Délmagyar logó

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 14°C Még több cikk.

A szentesieknek még tanulni kell a körforgalmat

Szentes - Szentesen is sok baleset okozói a kerékpárosok, ezért a helyi kapitányságon úgy döntöttek: ismét figyelemfelhívó akciót szerveznek számukra.
A napokban a két Kossuth utcai körforgalomnál ellenőrizték a kétkerekűvel közlekedőket. Az egyenruhások tapasztalatai vegyesek voltak.

– Bár már több mint egy éve adták át a forgalomnak a belvárosi kerékpárutat és a körforgalmakat, a kerekezők jelentős része nem ismeri az ott érvényes közlekedési szabályokat – tájékoztatott Nagy János őrnagy. – Ebben a városban is jellemző, hogy a személygépkocsik után a kerékpárosok okozzák a legtöbb közlekedési – akár személyi sérüléssel is járó – balesetet. A tapasztalatot a Pollák-középiskola melletti körforgalomnál ellenőrzést végző Csarnó Csabaés Héri László is megerősítette. – Szabályosan közlekedők is vannak, de sok kerékpáros például tévesen úgy tudja, elsőbbsége van a körforgalomban az autókkal szemben – hallottuk tőlük.

Az ellenőrzés elsődleges célja nem a büntetés volt, hanem a kerékpárosok felvilágosítása. A szabályszegőket a körforgalmaknál lévő rendőrök figyelmeztették, illetve tájékoztatták a közlekedési rendről, amelyet mindenkinek be kell tartani. Csak akkor alkalmaztak súlyosabb szankciót, ha kiemelt szabályszegést tapasztaltak. A rendőr őrnagy elmondta: korábban már végeztek hasonló ellenőrzéseket, és amennyiben úgy értékelik, hogy szükséges, akkor a jövőben is lesz erre példa Szentesen.

Olvasóink írták

 • 19. niemand 2011. november 10. 07:22
  „A közlekedési szabályokat meg kell tanulni. De minden szabálytalankodót pénzbüntetéssel sújtanak? Biztos, hogy a város az egészséges kerékpár közlekedés mellett voksol? Kerékpártartók, tárolók, stb.... sok minden hiányzik......
  Mire költi a vezetőség a pénzt, amit így szednek be? Parkolójegy után, szívják meg a bicajosok is! Megérdemlik, ha az egészség mellett döntenek!”
 • 18. makospite 2011. november 04. 18:56
  „"... még tanulni kell a körforgalmat" Szerintem nem! Be kellene látni, hogy a döntéshozók bonyolultabbat, veszélyesebbet, lassúbbat és problémásabbat alkottak mint amilyen az ezt megelőző helyzet volt. Állítsák vissza a korábbi állapotot, és ne kelljen a szentesieknek megtanulniuk a az ilyen körforgalmakat!
  (Ja! Még valami. A Vásárhelyi úti - ki tudja melyik pályázatban milyen borsos összegű beruházásként feltüntetett, de ténylegesen sárga festékkel épített - "kerékpárútból" is elegem van.)”
 • 17. csillogás 2011. november 03. 11:31
  „kellő körültekintéssel, nem a binyigliútról lácsálinkázva, mert a bíróság előtt már olyan is előfordult, és az nem szabályos.”
 • 16. vuk 2011. november 03. 10:32
  „14. nelek 2011.11.03. 08:36
  "Ha pedig a biciliút véget ér a körforgalomnál akkor..."
  ...akkor folytatod az utadat az uttesten, es bemesz a korforgalomba, mint minden mas jarmu.”
 • 15. csillogás 2011. november 03. 08:45
  „ennél már csak az a szebb, amikor a néni a Posta felől megy a központi ABC irányába, ahol nem behajt a körforgalomba, hanem egyenesen rákanyarodik a Klauzál u.-ra! Mindezt tette úgy, hogy szerencséjére autó akkor nem járt arra. A virágárus nénik még rá is kiabáltak, erre a válasz az volt, hogy a .......anyukátokat, azt! Erről megint csak ennyit!

  Elvileg nem lehet behajtani, de még mindig könnyebb, minthogy leszálljon a kétkerekűről!”
 • 14. nelek 2011. november 03. 08:36
  „11. lepkevár 2011.11.02. 23:07,
  Nem világos, hogy hogy értetted. Ha eleve az úton voltál, akkor ugyanazok a szabályok vonatkoznak rád is (ha biciklivel vagy) Ha pedig a biciliút véget ér a körforgalomnál akkor... nem is érdemes leírni, mert egy parttalan vita bontakozna ki belőle...”
 • 13. THK 2011. november 03. 08:15
  „11,
  pedig teljesen korrekt választ kaptál...
  (és még stílusában is jól illeszkedőt ahhoz, h "kressz")”
 • 12. ifj. Nagy Gábor 2011. november 03. 07:54
  „11. lepkevár
  "Valaki kérem mondja el nekem, aki biztosan tudja : kerékpárral be lehet-e hajtani körforgalomba úgy, hogy ott nem vezet bicikliút?? Úgy, hogy tekereg benne a néni vagy a bíróságnál az iskolába tartó gyerekek apukával, anyukával?! Én úgy tudom, hogy nem, hiszen rengeteg cikk szólt erről és a kresszben is tiltva szerepel. No, de pár napja rendőrautóból kiszálló egyenruhás rendőrt kérdeztem erről, világosan feltéve a kérdést. A válasz ( elnézést írásmódommal próbálom a válaszadó beszédstílusát hitelesen visszaadni) "... há persze, má mé ne lehetne....???". "

  A rendőr jól mondta.

  Ha nem hiszed, nézd meg te magad a KRESZ-ben: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=97500001.KPM

  Ha valaki életveszélyesen közlekedik, az független a körforgalomtól, egy sima kereszteződésben is ugyanúgy veszélyben van.”
 • 11. lepkevár 2011. november 02. 23:07
  „Valaki kérem mondja el nekem, aki biztosan tudja : kerékpárral be lehet-e hajtani körforgalomba úgy, hogy ott nem vezet bicikliút?? Úgy, hogy tekereg benne a néni vagy a bíróságnál az iskolába tartó gyerekek apukával, anyukával?! Én úgy tudom, hogy nem, hiszen rengeteg cikk szólt erről és a kresszben is tiltva szerepel. No, de pár napja rendőrautóból kiszálló egyenruhás rendőrt kérdeztem erről, világosan feltéve a kérdést. A válasz ( elnézést írásmódommal próbálom a válaszadó beszédstílusát hitelesen visszaadni) "... há persze, má mé ne lehetne....???".
  Még én éreztem hirtelen rosszul magam, több kérdésem nem is volt hirtelen :-) Ezután már nem csodálkozom, hogy az iskolába tartó kisdiákok védelmére az Erzsébet téren reggelente posztoló rendőrők, milyen szépen elnézik, ahogy életveszélybe sodorják magukat a gyerekek az autósok között a körforgalomban....”
 • 10. bubuska73 2011. november 02. 17:44
  „"A szentesieknek még tanulni kell a körforgalmat"
  A vásárhelyieknek is!”
 • 9. csillogás 2011. november 02. 16:53
  „5, hogy te milyen okos vagy! :D

  Vuk, értem persze!

  Louise, hát igen, a Kiss Zs. u. még egy olyan utca, ahol hm, igen... Ezért lenne jó, ha egyirányú lenne, és úgy elférne az autós is és a drótszamaras is!”
 • 8. vuk 2011. november 02. 15:21
  „5. csillogás 2011.11.02. 12:09
  Probaltam ra celozni, hogy semmi szukseg nem lenne Szentesen a kerekparosok kozlekedesenek kerekparutakkal valo nehezitesere. Mert ez az eredmenye: senki nem tudja hol es hogyan kellene menni.”
 • 7. atomboy 2011. november 02. 15:08
  „5. csillogás
  Az ironiat mar az altalanosban tanitjak.”
 • 6. louise 2011. november 02. 15:03
  „5. csillogás
  Szerintem egyről beszéltek. Sajnos.

  Legközelebb a rendőröknek a Kiss Zsigmond utcán kellene az autósokat vezetni tanítani. :D”
 • 5. csillogás 2011. november 02. 12:09
  „70el belépő autók? nem egy Kossuth u.-ról beszélünk szerintem.”
 • 4. vuk 2011. november 02. 12:00
  „Az a fontos, hogy a Szentesi metropolis belvarosaban (ahol szaguldanak 2x6 savos utakon az autok, ott a kerekparosok legyenek kulon vezetve, mert ugy a "biztonsagos".
  Persze osszevissza vezetik egy korforgalomban oket (mert a korforgalomba 70-nel belepo autosok miatt veszelyes lenne bevezetni oket), es azutan persze a biciklis a hulye, ha nem tudja, hogy megis hogy kellene kozlekedni.

  Ismet gratulalhatunk a varosvezetesnek a tervezesert, kivitelezesert, a kidobott penzert, es meg sokmindenert.”
 • 3. csillogás 2011. november 02. 11:04
  „1. niemand 2011.11.02. 09:00 !
  Nagyon sokan tudják igen is a szabályokat, de toronymagasról tesznek rá, mert úgy vannak vele, hogy aki autóval jár, az ráér, mert hamarabb célba ér, mint egy kerékpáros. És a mondatom második fele egy kerékpáros száját hagyta el, igen primitív módon a fülem hallatára, úgy kb. két hete. Szóval kidobott pénz lenne mindenféle szórólap! :) Rengetegszer kicsellengenek a kis utcákból is, a fiatalabbak többnyire, de egyre több középkorú, ezek között értendő az elektromos binyislis is, aki fülhallgatóval, fejét el sem csavarva, hajt ki egyik utcából a másikba...
  Nem beszélve arról, hogy kerékpárútról rászállni kétkerekűvel a gyalogátkelő helyre, ugyancsak kellő körültekintés nélkül... Szóval agyrém, ami itt megy.”
 • 2. ifj. Nagy Gábor 2011. november 02. 09:33
  „"sok kerékpáros például tévesen úgy tudja, elsőbbsége van a körforgalomban az autókkal szemben"

  Hümmm.... ha a körforgalomban halad, akkor a belépő autókkal szemben elsőbbsége van ténylegesen.

  Ha körbevezetik a körforgalom körül kerékpárúton, akkor persze háromszor is elsőbbséget adhat a szívatás jegyében ott, ahol kerékpárút nélkül csak egyszer kellene, a körforgalomba belépéskor.”
 • 1. niemand 2011. november 02. 09:00
  „A szabályos közlekedést nem lehetne szórólap formájában a postaládába tenni? Vagy jelképes összegért megvenni? Nem mindenki olvasta a Szentesi életet, vagy nézte a CIVIL TV-t, azaz nem tudott tájékozódni.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zenével segítenek a rákos gyerekeknek

Szentes - Olyan alapítvány létrehozásán dolgozik Seres Antal, a Fivérek együttes tagja és a zenekar… Tovább olvasom