Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

A tanyagondnok gyógyszert visz és tüzelőt is szállít

Szentes - A családok egy része kezdetben távolságtartóan fogadta, de 3-4 hónap után a többség tapasztalta, mire is jó a tanyagondnoki szolgálat. Gránicz Mihály a kezdetektől, 2005 januártól a Családsegítő Központ tanyagondnoka. Azóta több tanfolyamot és képzést elvégzett a foglalkozásával összefüggésben.
Gránicz Mihály tanyagondnok nem keres sokat, néha nagyon nehéz megfelelni az embereknek, de nem panaszkodik. - Jó érzés segíteni – mondja kérdésemre, miért ezt csinálja. Az eredeti szakmáját tekintve informatikai mérnökasszisztens a három hónapos próbaidő után, egy évre kapott szerződést az állásra. A Családsegítő Központ „Küzdelem a munka világából történő kirekesztődés ellen" című projekt keretében, uniós támogatással hozta létre a szolgálatot három fő alkalmazásával, valamint vásárolt két Landrover Defender terepjárót, és egy Opel Vivaro kisbuszt a feladatok ellátásához. A szolgálat Szentes külterületi, tanyavilágában élő lakosai számára nyújt segítséget mindennapi életvitelükben. A tanyagondnok kiváltja a gyógyszert, bevásárol, beteget visz orvosi vizsgálatra, télen tüzelőt szállít, vagy elakadt autót ment.

Gránicz Mihály 2005 januártól a Családsegítő Központ tanyagondnoka.
Gránicz Mihály 2005 januártól a Családsegítő Központ tanyagondnoka.

Gránicz Mihály felesége késztetésére jelentkezett az állásra, aki maga is segítő szolgálatnál dolgozott akkor Szegváron, ma már Szentesen, így kollégák is lettek. - A munka reggel 8 óra körül kezdődik és van, hogy este nyolcig tart. Minden napnak megvan a maga területrésze, összeszervezem a feladatokat. De így is napi 80-100 kilométert autózok. Éves szinten eléri a 25 ezer kilométert a jármű futásteljesítménye. Hétfőn és csütörtökön rendel a nagytőkei körzeti orvos, így ezeken a napokon viszem a magyartésieket orvoshoz. Szerdán általában Szentlászló és Vekerhát térségében élőkhöz megyek, csütörtökön Mentettrétre és Magyartésre. Akik másképpen nem tudnak eljutni a városba, azokat beszállítjuk orvoshoz vagy kezelésre, hivatali ügyeket intézni. Amíg végeznek, addig boltokba, gyógyszertárba megyek, bevásárolok azoknak akik kérik. Már tudom ki, melyik üzlet termékét szereti – mondja Mihály.

A tanyaszolgálat indulásakor körbejárták a tanyákat, bemutatkoztak a gondnokok, elmondtuk miben tudnak segíteni, megadták a szükséges elérhetőségeket. - Az én területemen – három körzet van – mintegy négyszázan élnek, közülük 100-120 főt, 40-50 családot kell ellátni. Heti, kétheti rendszerességgel járok hozzájuk. Tudom kikre kell fokozottan figyelni, mert egyedül élnek és nem látogatja senki őket. Ma már szinte minden háznál van mobiltelefon vagy személyi hívó, így elérnek akár engem, akár a családsegítőt vagy a rendőrséget. A tanyasi ember önállóságra rendezkedik be, nem szívesen veszi igénybe más segítségét, csak ha már nagyon szükségét látja. Főleg télen, amikor az útviszonyok miatt, hóban, sárban nem tud biciklizni, esetleg autóval sem közlekedni, akkor hívnak fel.

A napokban, hetekben zajlik egy felmérés a külterületen élőkről. A tanyagondnokok összeírják mire lehet szükség és újra megadják a telefonos elérhetőségeket. Az elmúlt télen volt hasonló felmérés, ami alapján a legnagyobb hidegben sem maradt senki ellátás nélkül. - Van eset, amikor a gyerek nem beszél a szüleivel és nekünk szól, hogy nézzünk már rá, mert aggódik. De olyan eset is van, amikor a szomszéd hívja fel a figyelmünket, hogy régen látta a tanyaszomszédját. Ilyenkor autóba ülünk és meglátogatjuk az ott élőt.

- Nem könnyű a tanyai élet – osztja meg végül tapasztalatát a tanyagondnok. Pár éve még több tanyában volt csirke, disznó. Mára olyan drága a takarmány, hogy nem éri meg jószágot tartani, földterület pedig nincs a tanyák mellett. A villanyszámlát - ha be van vezetve az áram – ki kell fizetni, gyógyszerre, a városba utazásra is pénz kell. Sokszor ide menekül aki nem tud elhelyezkedni, munkát vállalni, távolabbra költözni. Eladja a lakását, mert úgy gondolja, ha megvesz egy olcsó tanyát, ott majd elboldogul valahogy és végül ott ragad. Nyáron valamivel könnyebb, azonban kemény teleken, nagy hóban jó szolgálatot teljesít a tanyagondnok.

Olvasóink írták

 • 2. louise 2012. szeptember 19. 14:30
  „Minden tiszteletem a Tanyagondnokoké. Tudom mit jelent tanyán lévő idős embert ellátni, vagy akár ott élni. Hogy a sárba milyen eljutni a kövesúttól a tanyáig, vagy a hóban kijutni, vagy visszajönni, mikor a magyartési utat még nem takarítják, mert a hókotrók még a városban vannak.
  Sok-sok erőt és kitartást kívánok!”
 • 1. Szurkoló 2012. szeptember 07. 12:15
  „Én megemelem a kalapomat Ön előtt!
  Biztosan sok-sok embernek teszi könnyebbé, élhetőbbé a mindennapjait.
  További sok sikert, erőt kívánok!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Nagyhegy nem a béke szigete

Autóval mérik fel a terepet a betörők Szentesen. Régen még a kocsit is nyitva lehetett hagyni, éjszakára is. Tovább olvasom