Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

A társulás kéri vissza a középiskolákat

Szentes - Feltehetőleg döntés születik a megyei közgyűlés mai ülésén a szentesi középiskolák jövőjéről. Szirbik Imre szentesi polgármester, a megyegyűlés tagja kompromisszumos javaslatot nyújtott be: a megye, a város és a kistérség társulást hozzon létre az iskolák fenntartására.
Kovács Kálmán, a megyei közgyűlés alelnöke komolytalannak és propagandafogásnak tekinti az előterjesztést.

A szentesi önkormányzat még 1998-ban adta át a megyének a középfokú oktatási intézményeit működtetésre. Lapunkban többször beszámoltunk arról, hogy a megyei önkormányzatnak az intézmények összevonásáról és új igazgatók kinevezéséről szóló tavalyi döntése óta a Horváth Mihály gimnáziumban a legutóbbi időkre kritikus helyzet alakult ki. A városban 3058 aláírás gyűlt össze, amellett, hogy a helyhatóság kérje vissza a gimnáziumot a megyétől. A városi testület májusi ülésén azonban fideszes képviselők javaslatára olyan döntés született, miszerint mind a négy középiskolának a város legyen a fenntartója. Megkezdődtek a határozatról a tárgyalások, amelyek során az volt Szirbik Imre szocialista polgármester, megyegyűlési képviselő benyomása, mintha a megye presztízsveszteségnek érezné, ha lemondana a középfokú intézmények működtetéséről. A megye vezetői időt kértek a város vezetőjétől, de egy hétig nem érkezett válasz Szentesre a témáról. Ezért a középiskolák visszavétele érdekében Szirbik új javaslattal állt elő.

A megyei önkormányzatnak egyéni képviselői indítványt juttatott el, amelyről a mai ülésen előreláthatólag döntés születik. A szentesi polgármester javaslatának lényege: a megyei és a városi önkormányzat a szentesi kistérségi többcélú társulással közösen legyen a fenntartója a gimnáziumnak, a Boros Sámuel Szakközépiskolának, Szakiskolának, a Zsoldos Ferenc Középiskolának, valamint a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskolának. Ha a három közigazgatási egység társulásban működtetné az iskolákat, akkor Szirbik szerint elkerülhetnék a politikai csatározásokat. Ráadásul az állami normatíva és a fenntartás költsége megoszlana a megye, a város és a kistérség között. Meggyőződése továbbá: ha 3 egyenrangú fél tartaná fenn az oktatási intézményeket, akkor esély lehet arra, hogy ne politikai, hanem szakmai döntések szülessenek.

Tegnap még a megyei önkormányzat fenntartásában lévő Zsoldos Ferenc Középiskolában érettségiztek a diákok. Fotó: Karnok Csaba
Tegnap még a megyei önkormányzat fenntartásában lévő Zsoldos Ferenc
Középiskolában érettségiztek a diákok. Fotó: Karnok Csaba

Lapunk felvetésére, miszerint a sok bába között elveszhet a gyerek, azt mondta a szentesi polgármester, hogy elméletileg bekövetkezhet. Egy fizikából hozott hasonlattal azonban annak a nézetének is hangot adott: a háromlábú szék a legstabilabb. Ugyanakkor a modell más településeknek is példát mutathat arra, hogy a különböző politikai színezetű önkormányzatok képesek együttműködni szakmai kérdésekben. Szirbik Imre hozzátette: ő a megegyezés híve.

Másként látja az alelnök

Kovács Kálmán, a megyei közgyűlés alelnöke komolytalannak és propagandafogásnak tekinti a szentesi polgármester június elején benyújtott egyéni képviselői indítványát a középiskolák közös működtetéséről. A témáról szerinte nem lehet megalapozott döntést hozni, mert szeptember 1-jéig nem valósulhat meg az átalakítás. Az alelnök korábban azt javasolta Szirbik Imrének: most ne nyújtson be indítványt, hanem tárgyalják meg a témát, s akkor 2009 szeptemberéig formailag és szakmailag megoldhatják a társulást. Az alelnök hozzátette: a megye nem zárkózik el semmilyen érdemi tárgyalástól. Erre azért van szükség, hogy az oktatás ne kerüljön politikai viták kereszttüzébe. – Szirbik Imre figyelemelterelő kommunikációs hadműveletet folytat szakmai tárgyalás helyett – fogalmazott Kovács Kálmán.

Olvasóink írták

 • 14. Bingo 2008. június 20. 00:09
  „Elég agresszor az országnak az MSZP Fercsivel az élen.Nála nagyobb agresszor nincs.”
 • 13. a gipsz 2008. június 19. 23:59
  „Na szentesiek megkaptátok a csongrádi agresszort. Inokai csak ipari tanuló volt hozzá képest.
  A lakás szomszédjának a szemébe került a vele való vita.
  A szomszéd bölcs volt, elköltözött, de Ti ennyien hova fogtok menni.”
 • 12. Niels Holgerson 2008. június 19. 23:08
  „Nincs új a nap alatt. Szirbik alatt semmi nem működik. Szentesen nemcsak az iskola igazgatók nem kellenek, de a kórház igazgatók sem. Különleges egy ízlésük van a balliberálisoknak. Krtizálni könnyű, dolgozni nehezebb. A gimnázium pedagógusai már bemutatkoztak. Látszik, hogy mi a fontosabb számukra.”
 • 11. Jeremiás 2008. június 19. 22:45
  „Magyarné lett a HMG igazgatója!!!! A narancs színűek megint megmutatták, hogy végigviszik amit kigondoltak. A gyerekek már csak másodlagos tényezők az iskolákban. Elsődleges dolog, a POLITIKA!”
 • 10. skype 2008. június 19. 17:31
  „A ma megjelent Magyar Narancs című hetilapban kétoldalas cikk a HMG "ügyeiről".”
 • 9. Niels Holgerson 2008. június 19. 14:02
  „Szentesinek! Úgy látom elfogytak az érveitek, maradt a tehetelenség és a személyeskedés. Akárkivel nem vitatkozom. Túl alacsony IQ-val rendelkeztek és nem tartjátok be a játékszabályokat.”
 • 8. szentesi 2008. június 19. 13:13
  „Niels Holgerson
  Szerintem meg olvasd el a 7.hozzászólót,és tarts kovács kálmánnal”
 • 7. -------- 2008. június 19. 11:48
  „kovács kálmán szopjon le!”
 • 6. Niels Holgerson 2008. június 19. 10:51
  „Szentesinek! Elvakultságodban azt sem tudod, hogy mit írsz. Szentesen semmi nem működik, se iskola se kórház, pedig Szirbiknek nagy lehetőségei lettek volna már tanácselnök korában. Hány igazgatója is volt a kórháznak az utóbbi néhány esztendő alatt?
  Már 2006 év elején az egekig szökött a kórház adóssága. Hol volt akkor az "új" megyei vezetés?
  Szerintem kérdezd meg önmagadtól, hogy melyik párttól volt az egészségügyi és oktatásügyi miniszter és melyik koalíció kormányzott. A beígért és elmaradt reformokról is tájékozódj, utána pártkatonázhatsz.”
 • 5. szentesi 2008. június 19. 09:59
  „JF
  Ez egy vélemény,de az események és a többség mást akar.
  Amennyiben ezen oktatási intézmények is úgy alakulnak a jövőben mint a korház(soha nem látott adóssághalmaz az új vezetés alatt),
  akkor biztos megint(véleményed szerint) a "szarabbik"párt az oka.
  pedig a másik pártkatonái irányitják az intézményt,és a korház esetében,meg a gazdaságosan működő részlegeket átakarják menteni
  más városokba(ahol szerinted nem a "szarabbik" párt van hatalmon.
  Szentes érdekei nem ezek ,jobb belátású
  szentesi ezt nem is akarja,csak olyan elvakult pártkatonák mint te.”
 • 4. JF 2008. június 19. 08:50
  „szentesi!
  A "szarabbik"-féle párti Bácskainékból már a szülőknek is elege volt, HMG-és tanárok politikai attrakciójáról nem beszélve. A diákokat meg ki kellett volna hagyni a "szarabbik"-féle párti tanárok játékaiból.”
 • 3. szentesi 2008. június 19. 08:13
  „Porhintés
  Szerintem megitélés kérdése,hogy melyik "szarabbik"párt,de ez mindenkinek szive-joga.
  Az viszont biztos,hogy a szentesi középiskolák,és más (korház)a megye által üzemeltetett intézmények esetében a szarabbik párt az nem az amire te gondolsz.
  Ameddig az emberek fejében csak az jelenik meg,hogy melyik párt akarja,addig az intézmények érdeke nincs érdemben képviselve.
  Kovács Kálmán meg ne mondjon marhaságokat,mert a józan gondolkodású ember nem hiszi el az ő általa képviselt figyelem elterelő műveleteiről.
  Addig akarja a "rétest nyújtani"amig a pártérdek nem valósul meg.
  Ez pedig nem az intézmények működésének a javát szolgálja.”
 • 2. Porhintés 2008. június 19. 07:22
  „A szentesi önkormányzat átadta, most meg minden kellene neki. Fontos, hogy az igagatói székben szarabbik párti üljön. Így lehet az intézményekben dolgozókat a vezetőn keesztül manipulálni. Ennyire nincs pénz a kasszában?”
 • 1. sünike 2008. június 19. 05:56
  „Ezt kellenne a Szociális Intézményekkel is kistérségben müködtetni!! Magasabb az állami támogatás is !!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iskolai rablás: lezárt nyomozás

Szentes - Befejezte a nyomozást, és az iratokat vádemelési javaslattal megküldte az ügyészségnek a… Tovább olvasom