Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

A szentesi önkormányzat új otthont ajánlott az állatvédőnek

Szentes - A szentesi önkormányzat felajánlott Frei Henriknek egy másik tanyát, hogy költözzön el az épülő idősek otthona szomszédságából.
Az állatvédőnek nem tetszik az ingatlan, szerinte a kutyáknak nem igazán megfelelő. Megegyezés egyelőre nem született, az idő viszont sürget: hamarosan véget ér az építkezés.

A szentesi parkerdőben épülő idősek otthonának közvetlen közelében tart Frei Henrik száz kutyát. Az ismert állatvédő belátja, hogy a leendő lakókat vélhetően zavarnák az állattartással járó körülmények, ezért szándéknyilatkozata szerint elfogad a szentesi önkormányzattól egy másik hasonló ingatlant, ahol folytatni tudja jelenlegi tevékenységét. A városházán ugyancsak a megegyezésre törekednek. Csányiné Bakró Nagy Vera aljegyző elmondta, hogy a Bereklaposon találtak egy két szoba konyhás, fürdőszobás tanyát, több melléképülettel, amelyet felajánlottak Frei Henriknek. A tanya alkalmasnak látszik állattartásra.

Frei Henrik az épülő idősek otthona közvetlen közelében tart száz kutyát. Költöznie kell. Fotó: Tésik Attila
Frei Henrik az épülő idősek otthona közvetlen közelében tart száz kutyát. Költöznie kell.
Fotó: Tésik Attila

Frei szerint a saját életében előrelépést jelentene ez a tanya, hiszen van benne fürdőszoba. A kutyák szempontjából azonban több kedvezőtlen körülmény is adódik. Úgy tudja, hogy a közelben egy lőtér van, amit most csak látszólag nem használnak. Szintén a közelben van egy temető, a kutyák csaholása minden bizonnyal zavarná a gyászolókat. A bereklaposi út másik oldalán pedig ott a szennyvíztisztító telep, annak a szaga elérhet a házához. Mivel a felajánlott ingatlan területe kisebb, mint a mostani, a kutyákat szerinte csak zsúfoltabban lehetne elhelyezni. Az állatvédő egyelőre nem írta alá a megállapodást, amely rögzíti, hogy belemegy a cserébe.

Pénteken dönt a testület

Szirbik Imre szentesi polgármester már aláírta a megállapodást, Frei Henrik viszont még nem. Csányiné Bakró Nagy Vera aljegyző reméli, hogy megszületik az egyezség, hiszen a városházán mindent megtettek ennek érdekében. Az említett bereklaposi tanyát még nem vásárolta meg az önkormányzat, a kérdésben a március 28-i ülésen döntenek a képviselők.

Az aljegyző Frei észrevételeire reagálva lapunknak elmondta: a lőtér valaha valóban az MHSZ kezelésében állt, az önkormányzat azonban megvásárolta, s ma már senki sem használja eredeti funkciójában. A temető ravatalozójától mintegy ötszáz méterre helyezkedik el a tanya, a két terület között pedig magas sövényt vonnak. Csányiné többször járt a bereklaposi tanyán, tapasztalata szerint nincsen zavaró szag a szennyvíztelep miatt. Tervei szerint a tanyát körbekerítik. Szerinte egyáltalán nem mellékes, hogy az új helyen nemcsak villany, de víz is van. Négy melléképület áll a területen, különféle állapotban.

Az aljegyző asszony leszögezte: az érvényben lévő állattartásról szóló rendelet szerint belterületen háztartásonként mindössze két kutya tartható. A parkerdőbeli és a bereklaposi tanya egyaránt belterületen fekszik, ha szigorúan érvényt szereznének ennek a rendelkezésnek, akkor bizony fel kellene számolni az állományt. A jogszabály azonban lehetővé teszi, hogy a polgármester a tartható állatok számára vonatkozó korlátozás alól közösségi érdekből felmentést adjon – Frei esetében ez megvalósulhat.

Olvasóink írták

 • 14. Jurta 2008. április 06. 18:23
  „Az elvtársaknak 10-15 év után eladták az önkormányzati lakásokat bagóért! Most a kutyák zavarják őket! Ezt a szerencsétlen embert meg kiebrudalnák! A jegyző és az aljegyző is a feudalizmusban élnek! Csak így tovább elvtársak!”
 • 13. Zukol 2008. április 03. 19:23
  „Nem Zalotáról van szó, hanem a Farkas Antal utca végétől pár száz méterrre levő tanyáról! Jó helyen lakik? Tényleg? És mennyit fizet érte? Egyszerűen nincs alapja követelőzni! Szabálytalanul tart száz kutyát, ingyenél, és akkor most nem fogadja el a város által felajánlott másik tanyát! Nem muszály válaszolni, el leszek nélküle, kb. sejtem mit írnál vissza!”
 • 12. városi 2008. április 01. 09:01
  „Ha ismered az ügyet, tudnod kell, hogy ő egy másik tanyát akar, nem villát, s persze hogy valamilyen szintű kérése van, hisz most egy jó helyen lakik, s gondolom nem akar kimenni Zalotára, onnan azért elég nehézkes megoldani bármit. Szerintem vehetne az önkorm. egy földet, s azon felhúzna pl. vályogból egy tanyát, ez nem kerülne sokba, s végre megoldódna a kérdés.”
 • 11. zukol 2008. március 31. 15:09
  „Legyen nagy, legyen jó helyen, legyen ilyen, olyan... esetleg építeni kéne neki egy hatalmas belvárosi villát, nem? Szerintem sem!”
 • 10. városi 2008. március 31. 11:44
  „Az a baj, hogy mindannyian csak azt látjátok ,,ingyen" lakik ott. Az épület nagyon rossz állapotú, s ti egyáltalán ismeritek, hogy antiszoc.-nak tarjátok? vagy csak egyszerűen ilyen az ember- gyűlölködő? Nem mindegy neked hogy milyen, szerintem egy normális ember, aki él-hal az állataiért, azoktól valószínűleg több szeretetet kap mint az emberektől. S ha jól olvastam, nem ötvenmillát kér, hanem egy jó helyen lévő tanyát kér cserébe, nem mindegy...
  Ne legyünk gyűlölködőek emberek!”
 • 9. Ha menni kell, hát menni kell 2008. március 26. 20:54
  „Szerintem aki ingyen lakik egy bérleményben, az ne nagyon jártassa a száját, pláne, hogy 100 kutyát tart, mikor csak 2 lenne szabad! A város elég korrektül állt hozzá, ő is tűnjön el korrektül!”
 • 8. lev 2008. március 26. 19:55
  „Egyetértek városival!

  Azon kívül a szentesiek és a környékbeliek gondatlansága (vagy ne finomkodjunk: bunkósága?) miatt gazdátlan kutyák eltartása valszeg többe kerülne, mint a bérelti díj, vagy mint az új tanya ára.

  De persze az anyagi vonzatokon kívül van azért más is, amin érdemes elgondolkodni: 35.000 ember mennyi idő alatt produkál száz elhagyott kutyát - nem számítva egyéb telepeket ugye...

  Végül erről a nevetséges, visszatérő érvről:
  Nem mindegy, hogy embergyűlolő vagy sem? Kutyákról gondoskodik, nem emberekről! Mellesleg ennyi kidobott kutya láttán azért elgondolkodtató: lehet, hogy neki van igaza?
  Vagy itt senkinek nincs kutyája?
  Vagy senki nem olvasta a Kisherceget? (vagy itt már senki nem is olvas csak online?)”
 • 7. Öcsi 2008. március 26. 19:00
  „Szentesinek, és Városinak !!
  Az első cikk ebben a témában kb 1 hónapja volt a D.vilában.
  A cikben levólt írva, F korábban a Termál Tsz.-től bérelte a tanyát.
  A Termál Tsz. megszünte után, a Város tulajdonába került a tanya, Frei azóta nemfizet bérleti díjat. Én vóltam nálla pár évvel ezeleőtt, egyáltalán nem tartotta karban az épületet.
  Engem az háborít fel, hogy évekóta ingyen lakik a tanyán, és most,hogy az idősek otthona a szomszédban felépült, a telek felértékelődött,a fentebb említett cikben nyilatkozik, 50 000 000 Ft azaz ÖTVENMILLIÓ forint lelépést kér a várostól. Ha ismernétek tudnátók egy antiszociális,ember gyűlölő. Ha rajtam múlna visszamenőleg kifizetettném vele a bérleti díjat,mostantól a telek piaci értékének megfelelő bérleti díjat kérnék tőlle,Frei szerint 250 000 000 Ft-ot ér a telek, és Ő törvény szerint jogosult az 1/5 árat kérni lelépésért.(Így jön ki az 50 Milla).”
 • 6. sugallat 2008. március 26. 18:08
  „mért ne? ha az okosok így találják jónak. Egyébként miért nem néztek szét hova építenek.?”
 • 5. városi 2008. március 26. 14:00
  „Nincs igazatok. Ő bérli a tanyát, ezért keres neki az önkormányzat másik ingatlant, hisz egy frekventált helyen lévő helyen van a tanyája, s kap helyette másikat. AMúgy meg a sok hülye ember, aki kidobja az állatait, az a szemét, nem az, aki befogadja, s gondozza őket. Sokat segít ezzel a városnak is.”
 • 4. szentesi 2008. március 26. 14:00
  „Nincs igazatok. Ő bérli a tanyát, ezért keres neki az önkormányzat másik ingatlant, hisz egy frekventált helyen lévő helyen van a tanyája, s kap helyette másikat. AMúgy meg a sok hülye ember, aki kidobja az állatait, az a szemét, nem az, aki befogadja, s gondozza őket. Sokat segít ezzel a városnak is.”
 • 3. polip4 2008. március 26. 13:47
  „Nem vennének inkább nekem egy tanyát??! Vagy inkább a többgyermekes rászorulóknak! Ez az ember meg beköltözhetne a szennyvíztisztítóba...”
 • 2. Kolompár Rómeó 2008. március 26. 08:34
  „Ígérem, hogy ha én kapok egy ingatlant ingyen és bérmentve, akkor SOHA nem fogok 100 kutyát tartani, de még csak egyet sem. Ha már így működik ez az ország.”
 • 1. Maugli 2008. március 26. 05:22
  „Teljessen felháborít az eset.Nem elég,hogy évek óta ingyen használja az ingatlant, fentartsra egy illért sem költ. Meg kell nézni, milyen körülmények közt él ez az antiszociális BAROM ! A város maximálissan áll a probléma megoldása elé ! Visszamenőleg meg kellene fizettetni a bérleti díjat.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset és útzár a 45-ösön Szentes és Kunszentmárton között

Szentes - A delmagyar.hu értesülései szerint baleset történt a 45-ös számú főúton Szentes és… Tovább olvasom