Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

A szentesi barthások elsápadtak a matektól

Szentes - A szentesi Bartha kertészeti szakközépiskolában előbb elsápadtak a diákok a tegnapi matematikaérettségi feladatai láttán, majd nekigyürkőztek, és megoldották a példákat.
Fekete Zoltánné matematikatanár szerint évről évre nehezebb a feladatsor. Ma történelemvizsgákkal folytatódik az írásbeli érettségi.

A kertészeti szakközépiskola diákjai már reggel fél nyolckor benn ültek a padban, csokoládéval, üdítővel felszerelkezve várták a megmérettetést. Izgatottan beszélgettek. Nyolckor megkapták a feladatokat, többen elsápadtak, majd nekigyürkőztek. Az iskola igazgatója, Lászlóné Varga Zsuzsa azt mondta, a diákok alig hiszik el, hogy tanáraik legalább annyira aggódnak az eredmény miatt, mint ők. A dolgozatírás ideje alatt a folyosón az angoltanárnővel beszélgettünk. Horváthné Erdős Cecília úgy vélekedett, a matematikára szükség lesz az életben, persze nem a középfokú érettségi szintjén. Egy lakásfelújítás megtervezéséhez, a családi költségvetés kialakításához kell némi ismeret, és az sem árt, ha valaki ki tudja számolni a saját fizetését.

Némi tanácstalanság a dolgozatírás előtti pillanatokban. Fotó: Blahó Gabriella
Némi tanácstalanság a dolgozatírás előtti pillanatokban.
Fotó: Blahó Gabriella

Tizenegy óra körül fejezték be a dolgozatírást a diákok, ekkor hagyták el a tantermeket, láthatóan fáradtan. Arra a kérdésre, hogy szereti-e a matematikát, Balogh Eszter határozott nemmel felelt, majd elmondta, hogy a szöveges feladatok nagyon nehezek voltak, de a logaritmussal könnyen boldogult. Osztálytársnője, Doszlop-Nagy Beáta is nehéznek ítélte a feladatsort. Nem így Bencsik Attila, akit diáktársai egybehangzóan neveztek matekzseninek. A fiatalember könnyen vette az akadályokat, és szerényen úgy nyilatkozott, az egyik példa megoldásában nem egészen biztos.

A diákok délutánra pihenést terveztek maguknak. Elmondták, főként lelkiekben készülnek a szerdai történelemvizsgára.

Egyre nehezebb

A matek szakos Fekete Zoltánné tanárnő szerint évről évre nehezebb a feladatsor, nem véletlen, hogy a gyerekek alaposan elfáradnak a végére. Indokolt lenne egy szünetet engedélyezni dolgozatírás közben. A Barthában az elmúlt négy évben mindössze egy diák szóbelizett, idén 40-en írtak matematikát. A gimnáziumban 116 diák vizsgázott középszinten ebből a tárgyból, 7 pedig emelt szinten. A Boros közgazdasági iskolában 57, a Pollákban 69, a Zsoldosban pedig 121 diák írásbelizett.

Olvasóink írták

  • 1. Kis Piroska 2008. május 09. 13:00
    „Nemcsak a szentesi Barthások, hanem a hódmezővásárhelyi Corvinos diákok is.!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baglyok a balkonládában

Szentes - Emeletes ház erkélyére költöztek be a fülesbaglyok Szentesen. A néhány hetes ragadozók… Tovább olvasom