Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

A polgári oldal nem szavazta meg a szentesi zárszámadást

Elismeréssel illette a pénzügyi bizottság fideszes elnöke, Kozák János a szentesi önkormányzat elmúlt évi gazdálkodásáról szóló beszámoló némely fejezetét, ennek ellenére a polgári oldal nem szavazta meg a zárszámadást.
Egyperces néma felállással adóztak a szentesi önkormányzati testület tegnapi ülésének kezdetén a közelmúltban elhunyt Zoltai Gábor fideszes képviselő emlékének. Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő beszámolt arról, hogy azonnali kérdést intézett Horváth Ágnes egészségügyi miniszterhez a sajtóban megjelent hír kapcsán, miszerint Szentes helyett Szegeden lesz a dél-alföldi légi mentőbázis. Feltételezése szerint a szaktárcánál erről még nem született meg a döntés. Kozák János, a pénzügyi bizottság fideszes elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az oktatási, a sport és a szociális bizottság nem tudott megegyezni a három grémium rendelkezésére álló tízmillió forint felosztásáról. Ezért nem hajtották végre a város költségvetési rendeletét. A testület elfogadta az indítványt, miszerint május 15-éig egyezzenek meg, melyik bizottságnak mekkora összeg jusson a keretből, ellenkező esetben a költségvetési hiány csökkentésére fordítsák a pénzt.

Hosszan vitáztak az önkormányzat elmúlt évi gazdálkodásáról szóló beszámolóról. A büdzsé tervezésekor mintegy ötszázalékos forráshiánnyal számoltak, amit sikerült egy százalékra, százmillió forintra csökkenteni. A polgármester szerint erre büszke lehet a város. Elismerte ugyanakkor, hogy ez volt az első év, amikor nem tudták nullszaldósra kihozni a költségvetést. De még így is naponta kötéltáncot kellett járniuk, arra ügyelve, hogy ne szakadjon el a madzag.

Folytatódtak tavaly a beruházások, dinamikusan fejlődött a város, ugyanakkor elindult a leszakadáshoz vezető úton, és elkezdődött a lakosság elszegényedése is – fejtegette Kozák János. A jelentős forráshiány is az eladósodás kezdetére utal. A pénzügyi bizottság elnöke bejelentette, hogy a polgári frakció nem fogadja el a költségvetési beszámolót. A szocialista párti Móra József azt emelte ki: a hétmilliárdos büdzsének még az egy százalékát sem teszi ki a hiány, s a szakemberek szerint háromszázalékos a hibahatár ennél a mutatónál. A polgármester a végszavazás előtt – 14 igen, 7 ellenszavazat – azt nem értette, hogy ha Kozák János dicsérettel illette a város fejlődését, a vagyon gyarapodását, akkor miért nem fogadják el a zárszámadást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Várkonyi Katalin az új szentesi igazgató

Várkonyi Katalin lett a szentesi kórház új főigazgatója. Az MSZP–SZDSZ frakció reggel… Tovább olvasom