Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

A szentesiek nem értik a helyi autóbusz-menetrendet

Szentes - Szentesen nem értik a helyi menetrendet a városlakók. Móra József önkormányzati képviselő többször interpellált a témában, a Volán pedig újra formai változtatásra készül.
A Délvilág szerkesztőségének közelében van a helyi járatok belvárosi megállója: munkatársunk arra lett figyelmes, hogy a szentesiek nem tudnak eligazodni a menetrenden. A volt házfelügyelő, ma nyugdíjas Horváth Bálint például őszintén megmondta, nem érti a táblázatot. Azért is utazik ritkán busszal, mert egyszer pórul járt: a rendőrségnél szállt fel, megérkezett a Tescóhoz, ott bevásárolt, majd a visszaúton a járat csak a Kossuth térig hozta, megrakodva cipekedhetett haza. A szintén nyugdíjas Imre Lászlóné a kórházig rendszerint gyalog megy, mert egyáltalán nem tudja, mikor indul busz. A szegvári takarékszövetkezetben dolgozik ügyintézőként Bacsa Mária, kérésünkre megpróbálta, de nem tudta kisilabizálni, mikor megy a legközelebbi busz a Tescóba. A megállóba vele együtt érkezett Németh István, aki egyébként a fővárosban él. A tömegközlekedési menetrendek témájában igyekezett edzettnek mutatkozni a fiatalember. Úgy vélte, a percek a követési időket jelölhetik, de azt ő sem tudta megállapítani, hány perc múlva indul a legközelebbi járat az áruházba.

A táblázat alapján egyetlen járókelő sem tudta megmondani, mikor megy a legközelebbi busz a központból a Tescóba. A szerző felvétele
A táblázat alapján egyetlen járókelő sem tudta megmondani, mikor megy a legközelebbi
busz a központból a Tescóba. A szerző felvétele

Mészáros Zoltán, a Tisza Volán Zrt. területi igazgatója kérésünkre elmagyarázta, hogyan kell a táblázatot értelmezni. A kórház felé öt, a Tescóhoz három vonalon közlekednek járatok. Minden vonalnak külön táblázata van. A táblázat függőleges oszlopaiban szerepelnek az órák, ahol az óra mellett nem szerepel perc, ott nem indul busz. Ahol a perceket jelölik, abban az adott időpontban indul busz az említett irányba. A táblázat tartalmazza természetesen a szabadnapokra és munkaszüneti napokra vonatkozó adatokat is. Ez már az egyszerűbb variáció, a korábbi táblázat értelmezéséhez még számolni is kellett: a végállomástól az adott állomásig tartó menetidőt hozzá kellett adni az indulás idejéhez, így jött ki a tényleges indulás időpontja az adott állomásról. A szakember szerint a szegediek számára például azért lehet átláthatóbb a menetrend, mert ott óránként egy vonalon három-négy járat is indul, nem tűnik úgy, hogy nem jön a busz.

Móra József városatya a képviselő-testületi ülésen sokszor interpellált a témában. Szerinte olyan menetrendet kellene készíteni, mely egy áttekinthető táblázatban a következő adatokat tartalmazza: az adott megállóhelyről konkrétan mikor indul busz, milyen megállókba lehet eljutni. A jelenlegi forma apró betűs, az idősek sokszor szemüveggel sem látják a számokat.

Csak a szentesiek nem értik

A szentesi helyi járatok menetrendje formailag lényegében ugyanolyan, mint a szegedi, makói vagy csongrádi járatoké. Egyedül Szentesről érkeztek panaszok a menetrenddel kapcsolatban – mondta Káity
Károly. A Tisza Volán Zrt. forgalomfejlesztési igazgatója közölte: a helyi önkormányzattal való egyeztetés után most dolgoznak az egyszerűbb és közérthetőbb menetrend kialakításán. A Volán szolgáltató cég, amelynek az az érdeke, hogy az utasok elégedettek legyenek – fogalmazott.

Olvasóink írták

 • 8. kacica 2008. szeptember 28. 17:13
  „Nem kellene bántani sem Blahót sem Móráékat. A menetrend kiírása igenis úgy rossz, ahogy van. Aki mindennap utazik a buszokon annak természetesen semmi problémát nem okoz, mert nem a menetrendet nézi, hanem már fejből tudja mikor jön a járat. Én nagyon ritkán járok helyijáraton, főiskolai végzettségem is van /igaz a rejtjeleket nem tanították/, de legalább 5 perc kellett mire rájöttem hogyan is kell értelmezni az egészet. Sajnálom a nyugdíjasokat és azokat, akik időnként szeretnék igénybe venni a járatokat. Szerintem ez a Volán érdeke is, h érthetőbb legyen a kiírás.”
 • 7. vadvirág 2008. szeptember 25. 18:58
  „Ezen tényleg nem lehet eligazodni, na végre valakik foglalkoznak a problémával.Egyet értek a köztiszteletben álló házaspár véleményével és mindenkivel aki nem érti a menetrendet.Tegyék közérthetővé és kész! Nem olyan bonyolult feladat az.”
 • 6. Én azt nem értem 2008. szeptember 24. 15:25
  „Nem hinném ,hogy mi szentesiek hülyébbek lennénk! Szegeden minden normálisan fel van tüntetve. Reggel próbáljatok meg Csongrádra utazni, egyszerre indul három busz, ebből egy iskolabusz. Az iskolabuszra nincs kiírva:Iskolabusz. Szegény gyerekek ott tömörülnek, nyomorognak és nem mindenki az autóbuszállomáson száll fel. Az Sztk-nál még nyomorúságosabb. Szegeden csúcsidőben 5 percenként jön valami, nem kell hozzá menetrend...”
 • 5. mummmmer 2008. szeptember 23. 17:05
  „Hmmm...én még nem hallottam, hogy valaki panaszkodott volna a menetrend érthetőségére...valamint aránylag logikusan, szinte minden órában ugyan akkor indulnak a buszok (pl. a Tescotól minden óra 5 perckor), ami könnyen megjegyezhető... A probléma inkább a járatsűrűség területén található... amivel szerintem tényleg gondok vannak...2 busszal meg lehetne oldani ami folyamatosan közlekedik a Tesco és Hékéd között, egy harmadik busz pedig a többi vonalat tudná ellátni...mert ez így elég gáz...
  A szentesieket pedig nem kellene lejáratni...biztos mindenhol vannak, akik még akkor sem értenék, ha másodperc pontossággal, hatalmas betűkkel lenne kiírva...ez nem helyi specialitás...de úgy látszik legalább nincsennek nagy gondok a városban, ha erről kell cikket írni...
  Mókás”
 • 4. Szentesen is értik 2008. szeptember 23. 14:15
  „nem azt kell nézni ,hogy mit írtak hanem azt ,hogy ki.Blahó....szégyen ránézve hogy ilyen jelentéktelen témával lejáratja a szentesieket.Szerintem.”
 • 3. Mil 2008. szeptember 23. 11:28
  „Buta buckalakók :)
  Számomra a szegedi teljesen egyértelmű. Igaz, számolni kell fejben, mikor ér az adott megállóba a busz, de ezt még én is ki tudom számolni, pedig sose voltam jó matekos :)

  AMúgy megdöbbentő, de sokan nem is nézik, mire szállnak fel. Főleg az öregek.”
 • 2. tamagocsi 2008. szeptember 23. 11:21
  „Szerintem, Móra, meg Móráné nem érti. De mivel ők még életükben nem ültek tömegközlekedésen, pont le van sz....va!”
 • 1. tömegközlekeéspárti 2008. szeptember 23. 08:41
  „Szóval 30 000 szentesi nem érti, de 150 000 szegedi bezzeg meg tudja érteni a menetrendet?
  Pontosan ugyanilyen van szegeden minden buszmegállóba.
  Ez vicc. Az idősek szegeden el tudják olvasni, szentesen nem? Szegeden külön idős populáció él?
  amúgy meg mér csodálkozik a néni, ha nem ugyanolyan járatszámú buszra száll fel, akkor az nem ugyanoda viszi?
  Logikus, nem logikus, idősek ide-vagy oda: annyit már mindenki megtanult, még a 90 éves mamám is tudja: ha az 1-es buszra száll fel, akkor visszafelé is arra kell felszállnia, nem a 16-osra.
  Már csak azért is, mert szerintem sokan jártak már szentesiek közül szegeden.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem mosta el az eső a szentesi borünnepet

Szentes - A rossz idő ellenére sokan látogatták a második bor- és pálinkaünnepet a hétvégén… Tovább olvasom