Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

A Négy Mancs is számít az 1 százalékokra

Szentes - A „libamájas" Négy Mancs Alapítvány meghirdette: várja az 1 százalékos fölajánlásokat. Az állatvédő szervezetet 2007-ben 27 ezren támogatták Magyarországon, összesen 71 millió forinttal. A tavalyi adatokat még nem összesítették. Csongrád megyei állatvédők szerint azonban az már biztos: nekik, az ő megbecsültségüknek is ártott a Négy Mancs körüli purparlé.
„Tevékenységünk során sikerült egy igen jó, kölcsönös tiszteleten és megbecsülésen alapuló viszonyt kialakítani a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériummal, az Országos Állatvédelmi Főfelügyelővel és az országgyűlés több tagjával" – olvashatjuk a Négy Mancs Alapítvány 2007-es évről szóló közhasznúsági jelentésében. A 2008-as jelentésnek idén május 20-áig kell elkészülnie. Mint megtudtuk, még dolgoznak rajta, nem nyilvános, mi lesz benne – de az imént idézett mondat valószínűleg kimarad belőle.

Az elmúlt húsz évben példa nélküli közéleti, élelmiszer-ipari botrány fő szereplője, az állatvédő szervezet ugyanis tavaly nem csupán a szentesi Hungerittel és a baromfiiparral kötötte össze a bajuszt, de keményen bírálta a tömött liba feldolgozását védő minisztériumot is. Most a Baromfi Terméktanács az FVM támogatásával kártérítési pert indít a Négy Mancs ellen. Az ágazat többmilliárdos veszteségét akarják behajtani az alapítványon, amelynek azonban – legalábbis Magyarországon – nincs sok pénze.

A szentesiek Budapesten tüntettek a Négy Mancs ellen – az ő egy százalékukra már aligha számíthat az alapítvány. Fotók: Karnok Csaba
A szentesiek Budapesten tüntettek a Négy Mancs ellen – az ő egy százalékukra már aligha számíthat az alapítvány. Fotók: Karnok Csaba

A Négy Mancs eredetileg egy kis állatvédő szervezet, irodával, lelkes aktivistákkal, és mint a legtöbb ilyen, jórészt adományokból él. A már idézett közhasznúsági jelentésből az derül ki, hogy 2007-ben mintegy 27 ezer ember támogatta Magyarországon a szervezetet 71 millió forinttal. Összehasonlításképpen: Csongrád megyében 2007-ben a legtöbb pénzt szintén egy állatvédő szervezet, az Orpheus kapta: 26 millió forintot.

Igaz, a Négy Mancs nem csupán az 1 százalékokra számított, hanem direkt marketinges levelekkel is gyűjtött adományokat. Az alapítvány most ismét közzétette honlapján, hogy várja az 1 százalékokat. „Csak együtt, az ön segítségével biztosíthatjuk Magyarország szőrmeállatainak, kóbor kutyáinak, cirkuszi és gazdasági állatainak jólétét" – írja a hirdetmény.

Nem valószínű, hogy a szentesi Hungerit dolgozói úgy döntenének, hogy jövedelemadójuk 1 százalékával azt a szervezetet támogatják, amely a munkahelyüket veszélyezteti. Maga a Hungerit azonban – Magyar József vezérigazgatótól tudjuk – a Szentes-Frigo Kft.-n keresztül rendszeresen segít állatmenhelyeket, de nem pénzzel, hanem ennivalóval.

Tappancs: nincs közünk egymáshoz!

Egyértelműen rontotta a magyar állatvédő szervezetek renoméját a Négy Mancs körüli balhé – vélik az érintettek. A megyénkben működő Tappancs Alapítvány elnöke, Farkas Gabriella azt mondta, egyik rendezvényükön odajöttek páran a szervezet vezetőihez, felelősségre vonták őket, és azt mondták: nem hiszik, hogy a Tappancsnak nincs köze a Négy Mancshoz. – Pedig nincs. Szerintünk az agresszív állatvédelemnek nincs is helye a mai magyar viszonyok között, és mi sohasem fogunk direkt marketinges levelekkel adományt gyűjteni. Akik minket segítenek, tudják, hogy a pénzük teljes egészében hozzánk jut el – mondja Farkas Gabriella. – A libának tényleg nem lehet olyan jó, amikor tömik, viszont ha ezt az ágazatot ellehetetlenítik, negyvenezer ember veszítheti el a megélhetését. Szerintünk a fogyasztóra, az emberre kell bízni a választást, hogy vesz-e tömött libából készült árut, vagy sem – ha vesz, az az ő dolga.

Olvasóink írták

  • 1. westwood 2009. március 04. 11:01
    „remélem a négy mancsot senki nem fogja támogatni....
    ha neaggyisten adóznék is, hát bárhova előbb adnám az egy százalékot, nem ezeknek a szemeteknek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üvegpalotáról álmodnak Szentesen

Szentes - Hídfelújítás, kerékpárút- és üvegpalota-építés, szoborpark létesítése, sőt térfigyelő kamerarendszer kiépítése is szerepel Szentes városközpontjának milliárdos nagyságrendű rehabilitációs tervében. Tovább olvasom