Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

A rendőrség is kereste Paranics cipészt

Szentes - Paranics István cipész 1980-ban nyitott önálló üzletet, és azóta javítja a szentesiek cipellőit. Két fia nem folytatta apja mesterségét.
A pásztói születésű Paranics Istvánt a szécsényi mezőgazdasági technikumba szánták szülei, de amikor meglátta egy előkészítő kiránduláson a lóháton közlekedő diákokat a tanföldek felé tartani, elbujdokolt Galyatetőre, mert félt a lovaktól. Mire a rendőrség a nyomára bukkant volna, magától hazaballagott. Akkor persze még nem volt cipész, de a pályaválasztás innen eredeztethető: útja innen a martfűi cipőipari technikumba vezetett.

A rendőrség is kereste Paranics cipészt - GALÉRIA

- Jobb volt régen! Fiatal koromban szilveszterkor még a kerítésre is felugrottam, most meg már csak nagy nehezen éppen felmásznék rá, de nem mernék leugrani- így summázza az újév beköszöntét a 67. éves Paranics István cipész, akinek két fia nem folytatta apja mesterségét. Pedig szép hivatás ez: valóságos alkotómunka! Régebben egy-egy remekművével annyira elégedett volt, hogy sajnálta eladni.

Kézzel készítve hetente 10 pár férfi lábbeli állítható elő, de sokszor márkás cipőknél tartósabb az eredmény. A cipőgyárban régen egy- egy dolgozó naponta készített el 10 párat. A régi cipők esetében egy lábbeli 10-20 évig is szolgált, mert a bőrcserzés 4-6 hónapig tartott. Ma 4 óráig tart. Több cég PET-palack granulátumból készíti a cipőtalpbélést és a cipőtalpat, ami csak a gyenge minőséghez elég.

Sokan rosszul tárolják otthon a lábbeliket: a papírgalacsinnal való kitömés árt a cipőnek, ugyanis nem tudja a lábfej részt túlfeszíteni, csak nyirkosodik tőle a cipő. Inkább sámfát használjunk, bár alig lehet ma már hozzájutni, és igen drága. A legjobb megoldás több évszaknak megfelelő cipőt is tartani, és váltogatni őket, így tovább viselhetőek. A cipőkanál is hasznos dolog, de a mai fiatalok alig ismerik. Egyszer egy kisfiú azzal próbálta fel a megjavított lábbelijét, de nem vette ki a sarka mögül, úgy kezdett el járkálni. Aztán közölte az anyukájával, hogy jó a cipő, de a kanál nélkül kényelmesebb lenne.

A rendőrség is kereste Paranics cipészt - GALÉRIA

A mai tűsarok gyakran egy hétig sem tart ki, van, hogy az egész sarok rész már elkopott, akkor hozzák a hölgyek javításra. A cipzárt nem kell feltétlenül kicserélni, sokszor a kalapács a legjobb gyógymód, csak tudni kell, hová üssön az ember - magyarázza a cipész, aki iskolái után a martfűi cipőgyárban árkalkulátorként, majd elemzőként dolgozott, majd Szentesre került, megnősült. A szentesi cipész ktsz-hez került, 5200 forint volt a fizetése. A közgazdasági egyetemen egy évet elvégzett, de aztán otthagyta. 1980-ban végül önálló üzletet nyitott, és azóta javítja a szentesiek cipellőit.
Soha nem vágyott el a szakmájától, pedig korábban még újságírással is próbálkozott. Iskolatársai korán felismerték fogalmazói készségét, a martfűi kollégium lakóinak szerelmes leveleit ő fogalmazta. Akkor sem riadt meg, amikor az iskolában felolvasta üres füzetéből a meg sem írt házi dolgozatát, és kiderült a turpisság. Sokáig saját versikéivel is hirdette magát az egyik reklámújságban. Ma erre már nincs szükség - vallja. De a munkát amíg csak lehet, folytatja.

Olvasóink írták

  • 2. ossian33 2013. január 04. 19:10
    „Normálisabb címet nem tudtak volna adni?
    Erről a kedves mesteremberről először azt hittem, valami bűnöző, azért kereste a rendőrség.
    Isten éltesse, jó egészségben, és még sokáig lelje örömét a munkájában!”
  • 1. pirosmedence 2013. január 03. 12:35
    „Nagyon aranyos!!!!!! - kedves Mester, további jó munkát és jó egészséget és persze BUÉK!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közcélúak: bizonytalan helyzetben

Munka bőven akadna a városban, s az önkormányzati intézményekben, de még várni kell a pályázatok elbírálására. Tovább olvasom