Délmagyar logó

2016. 10. 23. vasárnap - Gyöngyi 6°C | 16°C

A térképen már szerepel a déli gyorsforgalmi út

Szentes - Felkerült a térképre a dél-alföldi gyorsforgalmi út tervezete, amely Szekszárdtól kiindulva Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyei településeket érintve Orosházánál kapcsolódik majd a 47-es úthoz.
Elfogadta a parlament a nemzeti területfejlesztési koncepciót, amelyben már szerepel a dél-alföldi gyorsforgalmi út. Szentesről indult a lobbizás még 2005-ben, hogy kerüljön fel a térképre a régió szempontjából jelentős fejlesztés. Szirbik Imre polgármester annak idején 21 kistérségi társulást keresett meg, hogy csatlakozzanak a beruházást szorgalmazó települések táborához. Ez az úgynevezett déli gyűrű a dél-alföldi kistérségekből kilencet érint közvetlenül. Szirbik okfejtése szerint azonban egy ilyen típusú fejlesztésnek 30 kilométeres a hatósugara. Így a régióbeli területek csaknem kétharmadánál lesz érzékelhető a hatása.

Megírtuk korábban: az 1990-es években fogalmazódott meg az elképzelés, miszerint Sopron és Debrecen között meg kellene építeni az M9-es autópályát. A nyugati országrész kistérségei már kidolgozták a Sopron–Nagykanizsa–Kaposvár–Szekszárd közötti félgyűrű koncepcióját.

A nagyításhoz kattintson a képre!
A nagyításhoz kattintson a képre!

A most elfogadott Nemzeti fejlesztési terv ehhez kapcsolódóan azt tartalmazza: Szekszárdtól kiindulva Kiskunhalas, Kiskunmajsa, Kistelek, Mindszent, Szegvár, Derekegyház és Nagymágocs érintésével vezetne a gyorsforgalmi út Orosházáig, ott kapcsolódna a 47-eshez, és Békéscsabától egészen Debrecenig épülne. Mindszentnél egyébként a Tiszát is keresztezné az út, ezért ott új híd építését is tervezik.

Szentes közelebb kerül

Ha elkészül a gyorsforgalmi út, akkor Szentes 16 kilométerre lesz annak mindszenti szakaszához. Most viszont 34 kilométerre van a Kurca-parti településtől az M5-ös Kiskunfélegyházánál.

Szirbik Imre tájékoztatása szerint ezt a szakaszt régi nevén dél-alföldi autópályának emlegetik, most pedig gyorsforgalmi útnak vagy az M9-es északi szárnyának. Nagy áttörésnek nevezte a törvény elfogadását, mert a beruházásra az Európai Unió 2014-től érvényes új költségvetéséből már lehet pénzügyi támogatást kérni.

Ha megvalósul a fejlesztés, akkor a térség települései közvetlenül csatlakozhatnak a dunántúli és az ország keleti részén épülő gyorsforgalmi utakhoz. Ezzel enyhülhet a fővároscentrikus, sugárirányú úthálózat meghatározó szerepe, és kiépülhet a keresztirányú összeköttetés Dél-Dunántúl és Dél-Alföld között. A szentesi polgármester úgy véli: a két déli régió fejlődését szolgálhatja az M9-es említett szakaszának megépítése.

Olvasóink írták

 • 6. bagoly 2008. július 11. 08:40
  „Mire volt jó a szekszárdi hid megépitése? Mink meg még két évet várunk hogy a szegedet elkerülő hid megépüljön! Szégyen az ország vezetésére.”
 • 5. tatami 2008. július 10. 17:51
  „Hát, hogy ebből mikor lesz valami....”
 • 4. zümrimlim 2008. július 10. 08:56
  „Furcsa. Nem úgy volt, hogy a zunijó nem támogat párhuzamos közúti infrastruktúra fejlesztéseket? pl Békéscsaba-Debrecen - Arad-Nagyvárad vonal? Avagy csak két autópályát nem, autópálya-gyorsforgalmi már mehet? Egyébként jó lenne, picit csökkenthetné az ország vízfejűségét...”
 • 3. cyt 2008. július 10. 08:11
  „Szép tervek. A térképet elnézve legalább két generációnyi időre vagyunk attól, hogy az álmok megvalósuljanak - de csak akkor, ha addig minden kormány igen erőteljesen a realizáláson tevékenykedne.”
 • 2. M@M 2008. július 10. 08:02
  „Ezt unokáink sem fogják látni!! Viszont egy-két politikus jól meggazdagszik belőle!! A mostani viszonyokat figyelembe véve!”
 • 1. Balogh Gábor 2008. július 10. 05:50
  „szép álom . . .
  bégé”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közmunka: bérért dolgoznak Szentesen

Szentes - A szentesi önkormányzatnak 70 közmunkás foglalkoztatására nyílik lehetősége. A program… Tovább olvasom