Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

A szentesi kórházigazgató cáfolja a psztichiátria bezárását

Szentes - Még egyeztetnek a szentesi kórház jövőjéről, de hogy hol tartanak a tárgyalások, arról nem szivárognak ki a hírek. Talán az információhiány miatt kapnak szárnyra híresztelések a városban, az egyik ilyet, a pszichiátria felszámolásáról szólót cáfolja a főigazgató.
Továbbra sem lehet biztosat tudni a szentesi kórház jövőjéről, az egészségügy átalakítása után elfoglalt helyéről, egyelőre a téma körül több a találgatás, mint a tény. Arról nemrég írtunk, hogy a Magyar Közlönyben egymásnak ellentmondó határozatok jelentek meg, az érintettek egyelőre maguk sem tudják, hogy melyik az érvényes, lesz-e valami a 2,5 milliárdos műtőtömbből. Annyi viszont biztos, hogy mától már minden kórház egy új, Állami Egészségügyi Ellátó Központ nevű szervezet felügyelete alá kerül, és a megyében egy szakemberekből álló egészségügyi egyeztető bizottság dolgozik azon, hogy összehangolja, melyik gyógyintézmények mi lesz a feladata.

Lapunk most úgy értesült: az intézmény nemrég végleges, mindent eldöntő értesítést kapott arról, hogy biztosan elmarad a tervezett 2,5 milliárdos beruházás. Ez nem igaz, ilyen értesítés nem érkezett, cáfolta a hírt Kalmár Mihály főigazgató.

Az új pszichiátriai részleg. Kalmár Mihály szerint azért üres, mert a projekt zárására várnak. Fotó: Králik Emese
Az új pszichiátriai részleg. Kalmár Mihály szerint azért üres, mert a projekt zárására várnak.
Fotó: Králik Emese

– Utoljára az augusztusban megjelent kormányhatározat kapcsán jelentették ki, hogy visszavonták a megítélt pénzt. A feladatok elosztásáról sem lehet biztosat mondani, hiszen még folynak az egyeztetések – közölte. Közben a szentesiek már tudni vélik, hogy bezárnak osztályokat, ezek egyike a pszichiátria lesz. A hír azért kaphatott szárnyra, mert a 86 millió forint pályázati pénzből megújult, kibővült, és szeptemberben átadott új részlegben nincsenek betegek. Ennek nem az az oka, magyarázta Kalmár Mihály, hogy „már úgysincs rá szükség", osztály megszüntetése nem merült fel. – A szegedi egyetem vezetésével, konzorciumi tagként, 13 résztvevővel közösen pályáztunk, csak akkor lehet a részleget használatba venni, amikor mindenki lezárja a maga projektjét – oszlatta el az aggodalmakat.

Azt, hogy a szentesi kórház ügye már lefutott verseny volna, Farkas Sándor országgyűlési képviselő is cáfolta. Már csak azért sem lehet végleges döntésről beszélni, mert az egyeztetések nem zárultak le, érvelt.

– Először rendezni kell a gyógyintézmények adósságait, ezt a kormány magára vállalja, most ez a legfontosabb. Ha ezen a téren rendet tettünk, akkor nézhetjük meg, merre tovább – hallottuk. Kérdeztük Szirbik Imre polgármestert is, azt mondta, nincsenek új információi.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dr. Kiss Csaba: Lejárató kampány folyt ellenem!

Gödöllőre költözik Eperjes háziorvosa, volt polgármestere - azt mondta, nem akarja látni, hogy megy tönkre a falu. Tovább olvasom