Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

A Négy Mancs és a libatömők: félnek, hogy tönkremennek

Szentes - Az egyik termelő fémcsövön, a másik műanyagon keresztül tömi a kacsába a takarmányt. Kímélik az állatot – mondják, és elítélik a Négy Mancs állatvédő szervezetnek a feldolgozókkal szemben meghirdetett bojkottját.
Szemtől szembe álltunk a hírhedett tömőgéppel a csengelei határban, Vargáék kacsatelepén. Ahogy a két asszony, anya és menye – mindkettőjüket Varga Mihálynénak hívják – a „kínzóeszközt" bemutatta, meglepődtünk, mennyire egyszerű a szerkezet. Akkora, mint egy régi tárcsás mosógép: ebbe öntik bele a takarmányt, amelyet egy csövön keresztül az állat torkába nyomnak. A kacsákat egy- és kétszemélyes ketrecekben tartják, ezek sora között tolják csőrtől csőrig, toroktól torokig a szerkezetet, amely hosszabbító segítségével kapja az áramot. A telepen nagy a tisztaság, a levegő cseréjéről ventilátor gondoskodik.
Vargáék 7 év óta állományonként 1100 kacsát tömnek meg. A nevelésre szakosodott termelőtől kilenchetes korukban kerülnek hozzájuk a szárnyasok, majd két hét hízókúra után jön értük a felvásárló. Utána egy-két hetes szünet áll be a láncban, a következő állomány érkezéséig: ekkor takarítanak, fertőtlenítenek. Ez történt tegnap is, érkezésünk előtt pár órával, hajnalban éppen elvitték a vágásra érett szállítmányt Mezőkovácsházára.

A csengelei tanyán naponta egyszer- kétszer tömnek, 3 és fél-4 óra alatt érnek végig a teljes állományon. Fémcsövet nyomnak le a kacsa torkán. Ez a két asszony szerint kíméletesebb, jobban csúszik, mint a műanyag slag, aminek a vége kirepedezhet. Azt állították, nem erőszakolják le a csövet, a műveletet érzéssel végzik, és tapintással észlelik, mikor telik meg a kacsa begye.

ifjabb Varga Mihályné a „kínzómasinával
ifjabb Varga Mihályné a „kínzómasinával". Az állatokat éppen érkezésünk előtt vitték el
Fotó: Schmidt Andrea

Kucsora Sándorral csak telefonon tudtunk beszélni. A balástyai férfitól is a megelőző éjszaka vitték el az állományát a kiskunmajsai vágóhídra, ezért tegnap elutazott otthonról. Elmondta, 20 éve foglalkoznak a feleségével együtt baromfitartással, gépesítettek, sok pénzt beleöltek a vállalkozásba. Náluk a műanyag csöves módszer vált be. – Mi lesz velük, ha a Négy Mancs állatvédő szervezet kacsa- és libatömés elleni akciójának hatása nemcsak a Hungeritet, hanem az ő partnerüket is eléri? – kérdeztük. A férfi felsóhajtott: nem is mernek belegondolni, elmúltak 50 évesek a feleségével. Nem látják a szervezet célját: az állatokat csak nézni lehessen?

Vargáéknál a két férfi jövedelme ugyan nem az állattartásból származik, de hiányozna a két családnak a nők havi, a minimálbért közelítő bevétele. Kucsoráék ennél magasabb bevételről számoltak be ugyanannyi állat után; ők tönkremennének, ha leállna a magyarországi kacsa- és libatömés.

Állatorvosi vélemény

Mindkét családnál Kunstár Pál állatorvos ellenőrzi a telepet és a kacsákat. Tőle is megkérdeztük, mi a véleménye az állatok „kényszertöméséről". A szakember azt válaszolta, ezeket a szárnyasokat erre a célra, az emberiség élelmezésére tenyésztették ki, genetikailag, idegileg. Állományként, és nem egyedekként kezelik őket, és nem simogatásra, szeretgetésre tartják. Ezért elítéli a Négy Mancs „blokádját".

Olvasóink írták

63 hozzászólás
 • 63. Betty Smith 2008. szeptember 22. 18:24
  „Ha a libatömés állatkínzás, akkor minek nevezhető a kóservágás?
  Csak erős idegzetűek nézzék meg a következőt:
  Videó: zsidó mészárlás a vágóhídon
  2008-2-2 11:49:58
  Habár elvileg gyorsan, és fájdalommentesen kellene megölni az állatot, a zsidók ezzel nem (sem) törődnek. Sok más vágóhídon is ez mehet.
  A kóservágás megtekintéséhez kattintson a videóra! Csak erős idegzetűeknek!

  Forrás: Kuruc.info (videóknál)

  Vagy tekintsék meg a következőt:
  Hogyan ölnek a kóser mészárosok? (+ videó)
  Emberhez nem méltó szadista módon ölik le az eszméletüknél levő állatokat a zsidók.
  http://szentkoronaradio.com/kulfold/2008_08_28_hogyan-olnek-a-koser-meszarosok-video

  Üdv.: Betty”
 • 62. kreténkiller 2008. szeptember 17. 19:55
  „A kuruc kinyomozhatná a 4m címét, oszt rájuk baszni néhány Molotovot.”
 • 61. kroly 2008. szeptember 17. 15:25
  „Körbe szaglásztam a sógoroknál, nem nagy részletességgel, de valami bűzlik ebben a nagy liba-kacsa "állatvédelemben.
  Szóval jó lenne ha maga aláhúzná a négy mancsát ez az ál állatvédő társaság.”
 • 60. Nagy Károly 2008. szeptember 17. 14:36
  „Most már rövid leszek.
  Amit ez a négymancsos társaság művel ez már nevetséges és vannak akik erre reagálnak . Nem veszik figyelembe, hogy hány ember életét teszik tönkre a hülyeségükkel. Jó az állatvédelem rendben, de a haszonállat termelésébe ne szóljanak bele. A kézi töméstől humánosabb gépi. Sokkal kevesebb a fulladásos kényszervágás. Védjék a vadállatokat, a kutyákat, meg a macskákat.
  Miért nem szólnak a kanárik pintyek érdekében is, mert az egész életüket egy csöpp kalickában kell leélniük.Ez nem állat kínzás.Szóval fogják vissza magukat. A feltünési viszketegség látszik a ténykedésükön. Szégyen, hogy ezt is meg lehet tenni ma nálunk.”
 • 59. Nagy Károly 2008. szeptember 17. 14:16
  „Már két hozzászólást küldtem. Hová tüntek?
  Talán valakinek nem tetszik?”
 • 58. Nagy Károly 2008. szeptember 17. 12:44
  „Már az elöbb megírtam a hozzászólásomat, hova tünt?”
 • 57. pepe123 2008. szeptember 16. 16:20
  „Tisztelt "vagy nem?": négy mancs szervezet? miért nem veszik tudomásul hogy a Jóisten a szárnyasokat arra teremtette, hogy az ember elfogyassza, ezáltal fizikai állapotuk megfelelő legyen, bármilyen fizikai munka elvégzésére,mert próbálna meg egy mondjuk 20m hosszú árkot kiásatni azzal ki csak zöldségen káposztán stb. él 1m után meghalna.Félre értés ne essék, nekem nincs bajom azokkal kik úgy döntenek, hogy nem fogyasztanak húst szíve joga, de könyörgöm önök milyen jogon szolnak bele a húsevők dolgába? És milyen jogon tesznek tönkre több száz családot, milyen jogon teszik tönkre a megélhetésüket?Azt mondják állat védelem, libák kacsák lelki világa? ugyan már ezt mindenki tudja, önök is meg mindenki hogy ez egy DUMA, valakinek ott a nagy Ausztriába ez nagyon az érdekeit képviseli. Még egy mondat, mert már kezdem annyira felhergelni magam, hogy nem fogok tudni emberi hangot meg ütni, lehet mindjárt gágogni fogok,SZÉGYELLJÉK MAGUKAT HOGY ÖNÖKNEK TÖBBET ÉR A LIBA KACSA LELKE MINT TÖBB SZÁZ GYEREK AKI AZ ÖNÖK BUTASÁGÁNAK ÉS OSTOBASÁGÁNAK AZ ÁLDOZATA LESZNEK.”
 • 56. tamas 2008. szeptember 16. 13:00
  „A négy mancs egy csaló népség, mostmár mindenki tudja. A tv ügyvédjében kaöltve ott volt Zsófika a másik díszpinty négymancsossal. Folyamatos marhaságok szajkózása közepette többek között az is elhangzott, hogy nekünk magyaroknak szégyelni kéne magunkat azért, hogy libamájat állítunk elő, nem pedig büszkének lenni rá. Közelebbről is szemlélve ezt a két idiótát mostmár nyugtáztam magamban, hogy simán be lehetne őket utalni valamilyen elmegyógyintézetbe.
  Aztán bejátszották az igazságot a kis botrányvideójukkal kapcsolatban. A videón szereplő termelőknek szóról szóra meg volt mondva, hogy mit csináljanak (akassza fel a kacsát, vegye ki a máját stb.), meg saját maguk ellen beszéljenek. Ezért utána egy doboz bonbont kaptak a négy mancsosoktól. Mondjuk aki egy kicsit is ért az állatokhoz, az láthatta, hogy ez a kacsa már min. 1 napos dög volt, mikor felógatták, de mindegy. Ehhez aztán már nem tudtak mit hozzáfűzni, csak azt lehetett látni, hogy eléggé meghökkentek. Mindenesetre a termelők is jó marhák. Engem biztos nem tudnának egy doboz csokival megvenni”
 • 55. zotyo 2008. szeptember 16. 12:17
  „Tisztelt mancsok,
  Ha jóldolgoztok talán az oroszlánok is rászoknak aszénára.
  Szégyen amit csináltok,ez nem álatvédelem,hanem esztelenség.
  Azért mert ti vegák vagytok nemkéne mindenkit azzá avanzsálni,az intviziciohoz hasonlítanám amit csináltok,nemszámit,hogy milessz csak nekteklegyen igazatok.
  Megkérdezem tőletek ti nem használtok,autot,villanyt,számitógépet,
  börcipőt,stb.
  Tudjátok amióta az emberiség a piaci alapokra alapozza a jövöjét jelen esetben jó néhány dolgozoét,áldozatokat kell hozni.
  A libák voltak,de ati okoskodások miatt,megint a kisember húzza arövidebbet.
  tisztelettel Zotyo.”
 • 54. orodán Istvánné 2008. szeptember 15. 21:39
  „GRatulálok!Magyar Józsefnek és kollektivájának ,valamint a Szentesi Polgármesternek,és a Baromfi és Termék Tanács ügyintézöjének!Minden tiszteletett megérdemelnek, az ilyen vezetők ,akik az emberekért mindent megtesznek fáradságot ,időt és az idegeiket nem kimélve ,harcolnak a Magyar emberek megélhetéséért!KÖSZÖNÖM AZ ÉRINTETTEK NEVÉBEN!!!!!!!!!!!!”
 • 53. bgy 2008. szeptember 15. 21:20
  „Csekket NE küldjetek,hülye RIBANC
  adomány nincs többé....
  utolsó picsa
  állatmenhelyen szenvedő kutyákkal törőggyetek”
 • 52. Borbély György 2008. szeptember 15. 21:16
  „gergely zsófia!!!!!TEEEEEEEEE!!!!!!!!!

  Többet nem kaptok adományt!!!
  Szégyelljük,hogy Titeket támogattunk adónk 1%-val.
  Emberi sors megnyomorító férgek vagytok.
  Egoista mitugrászok...le vagytok pénzelve,ez tény.

  üdvözlettel:egy volt LIBATÖMŐ”
 • 51. lóri 2008. szeptember 15. 15:49
  „Nehogy már a libatömést hungarikumnak tüntessék fel!”
 • 50. sanyóca 2008. szeptember 15. 15:02
  „Azt gondolom hogy a 4 mancs szándéka eggyértelmű. Tönkre tenni nagyon sok ember életét és munkanélkülivé tenni nagyon sok embert.De én magyar vagyok és hiszek a magyarok jövőjében és hogy nem tudnak eltiporni bennünket és a hitünket se.Még gergely zsófia sem és a 4 mancs sem”
 • 49. ot1019 2008. szeptember 14. 19:51
  „Ahogy elnézem a közvéleményt mostmár az állatvédőket támadja mindenki szinte, szépen visszájára fordult az egész. Én libatömő vagyok, és már k-ra elegem van ebből a kabaréból, mert mondjuk meg őszintén ez kabaré. És már kezd unalmassá válni az egész. A tömőket pedig nagyon meg kellene becsülni, mert olyan munkát végeznek, amit nem sokan tudnának utánuk csinálni, az előállított termékről pedig nem is beszélve. Én mikor megláttam ezt a Gergely Zsófikát, komolyan mondom csak szánalmat tudtam érezni iránta, semmi mást.”
 • 48. Sára D. 2008. szeptember 13. 10:57
  „T. Gergely Zsófia!
  Sokan örülnek, hogy Magyar ember létére a Magyar családok életét keseríti meg.
  Bizonyára Ön és a külföldi érdekeket képviselő alapítvány most elégedett.
  Ha ön ennyire lelkes, akkor válasszon Magyarországon bejegyzett Magyar alapítványt ahol ezt a lelkesedését a Magyar érdekekért kamatoztatja. /Persze , ha anyagilag is megéri./”
 • 47. Dózer34 2008. szeptember 12. 08:15
  „Miért nem lehet ilyenkor bevetni a titkosszolgálatot?
  Ez NEMZETBIZTONSÁGI ÜGY!!!
  Ha csak egy négy mancsos idióta megtört gerinccel tátogna fél herével a saját szájában, a többi meggondolná, mit vinnyogjon.
  Mi a túrónak tartjuk őket????”
 • 46. apro 2008. szeptember 11. 19:35
  „Négy Mancs Alapítvány elgondolkozhatna azon mit tesz mielőtt cselekszik!hány ember és család megélhetését teszik most tőnre ,mert most fülük be jutott az ,hogy a liba tömés állatkínzás!!! legelőször járjon utána hogy a magyarok hogy is tömnek és ne vmi holmi francia és egyéb képeket tegyenek fel az oldalura.minden tönkre akarnak tenni a magyarországon!? mezőgazdaságot és az állattartást is!!!mivel jobb az hogy most bezáraták a Szentesi barnevált is!???az hogy több lett a munka nélküli!kíváncsi vgyok ha a négy mancs alapítvány lenne olyan helyzetben hogy veszélyeztetett lenne a munkája és a megélhetősége mit tenne.mert most sok liba tömö és nevelőnek jövőjét teszik tönkre!gratulálok nekik”
 • 45. potya 2008. szeptember 11. 13:26
  „!!!!!!!!!!!!!!!!!! www.magyarliba.atw.hu !!!!!!!!!!!!!!!!!

  Kampány a Hungeritért, a több száz éves magyar hagyományért, 15.000 ember megélhetéséért!!! (Nem csak a Hungeritről van szó)

  Igaztalan vádak és hamis videó az, amit a Mancs fel tud mutatni.

  Nézzétek meg a magyarliba.atw.hu videóját: Hogyan tömnek valójában Magyarországon?

  Szavazzatok!!!

  Én tuti, hogy terjesztem az oldalt, én is károsult vagyok... és nem értem libához soha...”
 • 44. Ki hazudik? 2008. szeptember 11. 11:01
  „A Négy Mancs azt állítja, hogy évekkel ezelőtt levelet írt a Hungeritnek. Magyar Józsi azt állítja, hogy soha nem kaptak levelet tőlük.
  Évekkel ezelőtt nem foglalkoztak az állatvédőkkel, hanyagul kezelték őket. A politikusok hasonlóan lazán kezelték a magyar libamájat, a libatömést, úgy általában az állattartást, az állattenyésztést EU csatlakozáskor. De Magyar úr sem lobbizott a libatömésért, a hízott libamájért.
  Nekem luxuscikk a libamáj, Magyar úrnak kevesebb haszon. Tudom sajnálni őket! Tanuljanak meg igazat mondani a politikusokkal együtt.”
63 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisebb cégek is vannak a Négy Mancs feketelistáján

Szentes - A Négy Mancs Alapítvány a legnagyobb feldolgozó cégre, a szentesi Hungeritre élezte ki kampányát – a Magyar Lúdszövetség elnöke, Papp Lajos szerint. Ő a vezetője a Komlósi Lúd Kft.-nek, amely a szentesi gyárba szállította a termelők hízott libáját és kacsáját. Tovább olvasom