Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

A nézők indították a filmeket

Szentes - Szeptemberben betekintést nyerhetnek a nézők a mozigépész birodalmába a szentesi Őze Lajos Filmszínházban, működés közben látahtják a szalagos vetítőgépeket, mielőtt azok átadják helyüket a Blu-Ray-lemezeknek és - talán - a digitális technikának.
A hétvégén sokan voltak kíváncsiak a gépteremben található mintegy 30 éves masinákra. Aradi Olga mozigépész magyarázta el a gépek működését. Bemutatta a látogatóknak a tekercseket még a dobozban, a nézőknek abban az élményben is részük lehetett, hogy közvetlen közelről megnézhették a filmkockákat. Aztán a mozgóképpé alakult kockákat valamivel nagyobb méretben a kis kémlelőnyíláson keresztül is, amikor beindultak a csehszlovák gyártmányú masinák. Két gép kell a vetítéshez, ezeken cserélődnek a tekercsek, melyeket nagyon pontosan kell indítani: a sarokban a kis karcolásjeleket kell figyelnie a gépésznek. A nézőknek lehetőségük volt beállítani a kép élességét is.

Szeptemberben betekintést nyerhetnek a nézők a mozigépész birodalmába a szentesi Őze Lajos Filmszínházban.
Szeptemberben betekintést nyerhetnek a nézők a mozigépész birodalmába a szentesi Őze Lajos Filmszínházban.

Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

Persze, közben záporoztak a kérdések, érdeklődtek a forgalomról is. Ez az, ami aggodalomra adhat okot a mozi jövőjét illetően, ugyanakkor előrevetíti a digitális vetítés szükségességét is. Átlagban 4-5 néző ül be naponta a szentesi moziba, de levetítik a filmeket két személynek is. Most a következő rosszak közül választhatnak a szentesi mozi munkatársai: régi, feliratos vagy svéd (esetleg más európai) filmet hoznak a nézőknek. Abban azért megegyeznek a nézők és a mozigépész is, hogy a legutóbbi skandináv thriller egyáltalán nem volt rossz. Csak hát, európai filmre kevesen váltanak jegyet, az agyonreklámozott a nyerő.

A jelen a Blu-Ray-lemez, melyet már Szentesen is használnak, hiszen ez a lehetősége marad azoknak a moziknak, amelyekben nincs digitális vetítőgép. A Blu-Ray-lejátszóval és projektorral vetített filmeknél észrevehető a különbség a hagyományos filmmel összehasonlítva: a projektor a vászon szélességét nem vetíti be, ill. a szélesvásznú filmeknél a kép függőlegesen sem tölti be a vásznat. Azon kívül a Blu-Ray-en elérhető filmek köre erősen korlátozott. Digitalizálással pénzt, filmeket, nézőket és időt lehetne nyerni. A digitális technika segítségével premierhéten vetíthetők lennének a sikerfilmek is, illetve koncertek vagy nagyobb sportesemények élő közvetítésére is lenne lehetőség. Szentesi viszonylatban a nézők nem a „sarkokban is tűéles" képet, hanem a filmeket hiányolják. A 3D bevezetése már egy plusz lehetőség – van olyan digitális vetítőgép, ami később térhatásúvá fejleszthető.
Ám a digitális filmvetítés Szentesen most még csak álom. Mint megtudtuk, felmérést is szeretnének készíteni a lakosság körében, hogy mekkora igény lenne a korszerű vetítési technika bevezetésére, s kellemes hozadékára, a premierfilmekre.

Még két olyan film kerül a nézők elé az Őze Lajos Filmszínházban ebben a hónapban, mely hagyományos tekercsen érkezik – Kezelés, Croodék - azután a régi technika átadja a helyét a lemezeknek. A szalagos vetítőgépeket még két hétvégén, péntektől vasárnapig 16 és 17 óra között van lehetőség megtekinteni működés közben a gépteremben. A gépek továbbra is maradnak a moziban, kiállítási tárgy lehet belőlük.

Olvasóink írták

 • 3. daffy 2013. szeptember 20. 21:31
  „Hej Laki bá le sem tagadhatod :)”
 • 2. sorpocak 2013. szeptember 14. 15:41
  „Az a baj, hogy nincs választék!Nyolc filmből 5-6 feliratos! Nem az olvasással van bajom, hanem semmit nem látok a filmből!
  A másik, hogy netről letöltöm amit szeretnék és nem kell 800-900Ft-t fizetni, amikor az ágyból is nézhetem(és még pizzát is rendelhetek ennyiért).
  Kiskoromban(13-15 )évesen szerettem moziba járni.Akkor, filmek voltak.Most?Elhiszem, az infláció,a nézők igénye már más.De, ezt egy korszerű technológia sem fogja megváltoztatni.Amikor itthon online bármit megnézhetek, korszerűbben és nem a "tömegtöl" összepaszírozva? Eljárt sajnos a mozik felett az idő.Valamivel kisebb helyen szerintem korszerűbb technikával-mint írták-,meglehetne még menteni a "mozinkat".De ez nem valószínű,mint az sem, hogy költenek rá sok-sok milliót és nem jön vissza még 20 év múlva sem.:(”
 • 1. Hahotaklub 2013. szeptember 13. 12:35
  „Dán, svéd filmek nagy része kenterbe veri a sok amcsi szirupot, vagy épp a gagyi, agyonreklámozott akciófilmjeiket. Mads Mikkelsen forever! :-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fiatal rablók ellen emelt vádat az ügyészség

Három előzetes letartóztatásban lévő fiatalember ellen emelt vádat a Szegedi Járási Ügyészség… Tovább olvasom