Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

A torony marad, a sugárzás változik

Szentes - Az uniós előírások szerint Magyarországon is be kell vezetni a digitális földfelszíni sugárzást. Az átállás után egy szobaantennával számtalan csatornát lehet majd fogni. Az Antenna Hungária szerint az átállás után megmarad ugyan a szentesi adótorony, de a megye legmagasabb építményében szükség lesz belső átalakításra.
Várható, hogy a szentesi adótoronynál is – amelyről nemrégiben írtuk, hogy a megye legmagasabb építménye – megkezdődik a jövőben a digitális földfelszíni sugárzás. A módszer jelentős változásokat hoz a televíziózásban: a nézők számára bővülnek a lehetőségek, hiszen egyetlen szobaantennával legalább húsz-harminc tévéadást lehet majd fogni. A kép minősége a szakemberek szerint pengeéles lesz, lehetőség nyílik a visszajátszásra. Élő közvetítések esetén például egy futballmérkőzésnél a néző azt is megválaszthatja majd, hogy melyik kameraállásból akarja figyelni a játékot.

A Balaton-felvidéken és Budapesten már elérhető a digitális konstrukció. A rendszer hazai működtetésére nemrégiben írt ki pályázatot a Nemzeti Hírközlési Hatóság. Mind a rádiós, mind a televíziós sugárzásra két ajánlat érkezett. A Magyar Rádió, az Antenna Hungária Zrt. és a Digital Broadcasting Kft. szerepel a pályázók között. A hatóság még nem döntött, hogy kinek a kezébe adja a rendszer működtetését, a határozatot megelőzi az illetékes parlamenti bizottság állásfoglalása is.
Az uniós szabályok szerint legkésőbb 2014-ig át kell állni a digitális földfelszíni sugárzásra, ezen a módon az ország lakosságának legalább 94 százalékát el kell érni.

Tóth András, az Antenna Hungária Zrt. szóvivője szerint az átállás alaposan megbolygathatja a médiapiacot, hiszen a tender győztese majd eldöntheti, hogy az ingyenes közszolgálati adások mellett mely csatornákat veszi fel a rendszerre, mivel bővíti a kínálatot. A földfelszíni sugárzásban érdekelt Antenna Hungária szóvivője elmondta: a cég felkészülten várja a hírközlési hatóság döntését, és természetesen kész az analóg hálózatot lekapcsolni, az újat pedig beüzemelni. Az adótorony marad, belső átalakításra azonban szükség lesz. Feltételezhető, hogy a hazai lakosság jelentős része nem vásárol a közeljövőben digitális jelek fogására alkalmas tévékészüléket, sokkal valószínűbb, hogy szakemberek ajánlására a nézők új egységet, úgynevezett set top boxot alkalmaznak majd. Ezt a dobozt az antenna és a tévé közé kell elhelyezni: a digitális jeleket analóggá alakítja át, így a hagyományos tévéken is láthatók lesznek a csatornák.

Remélnek

A dél-alföldi régióban több televízió működik kábeles rendszerben. Csorba Gyula, a szentesi Civil tévé felelős szerkesztője úgy gondolja, helyi információkra a jövőben is szükség lesz, a helyi tévéknek pedig rá kell csatlakozniuk a digitális rendszerre. Csorba bízik abban, hogy lehetőséget kapnak erre a szentesiek. Szélessávú internethálózaton televízióadást is közvetít a Tanet Kft. Csongrádon, Szentesen és a környékbeli falvakban. A cég vezetője, Tari János szerint az átállás az optikai hálózat működését nem veszélyezteti, a digitális földfelszíni sugárzás inkább a piacon szereplő más, nagy szolgáltatók számára okozhat gondot, míg a korszerűtlen kábeltévék valóban csődbe juthatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félosztályos oktatási luxus Szentesen

Szentes - Az ellenzék szerint több százmillió forintot lehetne megtakarítani évente Szentesen, ha a… Tovább olvasom