Délmagyar logó

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 5°C | 14°C Még több cikk.

A vasemberek nem szednek gyógyszert

Szentes - Már nem először teljesítette apa és fia a Balaton Szupermaratont, az 58 éves Vakhal György megnyerte a kategóriáját, a 34 éves Norbert (mindketten a szentesi Rákóczi Honvéd SE sportolói) 3. lett a korosztályában.

Kaptak az újra támadó télből a Balaton körüli futóverseny résztvevői, a négynapos erőpróba utolsó napján a hófúvással is meg kellett küzdeniük, úgy, hogy -4 fokban rajtoltak reggel, meséli Vakhal György. A domborzatról már nem is beszélve, hiszen a szintkülönbségek is feladták a leckét a versenyzőknek. Mégis, remek eredmények születtek a 6. BSI Balaton és FélBalaton Szupermaratonon, Vakhal György 1., fia, Norbert 3. helyezést szerzett (abszolútban a 172 egyéni versenyző között Norbert a 6., míg apja a 20. helyen ért célba).

Vakhal György korcsoportjában egymás utáni két évben is a leggyorsabban teljesítette a 195,4 km-es távot.
Vakhal György korcsoportjában egymás utáni két évben is a leggyorsabban teljesítette a 195,4 km-es távot.

Siófoktól Fonyódig 48, Fonyódtól Szigligetig 52, Badacsonytól Balatonfüredig 43, Füredtől Siófokig pedig 50 kilométer volt a napi teljesítendő táv, hogy végül körbekerülve a „magyar tengert" megtegyenek összesen 195 kilométert. Az 58 éves, önkéntes tartalékos őrnagy tavaly is első lett az 56 év fölöttiek között, de most 1 óra 50 percet javított legjobbján. Egy kis számtan: négy egymást követő napon futott a klasszikus maratonnál hosszabb távokat, de 4 órás átlaggal „hozta" az etapokat, 17 óra 45 perc összidővel. Fia – mint megtudtuk - a maratonon kilométerenként átlagosan egy percet ver rá, s Norbert összesen 15 órát és 12 percet töltött futással a négy nap alatt a Balaton körül.

Szülinapok kilométerekben

Vakhal György nem tagadja meg szenvedélyét a születésnapjai közeledtével sem. Az ötvenediket például olyanformán „ünnepelte", hogy minden nap egy kilométerrel emelve a futóadagját, ezer méterről a jeles napra 50 kilométerig jutott. Nehezedni akkor kezdett a dolog, amikor már 30 km fölötti etapok jöttek sorban. Mégis teljesítette a fanatikus sportember, sőt a születésnapi 50 kilométert szentesi és vásárhelyi katonák váltójával versenyezve futott le. Az idén betöltött 58. életéve alkalmából január 14-én az eddigi leghosszabb futásával ajándékozta meg magát: nem nehéz kitalálni, pontosan 58 kilométerrel. Most hosszabb távra tervez: azt tűzte ki célul, hogy 60 évesen végigfutja a Spartathlont, az egyik legnehezebb ultramaratoni versenyt, mely Athén belvárosából indul és Spárta főterén, Leonidasz király szobrának megérintésével zárul. A 246 kilométeres versenyre nevezni csak bizonyos távokon elért szintidőkkel lehet, Györgynek még meg kell szereznie a 12 órás és 24 órás limiteket, összesen 3 éven át készül rá, mint mondta. Az extrém hosszússágú távon egyébként már magyar sikerek is születtek.

 
György számára az egy évvel ezelőtti diadal azt jelentette, hogy idén nevezési díj nélkül indulhatott a versenyen, sőt további nívós rendezvényekre is meghívást kapott, úgy mint a Spar Budapest maraton vagy a Nike félmaraton. Neki a futás a kedvence és az erőssége a triatlonban, ez is volt az alap sportága korábban, míg Norbertnek a vízilabda. Azonban, amikortól elkezdte a triatlont, mindig magával vitte fiát a versenyekre, meséli György, így alakult ki Norbertben, hogy kövesse apja példáját. Egyébként nem erőltetett rá semmit, a fiú egyszerűen késztetést érzett, hogy egyéni teljesítményét ismerjék el. Annyira belejött, hogy a „sima" triatlon már rég nem elégíti ki, így ultratávokon is kipróbálta magát, nem is eredménytelenül: szerzett már helyezést ultratriatlon világbajnokságon és más nemzetközi versenyeken, a 2012-es dupla Ironman magyar bajnokságot pedig megnyerte, ahol 7,6 km úszást és 360 km kerékpározást a maratoni táv kétszeresének (84 km) lefutása követett.
S mit csinál apa és fia, ha találkoznak egy napsütéses hétvégén? Norbert már eleve bicajjal jön haza, apja elémegy Dunaföldvárig, onnan együtt Szentesre kerekeznek, elhajítják a bicajt, s mennek futni egy félmaratont. Közben edzéstervekről folyik a szó, meg a családot is ekkor tárgyalják ki. György neje viszont „antisportos". - Még szerencse, hogy elviseli, ha órákig távol vagyok - mondja a férfi mosolyogva.

Ha valaki nem teljesen egészséges, ne is fogjon bele, int az egész életét sportolással töltő őrnagy, aki soha nem ivott és dohányzott, és bevallása szerint nincs is semmilyen egészségügyi problémája. Sem ő, sem fia nem szed gyógyszert, még megfázásra sem, és ha ritkán meg is fáznak, az is gyors lefolyású, árulta el büszkén Vakhal György. A felkészülést persze nagyon tudatosan kell alakítani, kevés, gyors felszívódású ételt kell fogyasztani, valamint rengeteg folyadékot, ez a versenyekre és a felkészülésre egyaránt igaz, hiszen például egy esetleges kiszáradás hetekre is visszaüthet.

Vakhal Norbert a célban a Balaton Szupermaratonon.
Vakhal Norbert a célban a Balaton Szupermaratonon.

Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

 
György sokat tanult abból, hogy pár éve kénytelen volt feladni az Ironman versenyt - amit már nyolcszor teljesített, és magyar bajnok - mert felborult a vízháztartása. Mindig az élmezőnybe tartozott triatlonban, de mindenkitől azt hallja, korosztályához képest most nagyon jó formában van. A múlt hétvégi Balaton Szupermaraton sem vett ki belőlük sokat, Norbert például másnap már Székesfehárváron szolgált a laktanyában főtörzsőrmesterként.
A szentesi alakulattól testnevelőtisztként ment nyugdíjba Vakhal György. Apa és fia azt hirdetik, az ultrasport sokkal egészségesebb, mint a legtöbb olimpiai sportág, nem szedi szét úgy a szervezetet, mint a sprintszámok. A „gyógyszeripar remekeivel" szemben az ultramaratonisták legfeljebb vitaminokat szednek. Céljuk: amennyi energiát felhasználnak, azt minél hamarabb pótolják, ez pedig doppinggal nem megy. György nem törődik azzal, ha valaki bolondnak tartja, őt a sport élteti, ha abbahagyná, az a véget jelentené számára. Amíg jól érzi magát, amíg felfrissül tőle, folytatja, jelenti ki.

Olvasóink írták

 • 8. szbarat 2013. március 31. 16:16
  „Gratulálok, jó cikk. Minden elismerésem, az ilyen teljesítmények előtt, akik ezt meg tudják csinálni, valószínű, hogy ők az életben is ilyen kitartóak.”
 • 7. tol 2013. március 28. 06:28
  „részben igen szép teljesítmény, részben pedig túl sok idöbe telik, ez már túlzás. Márai véleménye is túlzás a testedzésröl a Füvesönyvében; a kettö között az igazság. Most ezt nem folytatom, mert itten túl frivol lenne...”
 • 6. s.h 2013. március 27. 21:44
  „gratula”
 • 5. V42515 2013. március 27. 21:13
  „Nagy nagy gratula!!!”
 • 4. cumania 2013. március 27. 16:26
  „Aki élni akar, nem szed gyógyszert! :)”
 • 3. X_Y 2013. március 27. 15:28
  „Nem csak a vasemberek - a nyugdíjasok egy része sem szed gyógyszert.Igaz más okok miatt...”
 • 2. Church 2013. március 27. 13:33
  „Nagyon szép teljesítmény! Gratulálok a szép eredményhez!”
 • 1. dilidoki 2013. március 27. 09:33
  „Gratulálok az eredményeikhez és jó egészséget a továbbiakhoz!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétszeres túljelentkezés a Katonasuliba

Mintegy száz nyolcadikos jelentkezett felvételire a Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola „katonai" osztályába. Tovább olvasom