Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

A szentesi drámatanárok nem ismerik el a figyelmeztetés jogosságát

A drámatanárok is megszólaltak a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban kirobbant botrány ügyében.
A szentesi Horváth Mihály Gimnázium két drámatanárának közleményét változtatás nélkül közöljük:

A szentesi HMG egyik drámais előadásának kapcsán a Délvilág c. lapban 2013. október 4-7 között több cikkben megjelentekre (majd az országos sajtóban átvett információkra) reagálva szeretnénk egy közleményt közzétenni – mi, az érintett drámatanárok.

A gimnáziumban megtartott III. Skabá Fesztiválon játszott „Önmagával vívja" c. előadásban szerepelt egy olyan jelenet, amely intézményvezetőnk véleménye szerint „a magyarságot súlyosan sértő, annak nemzeti jelképét, a magyar nemzeti lobogót megbecstelenítő" volt. E véleménye alapján az intézményvezető írásbeli figyelmeztetésben részesített bennünket.

A delmagyar.hu HMG-s fegyelmi dossziéja

Fegyelmit kaptak a drámais tanárok
Tiltakozás a szentesi drámai tagozatos tanárok fegyelmi ügye miatt
Tóth Tamás József: A színdarabot diákok írták

Nincs információnk arról, hogy a Délvilág c. lap honnan vette az ezzel kapcsolatos értesüléseit, de az ezzel foglalkozó első írások (elektronikus felület, október 4., majd a nyomtatott lap október 5-i száma) sok pontatlanságot tartalmazott, ami nagyon sajnálatos; annál is inkább, mivel ezt az írást több médium is átvette.

Intézményvezetőnk helyreigazítást kért a lapban, melynek szövegét előzetesen véleményeztette velünk. Többek között ezt reagáltuk: „Véleményünk szerint bőségesen elég lenne a helyreigazításban azt kikérni magunknak, hogy az érintettek megkérdezése nélkül állít valótlanságokat a szerző. Ilyen valótlanság a „fegyelmi" - ami helyesen írásbeli figyelmeztetés, illetve ilyen az, hogy az „A legnagyobb magyar" című előadásért kapták azt a drámais tanárok – helyesen az „Önmagával vívja" egy jelenetéért, valamint ilyen, hogy azt sugallja a cikk, mintha az összes tanárt érintené a dolog – helyesen csak ennek a darabnak a két rendezőjét."

Intézményvezetőnk mégis úgy döntött, hogy a részletes helyreigazítási szöveg közlését kéri, amely meg is jelent a lapban. E szöveg nagy részben tartalmazza azokat a mondatokat, amelyek az írásbeli figyelmeztetésünkben is szerepelnek, mint a figyelmeztetés adásának indoka.

Tagozatunk jó hírnevéért és az iskolánkért érzett felelősségünk, valamint szakmai becsületünk arra vezet bennünket, hogy kinyilvánítsuk: az ezen mondatokban foglaltakat, valamint magát az eljárást is több ponton és több okból erősen vitatjuk. (Tényleg trikolor drapéria borította az asztalt a darabban, de NEM magyar lobogó; és ez így volt az összes jelenetben, és azt jelezte, hogy ami az előadásban történik, Magyarországon történik. Az pedig egyáltalán nem igaz, hogy durva lett volna a jelenet, már csak azért sem, mert az előadók 18 éves diákok. A jelenetben minden szereplőn végig ruha volt; a játékmódhoz nem realisztikus, hanem a valóságtól eltartott formát választottunk - nem hangzott el prózai szöveg, mindvégig énekeltek a résztvevők.

Egyébként azért fordul elő néha szexuális utalás a darabokban, mert a gimnazisták életében a szexualitás egy fontos probléma. Ez nem összezavarja a szexuális fejlődésüket, hanem segíti a hasonló problémák feldolgozását.) A figyelmeztetés jogosságát nem ismerjük el; célunk elérni, hogy az visszavonásra kerüljön. Természetesen erről intézményvezetőnknek is tudomása van – de ha már úgy alakult, hogy az intézményvezetőnk által eredetileg belügynek nyilvánított ügy részletei mégis bekerültek a sajtóba, szerettük volna a mi álláspontunkat is tudatni a nyilvánossággal.

Csapiné Matos Ibolya és Pádár Zsolt, a drámatagozat tanárainak támogatásával

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. tisza2 2013. október 09. 22:03
  „Szerintem sokan vagyunk, akiknek sokat jelent, jelentenek a HMG, a tagozatok, benne természetesen a drámatagozat, és aggodalommal tölt el ez az adok-kapok. Másról szeretnék olvasni, a sok-sok eredményről, a sok-sok tehetséges diákról! Szerintem akadna téma bőven.”
 • 38. áldásbékesség 2013. október 09. 16:39
  „"Jó ilyen légkörben dolgozni?" Kérdezi köröstorok.
  Nem jó. De van remény, hogy lesz még jobb a mostaninál. Idézném az iskola honlapjáról az igazgató úr közleményét.
  "Igazgatói közlemény - Tiltakozás a DÉLVILÁG-ban megjelent hazugságkampány ellen
  frissítve: 2013/10/07 - 22:34
  A Délvilág 2013. október 5-i számában megjelent iskolánkat, az iskolavezetést lejáratni szándékozó hazug, provo-katív, heccelő írásra reflektálva vasárnap este elküldtem helyreigazítási kérelmemet a szerkesztőségbe és az ille-tékes újságírónak egyaránt. Azonban a hétfő reggel az interneten megjelent cikk alól az ígéret ellenére valahogyan kifelejtették a helyesbítést, amit így kénytelenek voltunk honlapunkon megjelentetni. Ebben megtalálhatók a tisz-tánlátáshoz szükséges tények.
  Később - kb. 5 óra múlva - megjelent a helyreigazítás, azonban akkor sem a cikk után közvetlenül, ahogyan elvár-ható lenne, hanem egy félreeső link formájában.
  A helyreigazítási kérelem itt olvasható.
  No, de tartsatok ki, tegyük félre a világ szánalmas tobzódását, ne hagyjuk, hogy legfontosabb dolgunkról, a munkáról és a tanulásról bármi elvonja a figyelmünket!
  Tóth Tamás
  igazgató"
  Ez a lényeg. Sok sikert!”
 • 37. köröstorok 2013. október 09. 14:13
  „Nekem az írásbeli figyelmeztetéshez van hozzászólásom. Pontosan húsz évet tanítottam a szocializmusban, de annyi fegyelmi nem ropogott körülöttem, mint a jelenlegi kormány színre lépésétől. Úgy gondolom, hogy ezt a kérdést ebben a nagyon zavaros világban meg kell vitatni. Analizálni, konzekvenciákat levonni. Mit old meg az írásbeli figyelmeztetés? Az ifjúság köreiben sem mindig célravezető, van olyan tanuló, akiről húsz beírás is lepattan. Másnak elég egy tekintet. Szóval az erő felvillantása történik a fegyelmikkel, valamint a félelemkeltés. Ugyanis ha már van egy ilyened, akkor a következő eset akár elbocsátás is lehet. Jó ilyen légkörben dolgozni?”
 • 36. áldásbékesség 2013. október 09. 10:56
  „Az igazgató szempontjából is kellene nézni az esetet, mert egy személyben felelős mindazért, ami az általa vezetett intézményben történik. Sajnos ez egy olyan történet, amiből nem tudott jól kijönni. Ha nem teszi szóvá az inkriminált jelenetet akkor azért, ha - amint ez megtörtént - akkor ezért kell vállalnia a felelősséget.
  Feltételezem, hogy először nem akarta kiteregetni konkrétan az ügyet, mert ez bizony nem vet jó fényt az iskolára, és persze a két érintett tanár érdeke is ezt kívánta, sőt mint a levelükben meg is írták ők is ezt szerették volna.
  Csakhogy azzal, hogy valaki kivitte az ügyet médiának, nem lehetett mást tenni, mint nyilvánosságra hozni a teljes valóságot. Hétfőn este már az ATV Fórum c. műsorában is téma volt, és (minő véletlen) Keserű tanár úr, mint felkért szakértő nyilatkozott. Összehordott hetet-havat, érezhető volt, hogy nem számított arra, hogy konkrétan kiderült a valóság, ami szerinte gyerekes dolog volt csak és nem több.”
 • 35. mediashreck 2013. október 09. 10:05
  „32.Bakosandras irja:
  "Ket tanar kiallt az igazaert,..."

  Szerintem kialltak valamiert, de nem az "igazuk"-ert...!
  Ebbe a hibaba en is (sajnos) sokszor beleesem.
  (neha törhetetlenül kiallok a sajat hülyesegem mellett...)
  De kesöbb mindig belatom gyarlosagomat.”
 • 34. Domonics 2013. október 09. 09:43
  „Zotya100! valóban egyoldalú: a köz izlését a deviancia felé tolni akaró tudatos vagy primitív, vagy tudatosan primitív hozzáállásból van elegem. És ebben nincs mérlegelési lehetőség. Van egy határ, amit meg kell tartani, és erről a határról nézve igen is fekete, vagy fehér valami.”
 • 33. mivan? 2013. október 09. 09:15
  „Szerintem meg az intézmény vezetője megnézhetett volna egy próbát, ha drága ideje engedi, és már akkor feltárhatta volna ezt a "nagy" problémát. Ugyan már!!! Hol élünk?”
 • 32. bakosandras 2013. október 09. 06:29
  „Két tanár kiállt az igazáért, tanítványaiért, és ha már úgy alakult, hogy az ügy nyilvánosságot kapott, a nyilvánosság előtt is. Leírták a tényeket és a meggyőződésüket, holott sejthetik, ezzel nem szereztek jó pontot maguknak.
  Tisztelem őket érte.”
 • 31. Ferrer 2013. október 08. 22:41
  „Kutyakomédia”
 • 30. tol 2013. október 08. 21:48
  „végre egy történetet a másik oldalról is bemutat a Délmagyar! Igazán gratulálok, ez már színvonalas újságírás! Más. 18 éves fiatalok már egyáltalán nem gyerekek! A szexualitást nekik tiltani, vagy korlátok közé szorítani mosolyognivalóan viktoriánus gondolkodásra vall. Okos megbeszélés helyett pedig "gagyog s ragyog" típusú kommünikéket gyártani szánalmas kisstílüség a direktórium részéröl... Szerintem.”
 • 29. osszeomlas 2013. október 08. 20:33
  „Tényleg ha ugyanezt egy izraeli zászlón csinálják meg valószínűleg már az ítélet is megszületett volna, vállalják, hogy mások ne magyarázkodjanak, pont így váltak gerinctelenné...
  A "levél" meg tanár létükre tényleg röhejes!”
 • 28. eternette 2013. október 08. 20:29
  „Azt hiszik a drámais tanárok, hogy csak ők képesek nevelni, gondolkodni tanítani a gyerekeket. Azt gondolják, náluk jobban senki nem csinálja. Szaladnak "árulkodni" a médiához, mert őket nem szabad ám figyelmeztetni...Létezik ebben az országban sok középiskolában sok osztály, ahol nagyon sok boldog, kiváló teljesítményt nyújtó diák végez. Megállják a helyüket a felsőoktatásban, az életben egyaránt. És büszkék egykori tanáraikra, iskolájukra, és sok "nagy" ember kerül ki közülük. Nem a botránykeltésből válnak ismertté, hanem a teljesítményük által. Valaha a Horváth Mihály Gimnáziumban is voltak ilyen osztályok (nyelvi tagozatok, kémia-fizika tagozatok). Csak remélni tudom, hogy most is vannak ott a többi osztályban is gondolkodni tudó, boldog fiatalok.”
 • 27. ötös 2013. október 08. 20:17
  „Nem az igazgató tehet arról, hogy nem nyilatkozhatott! A legújabb szabályok szerint engedélyt kell kérnie ahhoz. Erről nem ő tehet!”
 • 26. Zotya100 2013. október 08. 20:16
  „Domonics: végtelenül ostoba és egyoldalú hozzászólás!”
 • 25. ötös 2013. október 08. 20:14
  „Alföldit ne keverjük már ide! Csak úgy finoman közlöm a legutóbbi Vidnyánszki darabban a Nemzeti színházban egy guminőt kefélt az egyik színész! Az is ízléstelen volt!”
 • 24. ötös 2013. október 08. 20:11
  „Szerintem mindenki nyugodjon meg! A tanárok, az igazgató is. Nem kell nemzeti színű drapérián ilyen jellegű színházat csinálni. ízléstelen. A szexet ne a színpadon, hanem otthon gyakorolják. Magánügy.”
 • 23. ponty1205 2013. október 08. 20:06
  „Minderre magyarázatot adnak az ügy kirobbanásakor adott igazgatói válaszok, amelyek úgy szóltak, hogy...
  1... Tót járt a fesztiválon, igen
  2... Látott előadásokat is, igen
  3... Látta-e az Önmagában vívja című darabot?, nem látta, mondták neki, milyen csúnya dolgok vannak benne, ami alapján fegyelmiket osztogatott.
  4... Az újságíró ötször megkérdezte, igaz, hogy fegyelmiket osztogatott? Ezt pletykának minősítette.
  5... A cikk megjelenése után két nappal beismerte, fegyelmiket osztogatott, ergo, hazudott az etikatanár az újságnak, az újságírónak.
  6... Előbb belügynek minősítette az ügyet, aztán két nappal a cikk megjelenése után etikusan mindenkit bemószerolt az etikatanár, pedagógust és diákot egyaránt, "a diákok írták a darabot."
  7... Mára kiderült, hazudott a levélében, nem egyeztetett a tantestület tagjaival és nem támogatták az újságnak küldött levelét a drámatanárok. Megint hazudott az etikatanár.
  És még mindig ő az igazgató, az erkölcs bajnoka, az etikus pedagógus, aki empátiáról meg a konfliktusok kezeléséről ír. Nem veszi észre, hogy ő maga a konfliktus. Alkalmatlan a feladatára.”
 • 22. Roland1000 2013. október 08. 20:06
  „És mi baj ezzel a megfogalmazással, ami a cikkben áll? Szerintem semmi, abszolút rendben van. Nem értem, hogy mi baja egyeseknek a tanárok nyilatkozatával.”
 • 21. KamuNeni 2013. október 08. 19:30
  „Nem is kell elismerniuk. Az igzagatonak kellene bocsanatot kernie. De gondolom az EGO-ja nem engedi”
 • 20. Roland1000 2013. október 08. 19:23
  „Zember, bocs! Akkor félreértettelek.”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lili alszik, anya meg csak fusson!

Babakocsiban tolta hat hónapos kislányát – így teljesítette a Szentes–Csongrád (g)ÁT-futás rövidebb távját Dósai-Molnár Szilvia. Tovább olvasom