Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

A Tisza áldozata a szentesi Páhi család

A tiszai ártérben volt a háza a szentesi Páhi családnak, amelyet egyik tragédia ért a másik után. A nagymamának, özv. Páhi Sándornénak nemcsak a házát vitte el a folyó, hanem az egyik fiát is. Az esetről lapunk is beszámolt. Két hónapja a gyerekek átmeneti otthonában élnek nyolcan, és abban reménykednek, hogy saját házuk lesz. Az önkormányzat mindent megtesz ennek érdekében.
Özv. Páhi Sándorné az egyik fiával, Sándorral (képünkön jobbról) és annak családjával együtt a gyerekek átmeneti otthonában talált menedéket. Fotó: Balázsi Irén
– Rabnak érzem magam, bár itt mindenünk megvan. A legnagyobb bánatunkban is vigasztaltak bennünket – mondta a szentesi özv. Páhi Sándorné Fekete Terézia. A gyerekek átmeneti otthonában élnek éppen két hónapja, akkor került veszélybe a tiszai ártéren a házuk. A hetvenöt éves Terike nénit minden az egykori hajóállomás környékéhez kötötte, már a nagyszülei is ott éltek. Az édesapja facsősz volt, egy kis kunyhóban laktak régen. Az azonban összedőlt évtizedekkel ezelőtt, de 1968-ban sátortetős szép kis házat építettek helyette.

Egykoron vidéken dolgozott baromfigondozóként az asszony, ám az 1970-es évek második felében hazajött, hogy gondozza beteg szüleit. Terike néni örökölte a házat, amely még 2000-ben is ellenállt az árnak. Most áprilisban megadta magát. Az ár érkezéséig ott lakott két kis melléképületben az idős asszony egyik fia, Sándor a párjával, Kovács Ilonával, nekik öt gyermekük van. A kétéves Lujzi a legkisebb, a legidősebb pedig Tamás, ő tizenkét esztendős. Nyolcan leltek menedékre az átmeneti otthonban, ahol minden gondoskodás ellenére a természet közeli léthez szokott Terike néni bezártnak érzi magát. A bútorokat és más ingóságaikat még a víz betörése előtt sikerült elhelyezni a házukhoz közeli horgásztanyán. Azok ott biztonságban vannak az idős asszony másik fiával.

– Kegyetlen hozzám a sors, ennél több fájdalmat már nem lehet elviselni – sírja el magát Terike néni. Nem sokkal azután, hogy megadta magát az ártéri ház, a harmadik fia kiesett a csónakból, és belefulladt a vízbe. Az esetről, a keresésről akkor lapunk is beszámolt. – Mindent elvitt tőlem a Tisza: a fiamat, a házamat, már csak az unokák éltetnek – mondta. Nem érti az idős asszony, miért mérte rá mindezt a Teremtő, amikor ő sohasem bántott senkit. A szülei arra nevelték, hogy mindenkit szeressen, becsüljön. Egész életében ezt tette, mégis úgy érzi, hogy bünteti a sors.

A Páhi család minél hamarabb szeretne kikerülni az átmeneti otthonból. Csányiné dr. Bakró-Nagy Vera, a polgármesteri hivatal közigazgatási osztályvezetője eddig is mindent elkövetett azért, hogy mielőbb önálló otthona legyen a bajba jutott Páhiéknak. Most azt várja az önkormányzat, hogy mekkora összeget ítélnek meg a sokgyermekes családnak állami kártalanításként. Az osztályvezető ígérete szerint olyan kertes házat keresnek a családnak, amely megfelel majd az igényeiknek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb parkolók épülnek a szentesi belvárosban

A szentesi városközpont rekonstrukciójának keretében részben kiegyenesítik a Jövendő utcát, ahol… Tovább olvasom