Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

A szentesi cégnek sem érdeke a visszasajtolás

Szentes - Ha a parlamentben nem születik kedvező döntés, és visszasajtoló kutakat kell építeni Szentesen, ki ad arra garanciát, hogy azok majd működnek is? A távfűtés is drágulhat a kötelezettség miatt.
– A héten a törvénynek mindössze egyetlen mondatával kapcsolatos változást várjuk. Azt, hogy kimondják: a kizárólag energiahasznosítás céljából kitermelt termálvíz visszatáplálására a vízügyi hatósági feladatokat ellátó szerv ad engedélyt, kérelemre. Azaz a cégünknek nem kötelező feladat, hanem lehetőség volna a visszasajtolás – adott hangot bizakodásának a Szentes Városi Szolgáltató Kft. ügyvezetője, Döbrőssy Iván. A cégvezetőt nemrég a Magyar Geotermális Egyesület termelési és energetikai bizottságának elnökévé választották. Számos más testülettel szemben ez a szervezet nem írta alá a nagy visszhangot kapott, a visszatáplálási kötelezettség mellett kardoskodó nyílt levelet. Szerintük ugyanis – bár a visszasajtolásnak megvan a létjogosultsága – túlzónak és megalapozatlan riogatásnak tartják a petíciót. A szentesi cégnél nagy jelentősége van az erre a hétre várható parlamenti döntésnek, hiszen 1400 távfűtött lakás kapja a meleget a föld mélyéből nyert termálvízzel. Eddig az árat is az alternatív energia felhasználása miatt tarthatták az országos átlag felén-kétharmadán. A becslések szerint évente 2200 gigajoule földgázt, valamint negyvenszer ennyi termálenergiát használnak fel. Döbrőssy Iván azt mondja: szép dolog a visszasajtolás, csak éppen Szentesen nem nagyon menne.

Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!
– A szomszédos Hódmezővásárhelyen a felhasznált víznek talán a 40 százalékát lehet visszajuttatni, a Kurca-parton sem jobb a helyzet. Ha mégsem születik meg a kedvező döntés, és visszasajtoló kutakat kell építeni Szentesen, ki ad arra garanciát, hogy ezek majd működnek is? Ki fogja lenyelni a befektetett 2-300 milliót? – vetette fel az ügyvezető. A megoldás a kaszkádrendszer – azaz, hogy a termálvíz annyi felhasználón menjen át, amennyin csak lehet – minél szélesebb körű kiaknázása. Ebben szerinte még vannak további lehetőségek Szentesen. A strand használt meleg vize a hamarosan megépülő fedett uszodát fűthetné, ami pedig onnan kifolyik, hasznosulhatna a közeli fóliatelepen, magyarázta. Az országos egyesületben végzett munkájáról Döbrőssy Iván elmondta: igyekszik majd Szentes érdekeit szem előtt tartani.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. boros56 2013. április 25. 21:54
  „22.Pilóta01
  Te ez nem földrajz, hanem fizika. A régi kutak vízhozama egy idő után megnövekedett, mert kialakult a földalatti "csatornarendszer", amely a körforgást biztosítja. Persze, hogy vannak lencsék, amelyek kiapadnak.
  De tudod mit? Te vagy a legnagyobb környezetszennyező, mert megiszod azt a féltve őrzött ivóvizet és szennyvízként visszajuttatod a természetbe.Nem gondolsz te a jövő nemzedékére. És a te elméleted szerin el is fog fogyni. Szívod az oxigént és utána visszaleheled a legádázabb ellenségünket a levegőbe. Globális felmelegedés. Bele sem merek gondolni, hogy még milyen károkat okozol.”
 • 23. Netuddki 2013. április 24. 21:19
  „Nem érdeke, nem érdeke..... amikor fel kell venni a prémiumokat akkor érdeke?”
 • 22. Pilóta01 2013. április 24. 19:19
  „18. boros56 2013.04.23. 18:59

  57 óta folyik a Kurcába minden probléma nélkül.
  17 csutak nem fogy el. Benne van a nagy vízkörforgásban. ( Torricelli, tudod? közlekedő edények, ötödik osztály)

  Látom azért földrajzból meg nem voltál valami jó. A felhozott víz nem kerül vissza a taljaba, azért kell sajtolni. A mély felszín alatti vizek hozzáfolyása akár több 100 km-re is lehet, ez függ vízzáró rétegektől. Okos tojoás, nézz utána mi a juvenilis víz pl.

  A legnagyobb hülyeség hogy a sok ásványi anyag nem okoz semmit. A termáltó egynek éppen jó, de az sem fenn tartható. A benne felhalmozott só anyagok talajvízzel a környező földekre eljutnak.

  5. nagyokos 2013.04.23. 08:02

  Kalkutta!
  Ott köt ki, ahol háztartásokban a tisztálkodáshoz, mosáshoz, mosogatáshoz, stb. felhasznált ivóvíz, és a számtalan termálfüdőben felhasznált termálvíz is kiköt: a csatornahálózatban. Innen kerül szennyvízkezelés után a természetbe, folyókba, ülepítő tavakba, ahol semmi kárt nem okoz, mert ásványi sókon kívül, melyeket az ivóvíz is tartalmaz, semmi más nincs benne.

  HOgy te mekkora egy ***** vagy. Ember, semmi más nincs benne csak ásványi sók??? Egyrészt sokkal sokakl több ásványi anyagot tartalmaz ezért környezet idegen anyag. Olyan anyag kerül a felszínre amire egyszerűen nincs szükség. Mellék terméke a vízkitermelésnek csak épp irtózatosan drága lenne pl kivonni a felesleges sókat. Elmondom neked nagy eszű, hogy mi lesz. Belekerül a folyókban, csatornákba és ott lerakódik. A túlzott mennyiségben HOSSZÚTÁVON kikerül a földekre (pl belvízzel), lerakódík, másodlagos szikesedést okoz, ami elsivatagodsához vezet. Az tuti hogy nem a te életedben lesz jele. Olyan ez mint az kőolaj. Benzint csinálsz belőle aminek a mellékterméke a széndioxid és bekerül a légkörbe. Itt csak "szerencsére" hely szinten megmarad mert a vízkörforgásában nem vesz részt annyak ásványi anyag tartalma. (csak a víz párolog el, a szilárd tartalma nem). Másrészt a kitermelt víz nem jut vissza annak eredeti helyére, ez nem megújuló energia forrás, visszasajtolás nélkül. Geológiai időskálán sokkal tovább tart hogy a legalsó vítározó rétegekbe víz kerüljön. És megint olyan mint a kőolaj: ha kitermelted mind, akkor utána mit fogsz csinálni?

  Az egézs mögött lobbi áll. (Mondom ezt úgy hogy mi is termálvízzel fűtünk és tetszik hogy nem drága de..) Elfelejtik a magyar emberek hogy észnélkül olcsón kiterlemi valamit egy dolog de ha nem fenn tartható akkor unokáink szívják meg. Csak a zárt körös teremlés működhet, vagyis csak a hőjét használni és érintetlenül visszasajtolni a földbe.
  Írták hogy persze, itt pozitív kutak vannak. Elmondanám, hogy minden mélyfúrású kút előbb-utóbb pozitívból átmegy negatív kútba. Mindig. Akkor is csak akkor maradhat pozitív, ha visszasajtolják.

  Amíg a gazdasági érdek előrébb van addig csak magunk alatt (én is sajnos mert választásunk nem nagyon van) vágjuk a fát. A többi szöveg hogy "nem kötelező" csak baromság. Jegyezzétek meg, minden más érv mögött valójában gazdasági érdek áll. A kitermelt ásványi sókkal nem történik az égatta egy világon semmi.

  +1: Maga a rendsezr üzemeltés, a csövezés is rendkívül gyorsan romlik a sok ásványi anyag miatt. Egyszerűen szét fog rohadni az egész, csak épp a rendszer üzenben tartást már nem a felhasználókkal fizettetik, hiszen órási költségek ről van szó. Ha minden elemét a végfelhasználóval fizettetnék meg a termálvíz fűtésrevaló felhasználásnak, már nem is lenne annyira vonzó (ez persze igaz az összes alternatív energia forrásra).”
 • 21. bit 2013. április 24. 08:43
  „,,A visszasajtolás az Európai Unió Víz Keretirányelve szerint nem kötelező, hanem indokolt esetben megengedett megoldás"

  ,,Előfordult már, hogy a felhasznált termálvizek felszíni elhelyezése kedvező hatást gyakorol a környezetre. Az izlandi Nesjavellir geotermikus mező működése előtt környezeti hatástanulmányt készítettek a területre, melyben megállapították, hogy a Thingvallatn-tó közelében a termálvizek felszíni elhelyezése javíthatná a tóban élő halak életfeltételeit. Szintén az izlandi Svartsengi geotermikus mező üzemeltetése során a termálvizek felszíni elhelyezésének köszönhetően egy tekintélyes méretű tó keletkezett, mely népszerű gyógyászati és rekreációs hely lett. Izland azonban a geológiai jellemzőin túl földrajzilag is speciálisnak mondható terület, így az itteni termálvizek felszíni elhelyezésének következményei nem hozható fel ellenpéldának az egész világra nézve, kivételnek azonban szép példa."

  ,,Magyarországon az olajiparban régóta sajtolnak vissza vizet a pannon porózus homokkövekbe, azonban igen magas, olykor 100 bar-t meghaladó nyomáson. Éppen ezért ez a technológia ilyen formában roppant gazdaságtalan és hosszú távon nem fenntartható! Hazánkban az első, gazdaságosan fenntartható termálvíz-visszasajtoló kút 1998-ban kezdte meg működését a hódmezővásárhelyi geotermikus rendszerben. Azóta több mint 2 millió m3 vizet sajtoltak vissza, mindössze 2-5 bar nyomáson."

  http://www.sciencecaffe.com/hu/p-2012-06-01-0625/term%C3%A1lv%C3%ADz-visszasajtol%C3%A1s-hazai-%C3%A9s-nemzetk%C3%B6zi-tapasztalata”
 • 20. geza 2013. április 24. 07:58
  „# 19 Mire érti "szerényebbet" ?
  "senki nem tudja, hogy hol, milyen a kőzet" A geológusokat miért tartják véleménye szerint?”
 • 19. studyfy 2013. április 23. 20:08
  „geza, legyél szerényebb! Vásárhelyen működik, Makón nem. De ezt előre senki nem tudja, hogy hol, milyen a kőzet, vissza tudják-e sajtolni vagy nem? A szentesi Termál-tavat a környezetvédők, mint természetvédelmi övezetet tartanak nyilván. A természet megtalálta helyét, a tó gazdag és élő állatvilággal rendelkezik, a növényzet is dús.”
 • 18. boros56 2013. április 23. 18:59
  „57 óta folyik a Kurcába minden probléma nélkül.
  17 csutak nem fogy el. Benne van a nagy vízkörforgásban. ( Torricelli, tudod? közlekedő edények, ötödik osztály)”
 • 17. _csutak_ 2013. április 23. 13:16
  „Ha a szivacsból csak elvesszük a vizet akkor az kiszárad!
  Emiatt kell visszasajtolni a vizet.
  A többi csak mese, de jól hangzik :)”
 • 16. Mozimasiniszta 2013. április 23. 11:41
  „14#-es ! csakhogy ! amíg a termálkutak (nagy többségében un: pozitívak-azaz önmagától feljön a víz)
  addig a visszasajtoláshoz "írtó sok" energia kell, és tisztítani is(sótalanítani) azért kell hogy ne tegye
  tönkre a nagynyomású szivattyúkat idő előtt !
  12#-es ! jó a példa : a termál tavon fentről nézve gyakran látok: szörfözőket , pecásokat, a nádasban élő vadmadárvilággal, egyszóval - él a tó, a hatvanas évek óta, csak megfelelően nagy helyre van szűkség...”
 • 15. nagyokos 2013. április 23. 10:35
  „10.kalkutta
  A fűtésre felhasznált vizet a visszasajtolás előtt szűrik és csírátlanítják. A felhozott víz sótartalmát - ami valóban nagyságrenddel nagyobb az ivóvíz sótartalmánál - nem csökkentik. A termálvízzel a befogadó réteg és a visszsajtoló szivattyúk védelme érdekében az esetlegesen felhozott finomszemcsés homok kiszűrésére céljából mikroszűrőkkel szűrik, valamint esetlegesen fertőzött víz visszajutásának elkerűlése céljából csírátlanítják. A sótartalom csökkentése felesleges, mivel a mélyben ugyanilyen sótartalmú vízzel keveredik.
  7. Kedves Zsuzsmo!
  Jók az információid. Valóban létezik olyan hely, ahol vissza tudják sajtolni a víz egy részét. Hogy a felhozott mennyiség hány százalékát, erre eltérő információk vannak. A vissza nem sajtolt vizet esetlegesen uszodában használhatják fel, amit tilos visszasajtolni.
  8. Apuka
  Én úgy tudom, hogy a gyálai holtágat a Pick-ből kibocsájtott szennyvíz tette tönkre. Ugyanakkor Szentes mellett látható egy hatalmas termál tároló, vízinövényzettel, madarakkal.”
 • 14. geza 2013. április 23. 10:33
  „Nézzék már meg hódmezővásárhelyi strandot. Működik a visszasajtolás!!!”
 • 13. geza 2013. április 23. 10:28
  „#6 A termál vizet hőcserélőkön keresztül használják. Azaz a kivett víz nem szennyeződik semmivel, csak a hője hasznosul.
  A vizet ugyanúgy sajtolják vissza ahogyan az "kijött" 2000 m mélyről, csak hidegebben.

  Régebben a Szetáv a termál vizet közvetlenül meleg vízként. (csak ugye büdös volt, meg befogta a kádakat....).
  Ha ő is hőcserélőn keresztül működteti akkor tiszta marad a termálvíz.
  A másik érdekes dolog, hogy ha a fűtést egy 90/70-es vízzel működtetik (90C előremenő 70 C visszatérő) akkor még a meleg víz előállítására is lehet egy 70/50-es vizet előállítani.

  Összefoglalva: a rendszer kvázi zártnak tekinthető -kút hőcserélő visszasajtoló- ergó a víz csak a hőjét adja le a földben újra felmelegszik majd, mennyisége állandó lesz.”
 • 12. bit 2013. április 23. 10:23
  „Jelenleg térségünkben nem megoldható biztonságosan a visszasajtolás. Ez a tárolókőzet minőségétől függ, ami kisebb területeken is rendkívül változatos lehet az alföldön. Több 100 millió forintot kidobni egy olyan beruházásra, amiről azt sem tudjuk ma, hogy működni fog-e, esetleg nem okoz nagyobb környezeti kárt, talán luxus ma. Viszont figyelni kell igenis az elfolyó vizekre, tárolására, esetleges hasznosítására. Szerintem erre egy nagyon jó példa a szentesi termál tavak, amikben rejlenek lehetőségek. Ez azonban nem zárhatja ki, egy esetleges későbbi, technikailag is alátámasztott visszasajtolást. Ez azonban csak akkor történhet meg, ha pontosan látjuk annak következményét. Addig is vigyázzunk és felelősséggel használjuk ezt a hatalmas kincset, ami megadatott nekünk.”
 • 11. Mozimasiniszta 2013. április 23. 09:59
  „8#-as ! ajánlom b. figyelmedbe az 5#-t ! a vissza küldendő víz megtisztítása - visszapréselése na meg a kút
  kifúrása, annyiba szalad, hogy már meg sem éri...akkor hagyjuk a francba az egészet ? ....szerinted ???”
 • 10. kalkutta 2013. április 23. 09:51
  „5. nagyokos 2013.04.23. 08:02
  Mit jelent a visszasajtolandó víz tisztítása? Ki kell vonni a sótartalmát? Ami tudtommal sokkal nagyobb mint az ivóvíz sótartalma.”
 • 9. Óperenciás 2013. április 23. 09:10
  „A közelmúltban foglalkozott a Kossuth rádió a termálvizekkel.
  Két országgyűlési képviselő volt a vendég. Egy ellenzéki és egy kormánypárti.
  Mindketten értelmetlennek tartják a Dél-alföldön a visszasajtolást.
  Szerintük nem lesz kötelező, eddig is hibás döntés volt ezzel hátráltatni ennek az energiaforrásnak a használatát.”
 • 8. apuka 2013. április 23. 09:05
  „Hát az egy óriási ferdítés, hogy a használt (hőtermelésre) termálvíz nem okoz környezeti károkat. Ahol nem lehet visszasajtolni, ott pedig nem kell felhasználni. Az energiai hordozók legtöbbjére igaz, hogy a környezetvédelmi járulékos költségek megdrágítják, ellehetetlenítik a felhasználást. Nálunk a termálvíz lobbi (a felhasználók és a szolgáltatók) évek óta megakadályozzák a törvény életbe léptetését. A lakókat csak az érdekli, hogy legalább 1 Forinttal olcsóbb legyen a fűtés, a város vezetői is verhetik a mellüket. Aztán néhány év múlva milliárdokat kell költeni az "ártatlan" termáltavak eltüntetésére. Azt pedig majd valaki úgyis kifizeti. Javaslok egy kirándulást a gyálai holtág fekete bögéjéhez, ott lehet látni, hogy milyen szenzációsan környezetbarát a termálvíz.”
 • 7. zsuzsmo 2013. április 23. 08:24
  „Kedves Nagyokos!
  Köszi az infot, de szerintem nem értettem félre, vagyis nem annyira. :) Pl. ismerek olyan helyet, ahol műlődik, és ha jól vettem fel az onnan hallott infót, az sem mindegy, hogy mennyit sajtolnak vissza. De gondolom ez attól is függ, hogy mekkora a termálvíz "mennyisége" odalenn... Tehát, ha van sikeresen, vagy viszonylag sikeresen működő visszasajtolás, akkor elméletben van hozzá technológia is.
  De mivel nem vagyok szakember, ezért nem is biztos, hogy jól adtam vissza azt, amit hallottam.”
 • 6. nagyokos 2013. április 23. 08:19
  „Géza!
  Én a Délmagyart olvasva úgy látom, hogy a propaganda az egyetemi kútfúrás mellett, ugyanakkor a hőszolgáltatónál tervezett, ivóvizet kiváltó, közvetlenül használati melegvizet szolgáltató termálkutak fúrása ellen indult be.
  Idézek tőled: "... minek csinálják hiszen a szegény" Vízmű "(francia cég) elveszíti egyik legnagyobb partnerét" (a Szegedi Hőszolgáltatót) ", és hát hogy már, szegény nyugati cég..."”
 • 5. nagyokos 2013. április 23. 08:02
  „Kalkutta!
  Ott köt ki, ahol háztartásokban a tisztálkodáshoz, mosáshoz, mosogatáshoz, stb. felhasznált ivóvíz, és a számtalan termálfüdőben felhasznált termálvíz is kiköt: a csatornahálózatban. Innen kerül szennyvízkezelés után a természetbe, folyókba, ülepítő tavakba, ahol semmi kárt nem okoz, mert ásványi sókon kívül, melyeket az ivóvíz is tartalmaz, semmi más nincs benne.
  Zsuzsmo!
  Félreértetted! Nem az a probléma, hogy pénzbe kerül a visszasajtolás (2000 m mély visszasajtoló kút fúrása, a visszasajtolandó víz tisztitása, ugyanis enélkül tilos a visszasajtolás), hanem az a baj, hogy jelenleg nincs arra garancia, miszerint a vissszasajtolás sikeres is lesz. Ki az a befektető, aki egy bizonytalan működésű berendezésre százmilliókat költ?”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csalók járnak Szentesen

Ivóvízminőség-ellenőrzésre, illetve csatornatisztításra hivatkozva próbálnak meg csalók bejutni a szentesi lakosokhoz. Tovább olvasom