Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

A Négy Mancs még egyeztet a bojkottról

Szentes - A Négy Mancs Alapítvány magyarországi programvezetője egyelőre nem válaszolt arra a kérdésre, hogy felfüggesztik-e a bojkottot a szentesi Hungerit ellen, és leveszik-e a céget a feketelistáról. Lapunknak azt állította az állatvédők programvezetője, hogy nem külföldi érdekcsoportok irányítják a kampányukat, hanem magánszemélyek.
Gergely Zsófia közlése szerint a Baromfi Terméktanács részt vett kedden a minisztériumi egyeztetésen, és az képviselte az ágazatot, így Magyar József vezérigazgatót is. Lapunknak azt állította az állatvédők programvezetője, hogy nem külföldi érdekcsoportok irányítják a kampányukat, hanem magánszemélyek.

A Négy Mancs Alapítvány libamájellenes akciója következtében kialakult helyzet rendezésére – mint arról beszámoltunk – Süth Miklós, az agrártárca államtitkára kedden megbeszélésre hívta a feleket. A Négy Mancs magyarországi programvezetőjétől azt kérdeztük, miért nem járultak hozzá, hogy bent legyen a tanácskozáson a szentesi Hungerit vezérigazgatója. – Miután meghívtak minket az egyeztetésre, kértünk egy listát a részt vevő szervezetekről és tagokról – fogalmazott Gergely Zsófia. – Ezen a listán szerepelt a Baromfi Terméktanács is, ezután úgy gondoltuk, elegendő a tanács részvétele, hogy képviselje az ágazat termelőit, így Magyar Józsefet is.

A kérdésre, hogy mit szólnak ahhoz a minisztériumi állásfoglaláshoz, hogy péntekig nyilatkozzanak arról, felfüggesztik-e a bojkottot a Hungerit ellen, és leveszik-e a feketelistáról, Gergely Zsófiának tegnap nem állt módjában válaszolni: az alapítványon belül is folynak az egyeztetések.

Magánszemélyek irányítják a kampányt

– Van-e valós alapja annak a híresztelésnek, miszerint a kampányukat külföldi érdekcsoportok irányítják? – kérdeztük. A programvezető szerint „természetesen nincsen". Gergely Zsófia úgy fogalmazott: a támogatóik magánszemélyek, akik adományaikkal segítik tevékenységüket, és bíznak annak sikerében.

Megírtuk: a Zöld Válasz is követelte az állatvédőktől, függesszék fel a Hungerit ellen folytatott kampányt, és az okozott kárt térítsék meg a cégnek. – A Négy Mancs Alapítvány magyarországi kampánya igazodik a szervezet nemzetközi kampányához. Az osztrák piac elutasította a magyar termékek megvásárlását, így a Hungerit Zrt. termékeit is. Magyar József hivatalos sajtóközleményben nyilatkozik a 200 dolgozó elbocsátásának okairól, melyek között szerepel a magyar forint erősödése és a terményárak növekedése is. Így okozati kapcsolat az alapítvány tevékenysége és az állítottan elszenvedett anyagi kár között nincsen. Kampányunk a hatályos jogszabályoknak megfelel, tehát valótlant nem állítottunk egyik cégről sem – vélekedett Gergely.

Kíváncsiak voltunk arra, milyen benyomásokat szerzett Gergely Zsófia a jelenleg még 1500 dolgozót foglalkoztató gyárban. – Július 17-én voltam a Hungerit Zrt. és a Négy Mancs Alapítvány találkozóján, ahol a feladatunk az egyeztetés volt, nem pedig a véleményalkotás a vágóhídi munkákat és a feldolgozási folyamatokat illetően, hiszen ezekkel már előtte is tisztában voltunk.

Mivel a Négy Mancs semmilyen állati élet kioltásával kapcsolatos tevékenységet nem támogat, ezért úgy gondolja, hogy nincs értelme a gyárban szerzett benyomásait részletezni. Arra a kérdésre pedig nem válaszolt, megtartják-e az augusztus 18-ára tervezett találkozót a Hungerit vezérigazgatójával.

Olvasóink írták

77 hozzászólás
 • 77. jaszviki 2008. szeptember 03. 15:06
  „A t...köm van tele az alapítványokka.
  Ha még egyszer tőlem valaki támogatást kér alapítvány nevében, hát elküldöm a ...."mancsékhoz". Remélem ők tágogatnak, segítenek, együttéreznek stb... mert egy munkájától megfosztott szülő gyereke talán érdemel annyit, hogy enni tudjon.
  Vagy gágogjon a libákkal?
  TE LIBAVÉDŐ ZSÓFIKA!!! Feltűnési viszketegségbe szenvedsz?
  A libákat tömik 50-60 éve / tudom, láttam akkor is/.
  Annyira jelentéktelen "emberke" vagy, hogy csak így tudsz magadnak egy kis figyelmet kicsikarni?”
 • 76. spedman 2008. augusztus 25. 21:50
  „Már csak arra lennék kíváncsi hogy ki biztatja ezeket a semmire kellő
  álszenteskedő majmokat.Kinek ill. kiknek az érdekeit képviselik mert nem az állatok a cél ez tisztán látszik.A kisembert nehéz becsapni ,ő átlát a szitán .A politikusok beveszik amit ezek mondanak, mert nem értenek hozzá.Ők csak a saját zsebüket figyelik,a miniszter urak is.”
 • 75. Jusztícia 2008. augusztus 24. 20:28
  „Egyáltalán valaki találkozott már a Négy Mancs Alapítvány magyarországi programvezetőjével? Megint tönkre akarnak tenni egy ágazatot, nem volt még elég a madár influenza??? Milyen csönd van azóta is róla. Valakinek ez volt az érdeke, hogy Magyarországról ne exportáljanak libát, most pedig hízott baromfit és májat. De feltalálták már a tömőtápot, nem kell - az állatvédők szerint - állatkínzó módon tömni a libát, kacsát. Nem leányálom ám naponta 3 óránként tömni a libát, ezt csak az tudja, aki csinálta. Ha jól utánna számol a termelő - tömő - nincs megfizetve a munkája, és akkor még a takarmányköltségről, áramról, alomról, szállításról nem is beszéltünk.”
 • 74. RobinGood 2008. augusztus 20. 23:01
  „Nem a Négy Mancs vagy a Hungerit dönti el, hogy milyen termékeket exportálhatunk az Únióba, hanem a nyugati fogyasztók. Márpedig tetszik-nem tetszik, az ő gyomruk érzékenyebben reagál az állatkínzásra, mint pl. a balkáni népeké, vagy ázsiaiaké. Már most borítékolható a ketreces tojótyúktartás becsődölése, amelyik termelőnek van elég sütnivalója, még idejében átáll szabadtartásra. A többi meg majd sírhat-ríhat...”
 • 73. hallohallo 2008. augusztus 19. 14:11
  „Egy olvasó, akkor is ott vannak, nézz utána, van szépen szerkesztett honlapjuk.”
 • 72. Egy olvasó 2008. augusztus 19. 09:02
  „Aha,akkor miért haszonállatok,és egy normális helyen szakszerűen kábítjanak a "humánus" vágás érdekében! Amúgy ez a 4 mancs akkor hol van ha kutyát kínoznak,nyuvasztanak ki satöbbi? Akkor már nem állatvédők,vagy abban nincs mani?”
 • 71. Tájákozatlan 2008. augusztus 19. 01:04
  „Az EU, az EB ettől még elítéli a libatömést! 15 év elteltével is irányelv lesz?
  Ha valaki kutyát, vagy macskát kínoz azt is elítélik!”
 • 70. furcsaság 2008. augusztus 19. 00:12
  „Hol lehet ilyen lehetetlen dolgot megtenni? Magyarországon! Sok "okosság" van itt leírva, de néhány hét múlva rengeteg ember számára valósággá válik az üreszseb-projekt! Leszakadóban van a régió már régóta! Aki kard által él, kard által hal. Ezt szokták mondani. Ilyen maffiamódszerekkel hirtelen tönkretett sok ember közül lehet, hogy valaki(k) ugyanolyan módszerekhez nyúl(nak), mert senkitől sem várhatnak segítséget, senki nem védi meg őket! Aki ilyen okosságokat ír a HASZONÁLLATOKRÓL, az majd ad enni, ad munkát is?????? Vagy csak itt veri a nyálát?”
 • 69. naneeee 2008. augusztus 18. 22:21
  „Tájékoztatásul:
  Irányelv: a Tanács v Bizottság által kiadott sajátos jogszabály,általában minden tagország számára előír bizonyos kötelezettségeket,de a teljesítés módját a tagország BELSŐ JOGSZABÁLYALKOTÁSÁRA BÍZZA.
  Rendelet:(EK) az EU "legerősebb" kötelező jogszabályfajtálya. Minden tagországra általánosan érvényes,anélkül,hogy a nemzeti jogba külön át kellene emelni.

  (Megjegyzem, van olyan EK, ami leírja, hogy bizonyos feltételek mellett az adott kérdésben engedékenyebb jogszabályt alkossonak a tagállamok.)”
 • 68. Tájékozatlan 2008. augusztus 18. 21:59
  „Nem az állatvédőkre kell mutogatni!
  Az Európai Unió, az Európai Bizottság elítéli a libák tömését! (88/306 EC direktíva, a gazdasági célból tartott állatok védelméről)
  Az Európai Bizottság javaslatainak megfelelően 15 éven belül (gondolom a direktíva elfogadásának évétől számítva) meg kell szüntetni az erőszakos tömést és a jelenleg működő gazdaságokat szigorúan ellenőrizni kell. A kereskedelemben érintett országoknak be kell fektetniük alternatív módszerek tudományos kutatásába.
  Az állatok kínzásáért pedig eddig is büntettek!”
 • 67. naneeee 2008. augusztus 18. 21:56
  „sündisznót, kengurút....”
 • 66. májas 2008. augusztus 18. 21:56
  „Jó!!!!!

  Bocs,bocs,bocs,bocs!!!!

  Akkor egy pici töpörtyüt!
  De csak a csuszára!!!

  Ne hagyjatok magamra!!!”
 • 65. májas 2008. augusztus 18. 21:39
  „Hát....
  Nem izélt le senki a beszólásom után...

  Akkó ögyünk nyulat...”
 • 64. májas 2008. augusztus 18. 18:35
  „Azért a vízilabdások közt nem sok vegetáriánust sejtek...
  Hitler viszont bigott vegetáriánus volt...
  Churchill-ő szerintem nem, de a sportot utálta...
  Tényleg Sting meg Bono vegák?Ők olyan környezetvédőakciózók...
  Fekete Lászlótól meg merné-e kérdezni valaki,hogy vega-e???
  Bodrogi vadászik,Hofi vadászott...
  Fitness Norbi aszongya a krumpli ellenség,egyönk pörköltet,mire Béres Alexandra a csirkének a mellecskéjét ajánlja...
  Mátyás király úgy sejtem nem volt vega,viszont Gyurcsány sem uborkával traktálta Putyint...
  Tényleg!Vegetáriánus-e Benedek pápa???
  A dalai láma elképzelhető,hogy az...
  Lemmy a Motorheadből biztos nem az, mert önéletrajzi könyvében kikelt a zöldségek ellen,mondván,hogy azoktól az ember folyton f...gik,meg f...sik,és nézzük meg fogainkat, azok nem redőzőttek,hanem gumósak-no de ez az ő elmélete.
  Az olimpiai öttusázó lovak biztosan vegák...
  Kellene egy kis cellulózbontó bakteriális állományt honosítani az ember belébe-no meg egy kicsit megnyújtani a bélrendszer hosszát-akkor talán menne a dolog-egy kis aminosavpótlással...
  No meg a vérképzéshez is kellene egy kis plussz vas...

  No a fenntiek nem akartak zavart kelteni,pusztán egy rövid elmélkedés minden rendszert nélkülöző keresztmetszetéből vett
  szökellő gondolatfoszlánytüneményegyüttesének képezték mintegy a gericét...(hát velem ezt teszi a sok müty-müty..)
  Megyek is bedobok egy kis marhapörit...”
 • 63. állat 2008. augusztus 18. 18:03
  „Alább el is felejtettem, hogy tényleg, van egy rakás vegetáriánus olimpikon is, bizony! Aranyérmes is akad köztük szép számmal. Szóval még ebben sem lehet általános kijelentéseket tenni.”
 • 62. naneeee 2008. augusztus 18. 15:54
  „Ögyünk, májas°:De én csak UV-t vagyok hajlandó, mert a nevében benne van a viola, és az növény; az az egészséges :¸)”
 • 61. májas 2008. augusztus 18. 15:09
  „Ögyünk fényt!!!”
 • 60. naneeee 2008. augusztus 18. 13:45
  „állat!
  Ez az igazi okos meglátás. Éppen ezért nincs teljesen fekete, és teljesen fehér dolog a világban; ezért van, hogy az emberek általában identitásukhoz mérten állnak egyes dolgok mellett, vagy ellen. Annak a nagy mérlegnek a serpenyőjét nem láthatjuk, hogy hogyan áll. A sportesemények szerintem igenis sok fiatalt vonzanak tömegesen a kocsmákba, mert a nyájösztön, -hogy együtt szurkoljanak, (és sajnos ez a másik táborszi dalmazását is jelenti)működik. De lehet velem vitatkozni, mert biztos,/ remélem/van ellenpélda.
  Szerintem inkább egy nyílt fórum kellene arról, hogy ki mit tesz a környezetért, és eldönthető dolog lenne, hogy ezt még meg bírja-e valósítani valaki vagy az már nagyon szélsőség az ő életében. Lehet, hogy lennének olyan dolgok, amire azt mondom, hogy hát ez nem is nagy dolog, csak eddig nem jutott eszembe. Sőt én meg tudnék olyan dolgokat, ami kifejezeten jó csapatépítő, és nem árt senkinek.”
 • 59. állat 2008. augusztus 18. 12:22
  „naneee:
  Ez egy érdekes kérdés. Gyakran hozzák elő híres médaszereplőkkel, politikusokkal stb. kapcsolatban, hogy a környezetvédelemről, egészséges életmódról, takarékosságról prédikálnak, ők maguk milyen sokat fogyasztanak. Én azt gondolom erről, hogy amíg Al Gore bejárja a világot, és meggyőz több millió embert, hogy környezetkímélőbben utazgasson, addig hihetetlen hasznot hajt az ökoszisztémának, amely mellett a személyes többletszennyezése észre sem vehető.
  Amíg egy élsportoló rengeteg húst fogyasztva, önmaga egészségét tönkretéve, akár titokban doppingszerekkel élve ér el nemzetközi sikereket, és ennek hatására tízezer fiatal választja inkább az esti edzést az esti kocsma helyett, addig igazi áldás az ő munkája.”
 • 58. naneeee 2008. augusztus 18. 10:46
  „Most olvasom, hogy ezek a sportolók mennyit esznek, hogy ezeket a teljesítményeket produkálják. Szerintem ha mozdulatlanul töltenénk életünket, sokkal környezetbarátabban élnénk napokig el tudnánk vegetálni. Le az olimpiával, micsoda energiapazarlás, és környezetszennyezés.”
77 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szentesi képviselők szabadságon

Szentes - Arról kérdeztük a szentesi képviselőket, hol töltötték a szabadságukat. Az általunk… Tovább olvasom