Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

A világ negyedik legjobb koktélját keverte István

Szentes - Párizsban, a világ vezető koktélszirup-gyártó cégének világbajnokságán a legjobbak között bizonyíthatta mixer tudását Ludányi István. A szentesi bártender egy fanyar ízű italkreációval a 4. helyezést érdemelte ki a döntőben.
István már 10 éve foglalkozik koktélokkal, még a vásárhelyi Corvin szakközépiskolában, ahol vendéglátó szakon tanult, kezdett érdeklődni az italok kreatív kevergetésének tudománya iránt. 17-18 évesen már versenyekre járt, és nemegyszer nyert is. Több magyar bajnoki elsősége mellett külföldön is kiváló eredményeket ért el: Barcelonában tequila Európa-bajnokságon szerzett 2. helyezést, s jól szerepelt szomszédos országaink különböző versenyein is. István jelenleg a Mojito mixeriskola egyik vezetője, s oktatója.

Párizsban, a világ vezető koktélszirup-gyártó cégének világbajnokságán a legjobbak között bizonyíthatta mixer tudását Ludányi István.
Párizsban, a világ vezető koktélszirup-gyártó cégének világbajnokságán a legjobbak között bizonyíthatta mixer tudását Ludányi István.

A világ nagy ital-, vagy ital alapanyag gyártó cégei mind megrendezik a maguk versenyét. A párizsi Monin Cup elnevezésű világbajnokságra egy hazai versenyen keresztül vezetett a fiatalember útja, s egyedül a győztes képviselhette hazáját a világdöntőn, melyet a legnagyobb koktélszirup gyártó cég 100 éves fennállása alkalmából rendeztek. December 10-én délelőtt 11-től este 9-ig zajlott a verseny, méghozzá Párizs legmagasabb felhőkarcolója, a Montparnasse 56. emeletén.

Így készül a Mono

Az egyes versenyeken a szponzoráló cég szabja meg, milyen alapanyagok felhasználásával kell kikeverni a koktélokat. A Monin versenyén Ludányi István a Mono fantázianévvel illette koktélját, ezzel kedveskedett a rendezőknek. A világbajnoki 4. helyezett ital receptje a következő: 4 cl Finlandia grépfrút vodka, 1 cl Monin maracuja szirup, 2 cl friss limeból facsart juice, 2 cl frissen facsart gréprút juice, s 6 csepp grépfút bitter. A savanykás, fanyar ízű italt egy Y alakú, kézzel készített kristálypohárban szervírozta István. A díszítést még itthonról vitte magával, Füsti István segített elkészíteni: karamell, grépfút, kaviár, bazsalikomlevél ékesítette a koktélt. 

 
30 ország mixerei utaztak a francia fővárosba versenyezni, ott voltak a nagy nemzetek, mint például Japán, India, Oroszország, Nagy-Britannia is.
Két kört rendeztek, először 5 perc alatt négy egyforma italt készítettek, majd ezekről két perces angol nyelvű prezentációt adtak. Mindenki saját fantáziarecepttel szerepelt. István célja a döntőbe kerülés volt, ez sikerült is, a hat legjobb mixer közé a magyar fiú a negyedik helyen jutott be. Itt már quick-mix (gyors-mix) volt a feladat, a megadott alapanyagokból készítettek egy alkoholmentes koktélt. Ott, a helyszínen kellett kitalálniuk a receptet, és hozzá a kivitelezést, itt is 4 italt kevertek, 5 perc alatt. A zsűriben a Monin mixerei, s a tavalyi világbajnok is helyet foglalt. István a döntőben is a 4. helyen zárt. A nyertes jutalma londoni továbbképzés volt, de a verseny összes résztvevőjének a cég állta a költségeit.

A Monin Cup győztese végül egy hölgy lett, s Istvántól megtudjuk, egyre több nőt találni a bártenderek között, ma már úgy 40 százalékos arányban. A szakma egyre népszerűbb, hiszen komoly lehetőségekkel is kecsegtethet, külföldön és itthon egyaránt. Istvánék iskolája 25 magyar városban van jelen, ebből a régióból is kaptak lehetőséget mixerek Miamitól Mexikóig járó hajókon. Azonban ez, amellett, hogy ígéretesen hangzik, azért kőkemény munkát is jelent, teszi hozzá István. Ő egyébként alapvetően szentesi, de úgy fogalmaz, itt is és a környező városokban is él, sőt rengeteg időt tölt az iskolájuk budapesti központjában.

István a maga 27 évével fiatalnak számít a szakmában, nincs korhatára a mixerkedésnek. Bőven van még mit tanulnia, de ebben a szakmában minden percben lehet is, magyarázza. A pontos kifejezés egyébként a bártender, ami azt jelenti, hogy a pilt mögött állónak egyszerre értenie kell az italokhoz, koktélokhoz és a kávékhoz is. A mixer-versenyek másik kategóriája, a látványos, shakerdobálós ún. flair, azonban István ehhez csak hobbiként érez kedvet, őt inkább az ízek kötik le. Ugyanakkor jó pár tanítványa sikeresen indul versenyeken ebben a műfajban is. A koktélkeverésben is gyakorta találkoznak egymással István és növendékei a versenyeken.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden tizedik lányt Hannának kereszteltek

A női utónevek közül a Hanna, a férfi keresztnevek közül pedig a Dominik lett a legnépszerűbb 2012-ben. Tovább olvasom