Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

A tavalyinál kevesebb a közfoglalkoztatási lehetőség Szentesen

Szentes - A közfoglalkoztatásban az utóbbi években tapasztalható folyamatos változtatáshoz igyekeznek alkalmazkodni a szentesi Polgármesteri Hivatalban, az átalakult feltételekhez igazították az idei esztendőre szóló lehetőségeiket.
Ebben az évben új területként jelentkezett a Start munkaprogram, amely pályázat útján 100 százalékos támogatást biztosít a közfeladatok ellátására. A szakemberek már hónapokkal ezelőtt elkészítették és benyújtották a pályázatot. A bérezési rendszerében, januárban bekövetkező változások miatt azt módosították, és végül sikerrel járt munkájuk.

A Start program kapcsán Szentesen három területen, 103 főt tudnak közcélú feladatok ellátására foglalkoztatni. Az egyik a téli közmunkaprogram, melynek keretében alapvetően intézményen belüli felújításokat, javításokat végeznek az abban résztvevők - 8 órás munkaidőben. Ezen a területen összesen 48 fő, szakmunkás és segédmunkás foglalkoztatását oldják meg, február 8-tól április 8-ig. Természetesen ez év november elsején ismét kezdődhet a téli közmunka.

A másik a belvizes program, ezen belül a mirhók teljes tisztítását végzik: a szintezéstől kezdve, a lomtalanításán át, egészen a hulladék elszállításáig. Dolgoznak majd a Nagyvölgy csatorna takarításán is, illetve az önkormányzat tulajdonában lévő erdők sorápolásán. Ez a tevékenység is február 8-án indult, és december 31-ig lehet végezni ezeket a tennivalókat.

A harmadik cél a járda felújítás, megvalósításán 4 kőműves és 6 segédmunkás foglalkoztatása lehetséges, március 1 és november 30-a között.

A Start munkaprogram előnye, hogy a bérek mellett a munka ellátásához szükséges eszközök és anyagok vásárlását is teljes mértékben fedezi a pályázat. A hátránya, hogy az aránylag alacsony bérekből adózni kell. A szakmunkás, havi 8 órai munkáért bruttó 92 ezer, a segédmunkás 71.800 forintot kap. Ráadásul heti bontásban kapják kézhez a nettófizetést, ami alkalmanként alig több mint tízezer forint. (Valószínű emiatt is érzékelhető egy kisebb fluktuáció.)

A Start program mellett, a helyi önkormányzat él a hagyományos közcélú foglalkoztatás lehetőségével is, ezzel az intézményeinek feladatellátását igyekszik megkönnyíteni. Ennek keretében mintegy 50 főt alkalmaznak napi 6 órában, az itt jelentkező bérköltségeknél viszont a helyhatóságnak 30 százalék önrészt kell vállalnia.

A Polgármesteri Hivatal szociálpolitikai osztályán minden lehetőséget megragadnak, hogy a rászorulóknak munkalehetőséget biztosítsanak, de még így is csak a tavalyi létszám negyedét tudják majd foglalkoztatni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Villanymotorban utaztak, de nem éppen legálisan

Szegváron begyűjtötték, Vásárhelyre vitték volna, de Szentesnél lebuktak a villanymotortolvajok. Tovább olvasom