesti székhelyű mezőgazdasági, élelmiszer-ipari tevékenységgel foglalkozó vállalkozás az ellenőrzött telephelyre vonatkozóan engedéllyel nem rendelkezett – áll a NAV sajtóközleményében.

A pénzügyőrök megérkezésekor az illegális telephelyen lévő raktárban 19 személy zöldségek tisztítását és csomagolását végezte Szentesen. A pénzügyőrök a helyszínen megállapították, hogy két embert regisztráltak a társadalombiztosításnál, hármat nem, 14 főt pedig az ellenőrzés megkezdését követően jelentettek be. Az adóhatóság revizorai a helyszínen talált termékek tekintetében árueredet-vizsgálatot kezdeményeztek. A gazdálkodó a csomagolásra szánt, valamint a már becsomagolt zöldségek származását csak részben tudta igazolni. A társaság szerződött beszállítója az egyik legnagyobb hipermarket-áruháznak, ezért a leltárba vett nagy mennyiségű termény miatt a vizsgálat még folyamatban van. A helyszínen kiderült továbbá, hogy a gazdálkodó nem tett eleget a telephely-bejelentési kötelezettségének sem, ezért a Csongrád Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatóság munkatársai is külön eljárást kezdeményeztek. Mivel elmaradt a társadalombiztosítási bejelentés, a vámhatóság az ellenőrzött 17 fő foglalkoztatott tekintetében eljárást indított. Amennyiben az ellenőrzött a hatósági eljárás során sem tudja az általa foglalkoztatottak jogszerű munkavégzését igazolni, abban az esetben akár 3 millió forintot meghaladó pénzbírságra számíthat.

A cégről még novemberben adta hírül egy országos hírportál, hogy a NAV munkatársai elvitték és meghallgatták a Szentesen és a szomszédos településen tevékenykedő vállalkozás vezetőit és családtagjait. Akkor a NAV bűnügyi szóvivője, Sárközi Alexandra azt közölte a hvg.hu-val, hogy adócsalás gyanúja miatt, ismeretlen tettessel szemben folytatnak nyomozást, amelyben a cég is érintett. A társaságtól decemberben egy baksi és egy csongrádi termelő személyesen kérte volna a Szentesre beszállított zöldség árát – több millió forintot. A cég – úgy tudjuk, a vállalkozás három néven fut, ezek közül az egyik egy tész – jogi képviselője akkor a követelést nem vitatta, de azzal védekezett: fizetnének, csak nem tudnak, mert négy felszámolási eljárás van folyamatban ellenük, és ez lehetetlenné teszi a termelők kártalanítását.

Az egyik ilyen, felszámolást kérő érintett a Békés megyei Szabadkígyós önkormányzata. A polgármester, Balogh József elmondta: a zöldséget tőlük nyáron még más cégnéven vették át, azóta a székhely is átkerült Szentesről a fővárosba. Nekik közel 1,5 millióval tartoznak. Információink szerint földrajzi értelemben és gazdasági méret tekintetében is széles a kör, amelynek a vállalkozás tartozik: kistermelőtől a palántanevelő társaságig sokan futnak a pénzük után.

Olvasóink írták

 • 16. osszeomlas 2013. április 08. 10:54
  „Vicces volt a helyi lapban TONOMÁR Zoltán magyarázkodása :D”
 • 15. osszeomlas 2013. április 07. 16:58
  „Vagy közzéteszik vagy közzéteszem!... még ma”
 • 14. kun66 2013. április 05. 10:08
  „Talán a sok "hoppon" marad cég nem csak magával foglalkozna és ha nem felejtené el honnan indult és ha nem az lenne a szándéka hogy minél több kis ember csődbe vigyen és ha lenne benne egy kis de csak egy kis emberség akkor nem lenne gond! Csak az a baj hogy a mérhetetlen hatalom vágy és a kapzsiság ami ezeket a cégeket hajtja a több és még több,de ha meghal a cég vezető a kapzsi és gazdag aki mindenkit lenéz mert neki van pénze, földje de még is 1 nm marad neki amibe temetik és a pénze nuku mert oda már az sem kell! TANULSÁG!?”
 • 13. Szentesért 2013. április 03. 19:48
  „Sajnos van Magyarországon nagyon sok cég, magánszemély, vállalkozó akik jogosan fennálló tartozásaikat nem akarják egyáltalán kifizetni. Pedig nyilvánvalóan megvették azt az árut, anyagot, vagy igénybe vették az adott szolgáltatást. Ennek ellenére sokszor még az adósnak áll feljebb, és ellenségeskedik azzal akinek tartozik. Hepciáskodnak, vagdalóznak közben meg élnek, mint Marci hevesen. Szétírják rokonokra, cégekre vagyonukat, a hoppon maradtak meg csak futhatnak a pénzük után. Csodálatos, hogy hova jutottunk.”
 • 12. Hugika010 2013. április 03. 17:42
  „na persze, majd leírják a nevét... minek? a nagy többség úgyis tudja kiről van szó...”
 • 11. kun66 2013. április 03. 06:26
  „Kedves Szentesért!

  Ne aggódj,nem a te bajuszhuszárodról van szó.Az sikeres és boldog sőt a lelkiismerete is tiszta,mert ő "tisztességesen és becsületesen végzi a munkáját" !? :))”
 • 10. boros56 2013. április 02. 21:35
  „Azt mondta a jogi képviselő, hogy fizetnének, de nem tudnak, mert felszámolás van ellenük. Érted? Valószínű elfelejtettek fizetni eddig nem a pénzzel van baj. Csak akkor miért is indult eljárás ellenük?”
 • 9. makospite 2013. április 02. 16:56
  „Mi a cég, vagy a vállalkozó neve. Kiérdemelte, hogy olvashassa, aki akarja.”
 • 8. osszeomlas 2013. április 01. 12:07
  „Nem tudom lehetne-e nevesíteni, lehet még mindig szállítanak egyesek hozzájuk.”
 • 7. Szentesért 2013. március 31. 09:02
  „Jó lenne, ha nevesítenénk is a céget és tulajdonosaikat, nehogy félreértésre adjon hangot olyan cégekkel szemben akik tisztességesen és becsületesen végzik tevékenységüket.”
 • 6. Horthyszobor 2013. március 30. 20:39
  „Vannak ilyenek az építőiparban is. Tüzépesek, ablakosok, egyéb szakemberek... Csaknem mindenhol vannak csalók...”
 • 5. deszkás 2013. március 30. 17:02
  „Nem ehhez a céghez köthető az a vegyszermaradékos uborka ami fogta magát és eltűnt-a boltból.?”
 • 4. deszkás 2013. március 30. 15:29
  „Így kell ezt csinálni. Közben meg játssza az eszét 17 családot tartok el. Cserépedény milliomos.”
 • 3. Emberségetavilágnak 2013. március 30. 14:44
  „Majd bedől.
  Majd összedob egy új céget.
  Majd kezdődik minden elölről.
  Magyar Keljfeljancsi Keringő.”
 • 2. papika56 2013. március 30. 14:37
  „´. Pistabááááá!
  NEM !”
 • 1. Besenyő_Pistabácsi 2013. március 30. 14:19
  „Én is meglepődve találkoztam ma reggel egy régi adósommal aki 5 éve nem fizeti ki egy elvégzett munkámat vagy is az 1 millióból a rendőrségi feljelentés szakaszában adott összesen 100 ezret ezért azonnal le is zárták a nagy értékű csalással indított nyomozást. Utána körözték, a fényképe e D.M. ben is megjelent. Lényeg, hogy Hollandiából előkerítették voltak egyéb milliós csalásai is. Már szabadlábon van azt mondta, hogy fizetni fog de előtte be kell, hogy csapjon valakit és majd abból fog fizetni. Magamban elgondolkoztam, hogy érdemes itt becsületesnek lenni?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegvári húsvétoló

A Jaksa János Helytörténeti Gyűjteményben szombaton 15 órától állatsimogatóval, kézműves-foglalkozással várják az érdeklődőket. Tovább olvasom