Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

A növénynemesítők munkája örökzöld

Szentes - Nem felejtette el az utókor a növénynemesítő Szalva Péter és felesége munkáját. A szentesi növényfajtákat határainkon túl is népszerűsítő házaspár hagyatékából emlékszoba nyílik.
A helybeli növénynemesítő hagyományokat elindító Szalva Péter (1920-2002) Szentesen kertészcsaládba született. A katolikus legényegyletben hamar kiderült, hogy érzéke van a színjátszáshoz, a helyi társulat egyik meghatározó alakja lett komikus alkatával, muzikalitásával. Budapesten a Rózsavölgyi Színitanoda növendéke lett, majd Szentkuthy Péter művésznéven több színházban is szerepelt, később Veszprémbe szerződött. A második világháború után édesanyja kérésére hazatért, a színészkedéssel felhagyott.

A Szalva házaspár.
A Szalva házaspár.
A 40-es évek végén ismét Budapesten folytatta tanulmányait, de már az ELTÉ-n, ahol általános biológiából szerzett diplomát. 1950-ben felesége, Juhász Erzsébet (1926 – 2006) is követte a fővárosba. A biológusok a szentesi tájkörzetben 1955-ben kezdték a kutatómunkát, Szalva Péter 40 évig vezette a Kertészeti Kutató Állomást. A szentesi paprika, a korai karalábé és a korai kelkáposzta adta eleinte a fő nemesítési irányvonalat. A Szentesen és környékén fellelhető bolgárkertészetekben termesztett tájfajtákat használták kiindulási alapanyagként. Első alkalommal 1957-ben Csongrádon mutakoztak be mezőgazdasági kiállításon, majd '61-ben Erfurtba már 280 ládányi terméket szállítottak, ahol 36 aranyérmet nyertek. Termékeikkel 1979-ig, nyugdíjba vonulásukig számos hazai és nemzetközi szakmai kiállításon közel 400 érmet szereztek.
A házaspár ezt követően főként díszzöldségek nemesítésével foglalkozott. Szalva Péternek 1995-ben Szentes város önkormányzata díszpolgári címet adományozott.

Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

A szentesi termőtájon a mai értelemben vett zöldségtermesztés a bolgárok megjelenésétől számítható: 1875-ben indult el az a fejlődés, amely Szentest és környékét országos jelentőségű zöldségtermesztő tájjá alakította át. A szentesi Kutató Állomás nagymértékben járult hozzá a szentesi zöldségfajták országos hírének megtartásához.

Az elődök nyomán folytatja a munkát a kutató bázison 1995-ben létesült SZENTESI-MAG Kft. Saját nemesítésű zöldség és őszi káposztarepce fajtáikon kívül – amit folyamatosan új nemesítésű fajtákkal bővítenek – forgalmazzák még egyéb zöldségfajták, dísznövények, fűszer- és gyógynövények vetőmagvait, fűmagkeverékeket, virághagymákat.

Szalva Péter és felesége hagyatékából a Koszta József Múzeum ligeti épületében, a Csallány Gábor Kiállítóhelyen emlékszobát alakítottak ki. Az állandó kiállítás hosszú évek előkészítő munkáját követően nyílik meg. - Amikor évekkel ezelőtt a múzeumba szállítottuk a hagyatékot, igyekeztünk pontosan dokumentálni a Tóth József utcai lakóházuk helyiségeit. Így a most megnyíló emlékszoba Szalva Péter sokoldalú tevékenységének (színész, asztaliteniszező, növénynemesítő, fotós is volt) taglalása mellett próbálja felidézni azt a tárgyi környezetet, amelyet nyugdíjas éveik alatt a házaspár saját lakóhelyén kialakított: a nagyméretű fényképek, a különböző zöldségféleségeket ábrázoló faragások, hímzések, magkompozíciók a szobák falát díszítették úgy, ahogyan azt a múzeumi tárlat is igyekszik megjeleníteni, tudtuk meg a kiállítást rendező Mód László néprajzkutató-muzeológustól. Külön érdekessége a kiállításnak azoknak a termékeknek (pl: paprikalekvár, paprikalikőr, paprikapálinka stb.) a bemutatása, amelyekkel hosszú évtizedeken keresztül folytattak kísérleteket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egészséges ivóvíz lesz Szegváron

Szegvár - A szegvári önkormányzat az ivóvízminőség-javító programra 146 millió forint vissza nem… Tovább olvasom